L'EDAT MITJANA

  • Period: 395 to 1453

    IMPERI ROMÀ D’ORIENT/BIZANTÍ

    Imperi que s'origina en la divisió de l'imperi romà en 2, sent aquesta la part oriental, que va durar fins 1453 pels otomans al 1453. A aquest imperi hi havien moltes cultures, però les que més predominaven eren les gregues i romanes. La religió oficial d'aquest imperi era el crsitianisme i la llengua oficial el grec.
  • Period: 476 to 1000

    ALTA EDAT MITJANA

    Part de l'edat mitjana on el rei perd poder i els seniors feudals en guanyen. Va començar amb la caiguda de l'imperi romà i va acabar amb l'inici de les creuades. Aquesta època es caracterirza pel feudalisme, un sistema, ecnòmic, pòlitc i social basat entre els baslls i el senyors feudals.
  • 554

    Toledo es converteix en capital del regne visigòtic

    Toledo es converteix en capital del regne visigòtic
    Durant el regnat de Atanagildo, la ciutat de Toledo es va convertir en la nova capital del regne visigot. Aquesta elecció es va prendre amb la finalitat d'unificar geogràficament al regne i com a mesura de seguretat per protegir-ho dels atacs externs. A més, els monarques visigots de Toledo van adoptar disposicions monetàries per al regne i van establir la seca de moneda a la ciutat.
  • Period: 632 to 1258

    IMPERI ISLÀMIC

    L'Imperi Islàmic és un imperi que va néixer amb l'expansió de l'Islam al segle VII. L'imperi islàmic va cobrir una gran àrea des del nord d'Àfrica a través del sud fins a l'Índia. Els imperis islàmics estaven governats per califes, líders religiosos i polítics. L'Imperi Islàmic va ser una de les primeres civilitzacions que va desenvolupar un sistema integral educatiu, científic, cultural i artístic i va ser una força important en la difusió de la cultura àrab.
  • 711

    Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

    Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
    L'arribada dels musulmans a la Península Ibèrica va ser al segle VII i va marcar una fita important a la història de la regió. Els musulmans es van quedar a la Península Ibèrica durant molt de temps i van portar molts canvis a la regió. Aquesta influència es va manifestar en àrees com arquitectura, agricultura, economia, comerç, literatura, religió i ciència.
  • Period: 751 to 843

    IMPERI CAROLINGI

    L'Imperi carolingi va ser una gran organització política que va sorgir a Europa occidental al segle VIII. L'Imperi carolingi també va establir una administració centralitzada i va sistematitzar l'ús de la moneda, cosa que va permetre millors economies i una millor mobilitat dels recursos. L'art carolingi es va fer famós a la cultura europea i ha inspirat artistes durant segles. Aquest imperi va durar fins al 843 on el tractat de Verdum, el qual va dividir l'imperi.
  • 797

    Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari

    Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari
    Irene, emperadriu de Bizanci, va ser una de les primeres dones governants de la història a governar sola sense requerir el consentiment d'altres membres de la família. Durant el seu regnat, Irene es va centrar a restaurar l'economia bizantina, creant nous impostos i en la promoció de la igualtat entre els sexes, mesures que van tenir un gran impacte a l'imperi bizantí.
  • 843

    Tractat de Verdum

    Tractat de Verdum
    El Tractat de Verdum va ser un tractat signat el 843 entre Lotari I, Lluís el Germànic i Carlos el Calvo, fills de Ludovico Pío i néts de Carlemany. El tractat va establir els límits dels regnes dels tres germans i la seva sobirania sobre els territoris que els van ser assignats. Això va marcar el final de la divisió de l'Imperi carolingi, que es va dividir entre els germans Lothar el 817. El Tractat de Verdum va ser un esdeveniment molt important perquè va marcar el final de l'imperi carolingi.
  • 880

    Fundació del monestir de Ripoll

    Fundació del monestir de Ripoll
    El monestir de de Ripoll va ser fundat al segle IX pel comte Wilfredo el Veloso, un dels primers reis catalans. El comte Wilfredo era un defensor de la cristiandat i creia que l'Abadia de Ripoll seria un lloc de pau i per als monjos. El monestir fou un centre d'aprenentatge català durant segles. Al llarg de la història, l'Abadia ha estat testimoni de molts esdeveniments importants, des de la celebració del primer arlament català fins a la redacció del primer llibre d'història catalana.
  • Period: 1001 to 1492

    BAIXA EDAT MITJANA

    Durant aquest temps, hi ha hagut grans canvis a la cultura, la societat i l'economia. El rei va guanyar poder en crear Villas Francas, vilas lliures, la qual cosa va provocar que el senyor feudal perdés poder. Els canvis a l'agricultura, l'arquitectura i la tecnologia han tingut un gran impacte a la vida de moltes persones. Això es va deure als canvis a l'agricultura, ja que l'ús de noves tecnologies va permetre als agricultors produir més aliments.
  • 1053

    Cisma d’Orient

    Cisma d’Orient
    El Cisma de Oriente fue el cisma entre las Iglesias Ortodoxa y Católica Romana que ocurrió en el siglo XI . Fue provocada por el rechazo de la Iglesia oriental a los obispos de Roma. Esta división fue una de las principales causas de la disolución del Imperio Bizantino. Desde entonces, se hicieron varios esfuerzos para reconciliar a la iglesia, Esto tuvo un gran impacto en el cristianismo, ya que las iglesias ortodoxa y católica no se reconocen como iglesias cristianas.
  • 1137

    Fundació de la Corona d’Aragó

    Fundació de la Corona d’Aragó
    La Corona d'Aragó va ser una monarquia política creada al segle XV a partir de la unió dels Regnes d'Aragó i Castella. La unió es va formalitzar al matrimoni de Ferran II, Isabel I, reis d'Aragó i Castella. Aquesta unió va portar a la formació d'un nou regne que va cobrir la major part de la Península Ibèrica, cosa que li va permetre convertir-se en un dels regnes importants. Els territoris que formaven part del Regne van començar a tenir més influència política i comercial a la regió.
  • 1212

    Batalla de las Navas de Tolosa

    Batalla de las Navas de Tolosa
    La Batalla de les Navas de Tolosa va tenir lloc el 16 de juliol de 1212, entre un exèrcit cristià comandat pels reis Alfons VIII, Pere II i Sancho VII, es va lliurar contra els exèrcits musulmans sota el comandament del Califa Muhammad an Nasir. Els reis cristians es van reunir amb l'objectiu d'expulsar els musulmans de la regió i establir una frontera cristiana al sud. La victòria va suposar l'expansió del territori cristià i la retirada dels musulmans cap al sud de la Península Ibèrica.
  • 1346

    Arribada de la Pesta Negra a Europa

    Arribada de la Pesta Negra a Europa
    Al 1346, una terrible i desconeguda malaltia va escombrar Europa, devastant la seva població i estenent la mort i la destrucció per tot el continent. La malaltia es va propagar ràpidament per tot el continent i va matar milions. La Pesta Negra va impactar l'economia, la cultura i la religió d'Europa i va provocar grans canvis a la vida dels seus habitants. La malaltia també ha donat pas a noves pràctiques mèdiques, com les quarantenes, destinades a aturar la propagació de la malaltia.
  • 1492

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom
    El 12 d'octubre de 1492 marca el començament d'una nova era a la història de la humanitat, quan el Navegant Cristóbal Colón va arribar a les costes d'Amèrica. Després de diverses setmanes al mar, els seus vaixells van arribar a una illa desconeguda que posteriorment va ser anomenada La Española. El descobriment d'Amèrica va marcar el començament de la colonització d'Amèrica per part dels europeus, fet que va extinguir cultures indígenes i a la posterior arribada dels esclaus africans.