Antiken

  • 3000 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna var ett handels/sjöfolk som levde vid östra delen av medelhavet under antiken, de färdades mycket över haven. De var mycket kända över sin skeppsbyggnadskonst och sin stora framgång inom sjöfarten. De var släkt med de hebreiska och arabiska folket. De hade en stor handel med grekerna och egypterna. Det feniciska alfabetet var grunden till dagens grekiska alfabetet. Feniciern gick under år 500 f.kr. då det erövrades av först Babylonien och där efter perserriket.
  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    I Knossos låg Kretas största kungapalats, men idag finns det bara rester kvar från kungapalatset. Arkeologer har visat att fenicierna hade många handelsförbindelser med egypterna under denna tiden. Kreta uppfattas som Europas första civilisation p.g.a att det fanns ett stort kungapalats och ett skriftspråk. Kreta drabbades av många katastrofer mellan år 1500 f.kr. och 1100 f.kr. där med övergavs palatsen i Knossos och Mykene och blev till ruiner.
  • 1700 BCE

    Mykene

    Mykene
    Den mykenska kulturen var den första grekisk talande kulturen. Minoerna var ett mycket fredligt folk medans mykenerna var mer krigiska. De hade stora tjocka borgar med stenmurar på det grekiska fastlandet. Borgarna tillhörde förmodligen små kungar. Mykenne uppstod samtidigt som Kreta och de tog sedan över Kreta. Mykernerna gick under år 1200 f.kr.
  • 800 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Grekland hade många stadsstater under antiken. Stadsstaterna fungerade som självstyrda småriken. De grekiska stadsstaterna hade ändå en del gemensamma saker inom sin kultur som teater, litteratur och idrott. Städerna blev större och större därför delades de in i mindre stadsstater och invånarna skötte sin egen boskap och ekonomi. Desto större stadsstaterna blev desto svårare blev det för maten att räcka till.
  • 800 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken startade i Grekland och utvecklades i Rom. I antiken fanns det mycket som bara männen hade åtkomst till t.ex torghandeln. Skolorna och idrottsanläggningar var bara till för pojkar. Det är svårt att tala om hur kvinnorna själv tyckte vid denna tid eftersom nästan all historik är skriven av män. Det fanns mycket som utvecklades vid denna tid t.ex teatern, stridskonst och litteratur. Detta tog slut år 500 e.kr.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Det fanns många olika idrottstävlingar i den grekiska världen men de största idrottstävlingarna under antiken var de olympiska spelen. De olympiska spelen tog alltid plats i Olympia och de utfördes vart fjärde år. Under tiden då de olympiska spelen hölls var det vapenvila mellan stadsstaterna och krigen pausades. Dessa och andra idrottstävlingar hölls som en religiös handling riktad till Zeus eller andra grekiska gudar. De olympiska spelen hålls fortfarande vart fjärde år.
  • 753 BCE

    Roms grundade

    Legender säger att tvillingen Romulus grundade Roms första område. Området växte sedan större genom strider mellan grannfolken. Det brukar sägas att romarriket blev uppdelat i två olika riken år 395 f.kr. Historiker har hittat många olika svar på anledningarna till detta. Bl.a. ekonomiska orsaker (slavar blev dyrare.), Politiska förändringar (Brist på bra ledare) och militären.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Den grekiska antikens storhetstid höll på från 700 f.kr. till 300 f.kr. Under denna tiden styrde två områden. I Sparta skulle alla män bli krigare och det styrdes av militären. Det fanns runt 300 000 invånare i Aten. I Aten utvecklades handeln, kultur och demokrati. Det fanns väldigt många slavar och många rika köpte slavar för att få hjälp med föda, städning och mer. De persiska krigen höll även på under denna tiden och det var stor demokrati i Aten.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Kolonisation är när annat folkslag tar ett annat land i besittning. Kolonisationen har funnits i alla tider ända sedan forntiden och antiken. Kolonisationen började ta plats runt år 700 f.kr. och tog slut år 300 f.kr.
  • 500 BCE

    Grekiska teatern

    Grekiska teatern
    Grekerna var mycket utspridda och de påverkades mycket i mötet av andra folk trots detta hade de en sak som endast grekerna var kända för. Detta var deras teater människor ville senare efterlikna detta. Teatern uppkom från en fest då det utfördes en tävling. Under tävlingen stred deltagare om vem som var bäst på att utföra körsånger till gudens ära. För att göra sångerna tydligare kunde man använda ord och på detta sätt uppkom teatern. Teatern finns fortfarande kvar och tog aldrig riktigt slut.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Innan det infördes demokrati i Aten styrdes landet både som monarki, aristokrati och tyrann. Det viktigaste besluten fattades i en folksamling som skedde var nionde dag. Man använde en stenhöjd som fanns på Pnyx som talarstol. Alla medborgare hade en röst var men p.g.a alla olika kraven som fanns för att vara en medborgare var det bara var tionde invånare som hade rösträtt. Detta började avslutas runt år 100 f.kr.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Rom blev republik men inte en demokrati som Aten. En anledning till detta var att de rika köpte de fattigas röster. De fattiga fick sedan tillbaks gratis mat eller inträde till fritt nöje. Då styrdes Rom av två olika konsuler. Det blev många strider mellan dem. Caesar var en mäktig fältherre men han ville styre på egen hand, han ville bli diktator, det blev han. Han blev mördad år 44 f.kr. då det kom rykten om att han ville bli kung, men det sägs att republiken tog slut år 27.f.kr.
  • 499 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Jonien var ett landskap som en gång tillhört perserriket men grekerna där blev trötta på perserkungens höga skatter. Folket i Aten hjälpte grekerna genom att skicka soldater och skepp, det misslyckades. Flera år senare skickade den persiske kungen sin stora arme över till Aten för att hämnas. Perserna blev angripna i staden Marathon innan de skulle gå till attack. Perserriket anföll flera år senare åter igen Aten. Denna gång var de nära en vinst men de blev lurade till en fälla. Slut= 479 f.kr.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Under det andra persiska kriget fick de persiska riket en stor överraskning. Precis innan perserna skulle anfalla Aten blev de själva anfallna. Anfallet skedde i Marathon. Detta gjorde att perserna förlorade kriget. Grekerna skickade en löpare till Aten för att sprida detta ord. Det avslutades runt 450 f.kr.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Under det tredje persiska kriget, tio år efter det andra kriget, skulle den persiska kungen anfalla Aten vid Thermopyle. I detta kriget stred arméerna mycket häftigt mellan tå berg. Den atenska armen hade fått hjälp från stadsstarten Sparta och deras soldater. Fast än att spartanerna slog till sista man öppnades till sist vägen till Aten. Men strax där på gick de persiska soldaterna i en fälla och Aten vann till sist slaget. Slaget tog slut runt 450 f.kr.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    I det tredje persiska kriget var perserna nära på att vinna men till sist ledde soldaterna från Aten in de persiska folken i en fälla. Denna fällan låg vid Salamis. Vid denna fälla krossades båt efter båt och massvis av soldater drunknade. Efter detta slag gav den persiska kungen upp och återvände hem. Se mer fakta om slaget på "Slaget vid Thermoply".
  • 430 BCE

    Pelopenniska kriget

    Aten och Sparta krigade eftersom Sparta blev trötta på Aten eftersom de fick så mycket makt. Det såg ut som att Aten ledde kriget och Sparta var bara medhjälpare. Sparta fick hjälp från andra stadsstater och Aten kunde inte hålla emot längre. Det blve sedan fred mellan de två stadsstaterna men det var stora krav på Aten
  • 382 BCE

    Makedonien/kung Filip

    Makedonien/kung Filip
    Kung Filip var regent i Makedonien från år 359 f.kr. till sin död. Hans mål var att göra Makedonien till en stormakt. Under hans tid som regent använde han sig av en modern stridsteknik som sedan kallades för den makedonska falangen. Kung Filip dog år 336 f.kr då han blev mördad av en okänd.
  • 323 BCE

    Hellenism

    Namnet Hellenism kommer från kulturmötet med grekerna och de andra högkulturerna. Grekerna kallade sig själva hellener, därför kallades detta för hellenism. Det fanns många städer uppkallade efter Alexanders namn, den största var Alexandria i Egypten. Det fanns många olika sätt för fartyg och människor att komma till staden. En berömd byggnad i staden var Museion. Det var ett universitetet för vetenskapsmän. Man kan säga att det vare ett möte mellan kulturer. Hellenismen avslutades 330 f.kr.
  • 300 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Staden Rom förvandlades till ett sammanhållet rike mellan de många krigen som skedde hos folkslagen på den italienska halvön. Det bildas en dragkamp mellan de olika grupperna, bl.a. grekerna tvingas ge upp sin del på den italienska halvön. Rom besegrade sedan många städer på den italienska halvön och till sist tillhörde hela halvön Rom. Detta avslutades år 200 f.kr.
  • 300 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Makedonien styrdes av den unga kungen Alexander. Alexander hade stora planer för landet och för sig själv. Först skulle han tvinga de flesta grekiska stadsstaterna till ett gemensamt förbund under Alexanders ledning. Förbundet skulle göra det möjligt att erövra perserriket. Det fanns många olika berättelser om hur han utförde dessa saker och där med blev han en legend. Många personer sägs ha hyllat Alexander speciellt egypterna som byggde honom en egen huvudstad. Han dog 323 f.kr. i Babylon.
  • 273 BCE

    Kejsare Konstantin

    Kejsaren Konstantin var den första kejsaren i Rom som tillät kristendomen. Därför kallade de kristna honom för "Den store". Det finns mycket diskussion om två olika anledningar som detta kan bero på den första är att han ville höja sin egna ställning eller den andra han var själv kristen. Drygt tio procent vid den här tiden var kristna. Alla kunde delta i de kristnas organisationer. Han blev också känd för huvudstaden han byggde i östra Grekland. Hans karriär tog slut 337 e.kr.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Karthagerna var mycket kända för sin stora handel och för att ha funnit sjövägar ut i Atlanten. När romerska fartyg allt oftare började synas i de områden som karthagerna uppfattade som sina uppstod konflikter om handeln. Krigen kallades för de puniska krigen eftersom romarna kallade fenicierna för puner. Både romarna och karthagerna hade tillgång till de största arméerna undre krigen. Kriget utspelades mesta dels till havs. Detta tog slut runt år 241 f.kr.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Romarna och karthagerna hade tillgång till de största arméerna under detta kriget. Detta slag stod i Cannae i södra Italien. På endast en dag stupade 50 000, nästan alla på den romerska sidan. I detta slag vann karthaferna och fältherren Hannibal blev mycket omtalad. Karthagerna fick hjälp från italienska halvön som Rom tidigare hade erövrat. Romarna lyckades dock tvinga tillbaks Hannibal och hans soldater till Karhago, där forlorade de den sista striden. Kriget avslutades 201 f.kr.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Detta krig startade med att de romerska konsulerna gick i land i Afrika och befall karthagerna att riva sin stad. Karthagerna vägrade och det var så som kriget startade. Enligt karthagerna var det tredje puniska kriget det värsta. De romerska arméerna anföll och brände ner Karthago under det krig. Det var inte många karthager som överlevde men de få som överlevde blev romerska slavar. Det sägs att det brann i sjutton dagar innan Karthago var helt nerbränt. Kriget avslutades år 146 f.kr.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret är romarriket kändaste slavuppror. Det kallades så efter ledaren Spartacus, han var en slav från Grekland. Upproret började med att Spartacus och andra slavar rymde från sina ägare till berget Vesuvius. När rykten spreds om deras flykt följde slavar efter deras spår. Till sist blev det en arme med 70 000+ slavar. De plundrade förråden på rika romares lantegendomar. Men till sist besegrades slavarna och för att varna slavar från att göra samma sak korsfästes 6000 slavar.
  • 45 BCE

    Julius Caesar

    Under denna tid fanns det två kunsuler i Rom. En utav dessa konsuler var Julius Caesar han var en mycket mäkrig fälthärre men har ville ha mer makt, han ville bli diktator. Till sist blev han utnämnd till diktator. Men han var inte färdig här, han vile bli kung. Nä det började komma rykten om detta mördades Julius. Detta blev även början på ett nytt inbördeskrig. Julius Caesar dödades av senater eftersom de kände sig hotade år 44 f.kr.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Under 300-talet blev kristendomen till en statsreligion p.g.a samarbetet mellan kejsarna och de kristna biskoparna. Hade kristendomen varit världens största religion idag om kejsarna fortsatt förfölja den istället för att gynna den? Med detta menade Kejsare August att hans makt över världen skapade den romerska freden, pax romana. Samma tankar fanns även hos tidigare perser och nu finns liknande tankar inom EU och FN
  • 27 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsaren Augustus var adoptivson till Julius Caesar och det var från honom han efterträdde som härskare och där med blev han Roms första kejsare. Efter Caesars död blev det en lång period med inbördeskrig. Det sista inbördeskriget stod mellan Marcus Antonius (Caesars högra hand) och Augustus. Kejsaren Augustus hette först Octavianus men sedan döptes han om när han blev adopterad. Marcus Antonius kallades sedan för. Efter detta fick han mycket makt.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    När Caesar blev mördad år 44 f.kr. utbröts ett inbördeskrig. Kriget avslutades med att hans adoptivson Augustus blev Roms första kejsare. Det sägs att han var en mycket klok och försiktig kejsare men ändå brutal mot sina fiender. Många hedrade honom som deras landsfader. Till hans ära ändrade månaden sextilis namn till augusti. August dog år 14 e.kr. Efter hans död efterträdde många honom men det sägs att kejsardömet tog slut år 476.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blev en statsreligion när kejsaren Konstantin tillät kristendomen som en religion i Rom. Vissa trodde att han gjorde det p.g a makt andra trodde att det var p.g.a att han gick med i kristendomen. Kristendomen blev så stor eftersom alla kunde gå med i den det vill säga både slavar, kvinnor och rikemän. När fel kejsare blev kristna förbjöds andra religioner än kristendomen.
  • 395

    Romarriket delas

    Rom delades in i två olika riken, Västrom och Östrom. De utvecklades till två självständiga stater. De sägs att de delades in i tå olika riken eftersom på 300 talet fick de mycket olika inre och yttre problem. Västrom upplöstes år 474 e.kr. men Östrom bestod i ytterligare 1000 år.
  • 476

    Romarrikets fall

    Forskare har kommit upp med många olika anledningar till Romarrikets fall de lyder, ekonomiska orsaker, politiska förklaringar och militären och folkvandringar. Ekonomiska problem har att göra med att slavarna blev dyrare. Det var en brist på bra ledare där med politiska förklaringar. De kunde inte försvara sig mot allt yttre tryck-militären och folkvandringar. Många historiker tror att den största anledningen till att romarriket föll samman var p.g.a detta.