Istoria sistemelor de operare uriasii fara care calculatorul tau e zero 2

Istoria sistemelor de operare - uriașii fără care calculatorul tău ar fi zero

  • Nici-un sistem de operare

    In 1940 calculatoarele nu aveau nici-un sistem de operare. Masinariile erau asa de primitive incat programele erau des introduse bit cu bit prin intermediul comutatoarelor mecanice. Tot in acea vreme, limbajul de programare era inca necunoscut, iar sistemul de operare nu era nici macar in plan.
  • Laboratorul de Cercetare General Motors

    In 1950, Laboratorul de Cercetare General Motors a realizat primul sistem de operare pentru calculatorul lor, IBM 701, iar OS-ul putea rula doar un program pe rand. Acesta metoda se numea sistem de procesare in serii, deoarece programele si datele erau introduse pe rand.
  • Sisteme de procesare în serii

    Sisteme de procesare în serii
    Si in anii 1960 au fost la moda tot sistemele de procesare in serii, dar acestea profitau mai bine de resursele calculatorului, ruland mai multe servicii simultan. Dupa aceasta vreme OS-urlie au evoluat in multiprogramare, in care mai multe programe puteau rula in memoria masinariei. Solutia problemei a fost rezolvata divizand memoria calculatorului in mai multe parti, fiecare pentru o treaba diferita.
  • Sisteme de operare MS-DOS

    Sisteme de operare  MS-DOS
    In anii 1970, microprocesoarele, cipurile si toate celelalte componente au devenit suficient de mici pentru a incapea intr-un calculator de acasa, asa-numitul Desktop. Tot atunci, cele mai folosite sisteme de operare erau MS-DOS, apartinand celor de la Microsoft, ce putea fi instalat pe IBM PC si pe calculatoarele cu procesorul Intel 8088, si Unix care putea rula pe procesoarele Motorola 6899.
  • Apple DOS 3.1

    Apple DOS 3.1
    Tot prin 1970, Apple DOS 3.1 a fost lansat. Succesul a fost iminent. Procesorul calculatorului a fost un MOS 6502 cu o frecventa de 1.023 Mhz. Memoria RAMincludea 4 placi de 64k si potea fi upgradata prin sloturi. Display-ul avea 6 culori la calitate inalta (280x192) si 16 culori in rezolutie minima (40x48). In 1977, un sistem Apple II complet cu dotari maxime costa in jur de 2.600 dolari, iar acum, acest antichitati costa multe sute de mii de dolari.
  • Microsoft Windows

    Microsoft Windows
    Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piață pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfețele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul să predomine pe piața de calculatoare mici, întrecând Mac OS, care fusese introdus pe piață mai înainte de către compania Apple Computers, astăzi numită Apple Inc..
  • Linux

    Linux
    Dezvoltarea sistemului a fost începută de către inginerul finlandez Linus Torvalds, care inițial dorea să obțină un sistem similar cu Minix, derivat din Unix. Torvalds a scris un kernel care să lucreze pe platformele AT-386 și 484 având la baza conceptele din cartea Operating System a lui Andrew Tanenbaum.
    Pe 25 August 1991, Linus Torvalds anunță ca lucrează la un sistem de operare gratuit, prin intermediul unui mesaj către comp.os.minix Usenet, grupurile de discuții Minix:
  • Palm OS

    Palm OS
    In 1993, producatorii sistemelor de operare si-au extins aria de acoperire in materie de dispozitive, cand cei de la IBM au lansat primul smartphone din istori, numit IBM Simon. Acesta avea un ecran tactil pe care se puteau citi mail-urile destul de usor.
    Abia in 1996 Palm a lansat primul sistem de operare pentru dispozitivele mobile, numit Palm OS. Tot in acelasi, an Windows prezinta platforma Windows CE Mobile, disponibila pe majoritatea dispozitivelor de tip PDA din acea vreme.
  • Symbian S40

    Symbian S40
    Prin 1999, cei de la Nokia arata publicului primul sistem de operare Symbian S40, pus pe telefonul propriu, Nokia 7110. Un an mai tarziu, Symbian OS a devenit cel mai popular sistem de operare mobil, instalat pe majoritatea dispozitivelor Nokia, dar si pe telefoanele Ericsson.
  • Ubuntu

    Ubuntu
    Inițial cunoscută sub numele de cod no-name-yet.com, prima versiune Ubuntu a apărut ca o copie temporară a proiectului Debian, pe data de 20 octombrie 2004. Tot atunci s-a hotărât ca Ubuntu să folosească periodic cod sursă din Debian, pentru a înlesni lansarea unei noi versiuni la fiecare șase luni și pentru ca variația cauzată de „bifurcare” să nu ducă la un sistem de operare fundamental diferit.
  • iOS

    iOS
    Anul 2007 le este rezervat in mare parte celor de la Apple. Atunci, lumea dispozitivelor mobile s-a schimbat radical cu aparitia iPhone-ului. Intr-o lansare tinuta secret pana in ultimul moment, Steve Jobs ne-a introdus intr-o „lume noua”, lumea iOS. Pentru prima data utilizatorii telefoanelor puteau naviga usor printr-un meniu prietenos. Utilizatorii iOS-ului s-au bucurat de fiecare upgrade al sistemului de operare, momentan ajuns la versiunea 6.0.
  • WebOS

    WebOS
    webOS, deseori scris și WebOS, este un sistem de operare al companiei americane Palm, preluată în 2010 de Hewlett-Packard (HP), iar in prezent de LG Electronics sistem de operare construit pentru telefoane mobile (celulare) inteligente de tip smartphone. Se bazează pe sistemul de operare Linux, dar conține și multe componente care sunt în proprietatea companiei Palm.