Egipte juasjuas

L'ANTIC EGIPTE

  • 3150 BCE

    MENES

    MENES
    Menes va ser el primer faraó, probablement va tenir un llarg regnat d'entre 30 i 40 anys. Va unificar tot Egipte i va construir el primer dic de condensió.
  • 3100 BCE

    ÈPOCA ARCAICA

    ÈPOCA ARCAICA
    Es tracta, bàsicament, d'un període d'iniciació en el qual comencen a formar-se algunes de les característiques del món faraònic amb l'adopció de determinades convencions artístiques, la gestació del panteó, etc. Altres realitzacions com l'escriptura i l'enterrament sati, influïdes pel món sumeri, són, en llur majoria, pròpies únicament d'aquesta època. En aquest període, Menes portà a terme la unificació del país, el Baix Egipte i Alt Egipte.
  • 2686 BCE

    IMPERI ANTIC

    IMPERI ANTIC
    És l'època coneguda sobretot per la consolidació del seu art, es construeixen les piràmides i els hipogeus com a grans monuments funeraris dels faraons, i grans progressos en l'escultura i el relleu.També fou innovador en altres camps, especialment en el dels usos funeraris, com els texts de les piràmides, la momificació, i en l'administració.
  • 2579 BCE

    KHEOPS

    KHEOPS
    Kehops va ser un faraó de l'antic Egipte que va governar durant uns 23 anys.Va construir la piràmide més gran del complex de Giza o Gizeh, la qual porta el seu nom (piràmide de Kheops), tot i que en té un altre de poètic "la piràmide que és el lloc del somriure i del capvespre". Les seves tres dones foren enterrades en tres petites piràmides subsidiàries situades al sud del complex funerari de la gran piràmide.
  • 2514 BCE

    MICERÍ

    MICERÍ
    Micerí fou un faraó de l'antic egipte que va governar durant uns 20 anys. Es va casar amb Khamerernebti II, que seria la seva germanastra.Va construir com a monument funerari la piràmide que porta el seu nom, piràmide de Micerí, però la va batejar com a "Menkaure és diví". La piràmide està encaixonada entre 16 capes de granit. Volia cobrir-la de granit, però va morir abans de fer-ho i el complex fou acabat pel seu fill Shepseskaf.
  • 2119 BCE

    MENTUHETOP I

    MENTUHETOP I
    Mentuhetop va tenir un llarg regnat d'uns cinquanta anys. va avançar cap al nord i va arribar a l'Egipte central; quan portava 30 anys de regnat, va conquerir Heracleòpolis i Memfis. Fou el fundador de l'època anomenada Imperi mitjà o Regne mitjà.
  • 2040 BCE

    IMPERI MITJÀ

    IMPERI MITJÀ
    L'Imperi mitjà s'inicia amb la unificació d'Egipte sota Mentuhotep II, a mitjans de la dinastia XI; fet que comporta l'acabament del primer període intermedi d'Egipte. Aquesta època comprèn la segona part de la dinastia XI i la dinastia XII i va gaudir d'una florescència de les arts i la literatura i es van viure temps de pau i prosperitat. Tanmateix, l'establiment de grups asiàtics al nord d'Egipte a finals del Imperi Mitjà van donar lloc al segon període intermedi d'Egipte.
  • 1650 BCE

    IMPERI NOU

    IMPERI NOU
    L'Imperi nou, a vegades dit com a Imperi egipci, és el període de la història de l'antic Egipte entre el segle XVI aC i el segle XI aC. L'Imperi nou (1570-1070 aC) va succeir al segon període intermedi i va ser succeït posteriorment pel tercer període intermedi. Va ser l'època més pròspera d'Egipte i va marcar el seu zenit com a potència.
  • 1479 BCE

    TUTHMOSIS III

    TUTHMOSIS III
    El seu regnat fou de més de 50 anys. Se l'acusa de destruir la memòria de la reina fent-ne esborrar el nom de les inscripcions i destruint-ne imatges. El monument més afectat fou el temple mortuori de la reina a Deir el-Bahari. Les seves activitats militars durant els seus 42 anys de regnat foren recordades amb gran detall per l'arxiver i escriba reial Thanuni i foren gravades al santuari de Karnak i a la tomba del mateix Thanuni.
  • 1336 BCE

    TUTANKAMON

    TUTANKAMON
    Aquest faraó es va canviar el nom de Tunkaton a Tutankamon en honor a un Déu. Va morir als 19, després de regnar uns 10 anys i sense haver pogut consolidar el seu poder. La seva prematura mort deixà una certa inestabilitat a Egipte, ja que era l'últim membre masculí de la dinastia XVIII. Malgrat la seva fama, deguda al fet que hom va descobrir la seva tomba quasi intacta, fou un faraó secundari de la dinastia.
  • 1279 BCE

    RÀMSES II

    RÀMSES II
    Va regnar prop de 66 anys al llarg del segle XIII aC i se'l considera un dels més poderosos i més grans faraons que ha tingut mai Egipte. Va tenir al voltant de 200 fills i va ser un dels faraons que va viure més. Tenia moltes dones però Nefertiti era la seva preferida. Ramsès va ser un gran constructor, va construir temples i palaus per tot Egipte, va construir almenys tres fortaleses per assegurar la protecció del nord d'Egipte. Es considerava un Déu entre els vius.
  • 1086 BCE

    IMPERI TARDÀ

    IMPERI TARDÀ
    En els diferents papirs i pintures apareixen sempre representacions de la música. Arriben nous instruments i ja utilitzen l'escala de 7 notes.
  • 520 BCE

    CONQUESTA PERSA D'EGIPTE

    CONQUESTA PERSA D'EGIPTE
    Cambises II, rei de Pèrsia, va continuar l'expansió del seu pare mirant cap a Egipte. Els perses van afegir al seu equip de campanya tots els gats que van poder, animals sagrats pels egipcis; que van haver de lluitar evitant danyar-los i refugiant-se finalment a Pelusio. Un cop assetjada la ciutat, Cambises va seguir aplicant la mateixa estratègia: llançant els gats a la fortalesa. Darrera de Pelusio, cauria Menfis... i l'últim faraó. Cambises fou coronat faraó i donà peu a la dinastia persa.
  • 305 BCE

    CONQUESTA GREGA D'EGIPTE

    CONQUESTA GREGA D'EGIPTE
    Egipte va caure sota la influència de la cultura grega amb la breu presència d'Alexandre Magne que va modificar completament l'organització persa i es va fer nomenar com a faraó. Mort ell, macedoni Ptolemeu I Soter es proclama rei. En el terreny militar s'enfrontaran amb l'expansió a Síria, però la creació d'Alexandria convertirà a Egipte en un país amb clars interessos en el Mediterrani. Així es conquista Xipre i altres illes gregues, establint ports en la riba nord del mar.
  • 30 BCE

    CONQUESTA ROMANA D'EGIPTE

    CONQUESTA ROMANA D'EGIPTE
    Després de la mort de Cleòpatra, Egipte va esdevenir part de l'imperi romà. El principal interès dels romans en Egipte fou la tramesa de cereal a la ciutat de Roma. A diferència dels grecs, els romans no es van establir en grans quantitats. La cultura, educació i vida cívica van mantenir-se gregues durant la dominació romana. Els romans, com els Ptolemeus, respectaven i protegien la religió i costums egípcis, tot i que al culte estatal i a l'emperador es va anar introduint gradualment.