Skärmavbild 2019 01 29 kl. 16.15.18

Antiken

  • Period: 2000 BCE to 100

    Antikens Grekland

  • 1900 BCE

    Kreta

    Kreta
    Grekerna som var duktiga sjöfarare upptäckte och tog över Kreta vid ungefär 1900 f.kr. Kreta var uppdela i massa olika riken men det största kungapalatset fanns i Knossos.
  • 1500 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna byggde många städer över stora delar av medelhavet. Fenicierna kom ursprungligen från östra medelhavet, ungefär där landet Lebanon ligger idag. Till skillnad från andra riken som till exempel Egypten så var aldrig Fenicien ett enat rike. Fenicien var istället uppdelat i olika stadsstater. En stadsstat är en stad och odlingsmark runt omkring som styrs av en kung. Fenicierna var även kända för sin handel och sina skepp.
  • 1300 BCE

    Mykene

    Mykene
    I Mykene kunde man bevisa att Grekland var en av europas första högkulturer, vilket man upptäckte då man hittade en stor kungaborg.
  • 776 BCE

    Olympiska Spelen

    Olympiska Spelen
    Under antiken fanns många tävlingar med bland annat friidrott och diskuskastning men den största var de Olympiska spelen. De Olympiska spelen hölls var fjärde år och alltid i staden Olympia. Tävlingarna hölls för att hedra Zeus eller någon av de andra gudarna. På grund av detta fick inga stadsstater vara i krig med varandra. En skillnad mellan de Olympiska spelen då och nu var att bara greker fick vara med och tävla. Andra som inte fick tävla var kvinnor som inte ens fick kolla på.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Grekerna började bygga upp kolonier med stadsstater eftersom att de blev överbefolkning i städerna. Där byggde de bland annat handelskolonier
  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Epoken Antiken inleds
    Epoken antiken inleds runt cirka år 700 f.kr då antiken startade.
  • 700 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Det finns myter om att staden Rom grundades av bröderna Romulus och Remus. Det sägs att dem var söner till krigsguden Mars. Rom var en mycket bra plats att bo på eftersom att man kan vada över tibernaoch dt är lätt att frösvara.
  • Period: 509 BCE to 476

    Romarriket

  • 500 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Efter att kung Kyros den andre hade blivit kung över den Iranska högplatån invaderade han det nybabyloniska riket som var försvagat pågrund av en maktkamp. Kyros och hans nya imperium erövrade område efter område. Hans arme blev känd för att kunna rida snabbt medans de använde pil och båge.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    I Aten kom demokratin till vid ungefär 500 år f.kr. Var nionde dag samlades medborgarna i Aten till ett möte. Mötet kallades för folkförsamling. I folkförsamlingen beslutade man om saker som nya lagar och om Aten skulle gå i krig eller inte och vem som skulle styra Aten. Trots att det var demokrati så var den inte helt rättvis eftersom att kvinnor och slavar inte fick rösta.
  • 500 BCE

    Rom blir en republik

    Rom blir en republik
    Rom blir en republik runt året 500 f.kr efter att ha gjort uppror mot kungen. Den romerska republiken styrdes av två konsuler och med hjälp av senaten. För att konsulerna inte skulle få för mycket makt fick de bara sitta ett år.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Man började med en religiös fest i fem dagar till vinguden Dionysos ära. Under denna fest fanns en tävling om vem som kunde komponera den bästa körsången till guds ära. Ett sätt att vinna tävlingen var att man kunde göra det tydligare med olika repliker. Detta blev de första teater pjäserna.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    De grekiska stadsstaterna i Jonien gjorde uppror därför att de var trötta på den Persiska kungens förtryck. Detta gillade Aten så de skickade soldater och några skepp. Trots detta så slog perserna ner upproret. År 490 f.kr så skulle perserna hämnas mot Aten med sin stora arme. Men de blev angripna vid Marathon och tvingades fly.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Efter slaget vid Thermopyle så brände perserna ner Aten, men blev sedan lurade in i en fälla vid ön Salamis. Där krossade grekerna persernas båtar och många drunknade.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget vid Thermopyle som ägde rum sensommaren 480 f.kr, var ett av de viktigaste slagen under Grekiska antiken. Under slaget var det många fler perser en greker. Grekerna hindrade perserna från att komma igenom ett trångt bergspass. Den som ledde det Grekiska försvaret var Spartas kung, Leonidas. Trots att grekerna var många färre höll de ut och hindrade Perserna från att komma igenom på tre dagar. Efter slaget stormade och brände perserna Aten
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Det Peloponnesiska kriget var ett krig som utkämpades mellan Sparta och Aten. Kriget startade eftersom att Sparta och Aten började bråka. Tillslut vann Sparta kriget.
  • 359 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Makedonien lett av Kung Filip förenade de grekiska stadsstaterna för att anfalla Perserriket.
  • 336 BCE

    Alexander den store blir krönt till kung

    Alexander den store blir krönt till kung
    År 336 f.kr ärvde Alexander den store den kungliga tronen efter sin döda far. Inte långt där efter invaderade han perserriket. Han blev snabbt känd för att han kunde vara hård och besegra fiender. Många såg honom som befriare från persernas förtryck. I Egypten utsågs han till Farao efter att han befriat dem. Då han var 32 år gammal så var han ute på ett fälttåg i Indien och Afghanistan och där fick han feber och sedan dog han.
  • 323 BCE

    Hellenismen börjar

    Hellenismen börjar
    Hellenismen började efter Alexander den stores död då hans rike delades in i flera delar. Under Hellenismen blandades den Grekiska kulturen med andra kulturer och Grekiska blev ett världsspråk. Hellenismens huvudstad var Alexandria. Alexandria fick sitt namn från Alexander den store. Alexandria var en viktig kultur och handelsstad, där folk från olika delar av medelhavet bodde. Där bodde bland annat Greker, Egypter och Judar. I Alexandria låg Museion, som var en slags Universitet.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Första punisk kriget utkämpades mellan Rom och Kartago om den viktiga handelsön Sicilen. Efter ett avgörande sjöslag 241 f.kr förlorade Kartago kriget.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Andra puniska kriget
    Andra puniska kriget utkämpades mellan Rom och Kartago. Under andra puniska kriget förlorade Kartago Spanien coh mycket rikedomar. Romarna brände även Kartagos flotta och även andra puniska vann Rom.
  • 200 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Först fanns det massa folk med olika kulturer och språk på den Apenninska halvön. De största var Etruskerna i norr, greker i södern och romarna i mellersta Italien. Allt startade med att grekerna blev avundsjuka över att Rom tog över en stor del av handeln. Det blev krig och de grekiska stadsstaterna föll en efter en. Sedan erövrade Rom resten av folkslagen.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget

    Tredje puniska kriget
    Tredje puniska kriget var det tredje och sista av de puniska krigen. Under tredje puniska kriget belägrade och stormade romarna Kartago och tog över staden vilket slutade i en romersk seger.
  • 100 BCE

    Julius Ceasar

    Julius Ceasar
    Julius Ceasar blev kejsare efter sina militära segrar i Gallien(dagens Frankrike). Julius Ceasar blev knivmördad av ett gäng senatorer som var trötta på honom.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret var ett slavuppror och ledaren för revolten hette just Spartacus. Till en början gick hans slavuppror bra men sedan blev han besegrad av de Romerska trupperna.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Kejsare Augustus var Julius Ceasars adopterade son. Efter att Julius Ceasar dog bröt ett inbördeskrig ut som slutade i att Augustus vann kriget och blev då kejsare.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Rom blir ett kejsardöme då Augustus tar makten efter Julius Ceasars död och ett långt inbördeskrig därefter. Nu var Augustus ensam härskare över Romarriket.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana betyder överatt från latin "Den romerska freden". Pax Romana kallas den period då det är fred i hela Rommarriket.
  • 272

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin var den Kejsare som gjorde så kristendomen fick samma rättighet som andra religioner vilket lade en viktig grund för kristendomen under medeltiden.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Vid år 313 ger kejsare Konstantin kristendomen samma rättigheter som andra religioner och år 380 blir kristendomen stadsreligion.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    År 395 delas Romarriket in i två delar, Östrom och Västrom. Östrom styrdes från Konstantinopel (Dagens Istanbul) och Västrom styrdes från Rom.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Vid år 476 föll Romarriket och den europeiska medeltiden inledes. Detta år blev kejsare Romulus Augustulus avsatt i September och sedan började medeltiden på riktigt.
  • Första invånarna i Grekland