1200px latin america (orthographic projection).svg

Latijns-Amerika

  • Inter-American Treaty of Reciprocal Assistance

    Inter-American Treaty of Reciprocal Assistance
    The Inter-American Treaty of Reciprocal Assistance, beter bekend als het Rio Pact, werd in 1947 ondertekend door verschillen landen in Latijns en Noord Amerika. Het voorname doel was dat ze met elkaar afspraken dat wanneer een land werd aangevallen, alle landen daarmee werden aangevallen en ten alle tijden hulp aan elkaar zouden verlenen. Het gaf tevens de VS een goeie bufferzone voor het opkomende communisme.
  • Revolutie van Bolivia

    Revolutie van Bolivia
    In 1951 komt in Bolivia Victor Paz Estenssoro als president aan de macht. De regering was het hier niet mee eens en droeg de macht over aan een militair bestuur. Mijnwerkers probeerden als tegenbeweging een staatsgreep te plegen en zo ontstond de Boliviaanse revolutie. Uiteindelijk won Estenssoro, maar had het land wel zware verliezen geleden en volgde er een groot voedsel te kort. Wel vonden er landbouwhervormingen plaats.
  • Jacobo Árbenz Guzmán treed af na coup

    Jacobo Árbenz Guzmán treed af na coup
    Na drie jaar president te zijn geweest in Guatemala trad noodgedwongen Guzmán af. De CIA verleende steun aan een militaire couppoging. De groep ex-militairen wisten steeds meer steun te krijgen van andere officiers en zo aan de macht te komen. Zoals bij de meeste coups volgde er een burgeroorlog en koste het nieuwe gezag vele mensen het leven. De reden dat de VS de coup heeft gesteund is omdat Guzmán het steeds meer sympathie tegenover het communisme liet zien.
  • Adolf Eichmann wordt ontvoerd vanuit Argentinië

    Adolf Eichmann wordt ontvoerd vanuit Argentinië
    Nadat Latijns-Amerika (vooral Argentinië) een toevluchtsoord werd voor Nazi's na het eindigen van WOII, begonnen Israëlitische spionnen op zoek te gaan na Adolf Eichmann, een Duitse SS-functionaris. Hij wist de processen van Neurenberg te ontlopen, maar werd uiteindelijk ontvoerd en berecht in en door Israël voor zijn oorlogsmisdadigers. Het is niet bekend hoeveel Nazi's er uiteindelijk naar Argentinië zijn gevlucht.
  • Cubacrisis

    Cubacrisis
    In 1962 werd het de Amerikanen duidelijk dat de Russen een raketbasis aan het bouwen waren op Cuba. President Kennedy dwong de Russen de basis weg te halen. Chroestjov zou hier mee akkoord gaan op het moment dat de Amerikanen niet langen het Cubaanse leger zouden ondermijnen. Een nucleaire oorlog werd met deze deal ontweken, maar vanaf nu was de VS vol op bezig andere links opstanden in Zuid Amerika neer te slaan om dit nog eens te voorkomen.
  • Operatie Condor

    Operatie Condor
    Operatie Condor is een samenwerkingsverband tussen de VS en landen in Latijns-Amerika. Het was een geheime onderhandeling waarin de VS Zuid-Amerikaanse rechtse dictators hielpen om af te komen van Communistische invloeden. Er volgde hierop een groot terreur door de staten en heeft vele tienduizenden mensen levens gekost. De operatie duurde van 1968 tot 1989.
  • Hugo Banzer

    Hugo Banzer
    Terug naar Bolivia, waar in 1971 weer een coup uitbrak onder leiding van Hugo Banzer. Nadat hij werd verbannen naar Argentinië vanwege zijn rechts controversiële ideeën wist hij terug te komen naar Bolivia. Ditmaal pleegde hij een succesvolle coup en riep hij zichzelf uit tot president. Door het verdrag van Codor werd het makkelijk voor hem gemaakt om zijn tegenstanders uit te schakelen. Later werd hij toch democraat, vanwege het veranderde politieke klimaat in Latijns-Amerika.
  • Fidel Castro wint revolutie

    Fidel Castro wint revolutie
    Na een aantal mislukte pogingen met zijn revolutionaire partij 'Revolutionaire Beweging van de 26ste juli', een heftige guerrillaoorlog en ook nog een aantal jaar opgesloten te hebben gezeten wist uiteindelijk Fidel Castro de Cubaanse revolutie te winnen en werd hij premier van Cuba op 3 december 1976. Voorheen was hij minister-president en speelde hij een belangrijke rol in de Cubacrisis waarin hij het voor de Russen mogelijk had gemaakt een geheime raketbasis op Cuba te bouwen.
  • Arrestatie Pablo Escobar

    Arrestatie Pablo Escobar
    Niet los te zien van Zuid-Amerika is de wereldwijde cocaïne handel. Daar binnen valt natuurlijk Pablo Escobar, voorheen een van de rijkste mannen op de wereld en grootmeester in de handel van cocaïne. Hij is waarschijnlijk verantwoordelijk geweest voor 8000 moorden en werd al snel de meest beruchte man van de wereld. Hoewel hij op 2/12/1993 werd doodgeschoten tijdens zijn arrestatie, is het westen van ZA nog steeds de grootste leverancier van Cocaïne wereldwijd vandaag de dag.
  • UZAN

    UZAN
    De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties was om samen te werken binnen sectoren zoals onderwijs, infrastructuur, milieu, veiligheid en sociale ontwikkeling. Er was zelfs sprake over een gemeenschappelijke munt en/of paspoort. Begint dit jaar werd de PROSUR opgericht, een soort van rechtse tegenhanger van de UZAN. Op dit moment is er geen secretaris generaal binnen de UZAN en zijn al veel landen opgestapt.