Screenshot 20200102 163404

İstanbul Modern Sergileri

  • Period: to

    İstanbul Modern'e Doğru

    İstanbul Modern'e Doğru, hem bir liman kenti olarak İstanbul'un ayrıcalıklı konumunu, hem de müzenin kuruluş sürecini belgeleyen görsel bir öykü. Ortak bir çabayla oluşturulan sergi, izleyiciye kapılarını ilk kez açan İstanbul Modern'in içinde bulunduğu bağlama işaret ederken, müzenin kentle ilişkisini, içinde yer aldığı Galata-Tophane hattının tarihsel ve güncel belleğini ve antrepo binasının kamusal bir mekan olarak bugünkü konumunu gözden geçiriyor.
  • Period: to

    Gökkuşağında İki Kuşak

    1901 doğumlu Fahrelnissa Zeid, yüzyılın ilk kuşağını, 1923 doğumlu Nejad Devrim ise Cumhuriyetimizin ilk kuşağını temsil ediyor. Anne ve oğulu ilk kez aynı çatı altında buluşturan sergide,bu iki özel kuşağın sanat tarihimiz içindeki serüvenini izleyeceğiz. İki öncü ve özgün sanatçımızın yaşam öyküleri ile birlikte, soyut resim tarihimizin neredeyse en önemli eserlerini yaratan Fahrelnissa ile Nejad'ın kariyerlerindeki tüm dönemeçlerin en güçlü yapıtları da bir arada sergileniyor
  • Period: to

    Hayatın Yansıması

    İstanbul Modern, dünyanın en önemli fotoğraf sanatçılarından biri olan André Kertész’in (1894-1985) kariyerinin farklı dönemlerindeki çalışmalarından bir araya getirilmiş olan "Hayatın Yansıması" adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Foto muhabirliğinin öncülerinden biri olmasının yanı sıra, Dada akımının etkisiyle gerçekleştirdiği deneysel çalışmaları ile de Kertész, 20. yüzyılın en etkili ve en verimli fotoğrafçılarından bir olarak kabul ediliyor.
  • Period: to

    Aşk ve Politika, Sessiz Bir Perdeden

    Alessandro Pessoli, Hiraki Sawa, Boyd Webb ve Saskia Olde Wolbers’in video yapıtlarının yer aldığı program "aşk ve politika" temasını sorguluyor. Programın alt başlığı "Sessiz Bir Perdeden"; çünkü söz konusu temalar, genellikle bu konularda alışık olduğumuzun tersine, debdebeli, gürültücü bir havayla değil, tam tersine, alçakgönüllü ve sessiz bir yaklaşımla ele alınıyorlar.
  • Period: to

    Gölgeye Övgü

    İstanbul Modern Sanat Müzesi, yeni sergisi "Gölgeye Övgü" ile geleneksel gölge tiyatrosunun 20. Yüzyıl başında sinemaya ve günümüz çağdaş sanatına etkilerini keşfetmeye çağırıyor. 22 Ocak’ta açılacak ve 6 Mayıs’a dek sürecek olan sergi, yedi ayrı ülkeden sekiz çağdaş sanatçının ve 20. Yüzyıl’ın ilk yarısından iki usta sinemacının en önemli eserlerini bir araya getiriyor.
  • Period: to

    Melekler Düşerken

    Bu program, adını Roman Polanski’nin Melekler Düşerken (When Angels Fall) (1959) adlı kısa filminden almaktadır. Erdemin yitirilişini, günahı ve kibrin cezalandırılmasını simgeleyen bir alegori olan düşmüş melek arketipinin kökeni dinsel tarihe ve mitolojiye dayanır. “Düşmüş melek”, tarih boyunca tiyatro, edebiyat ve sinemada masumiyetin kaybolmasını ve bu kayıpla başlayan selamet arayışını simgeleyen bir metafor olarak kullanılmıştır.
  • Period: to

    Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları

    İstanbul Modern, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Uluslararası Hrant Dink Vakfı ve HAYCAR Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği işbirliğiyle, 19. ve 20. yüzyıllarda İstanbul’un şekillenmesinde rolü olan Ermeni mimarların katkısını ortaya koyan Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları sergisine ev sahipliği yapıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında gerçekleşen serginin küratörlüğünü mimar Hasan Kuruyazıcı üstleniyor.
  • Period: to

    Tekinsiz Karşılaşmalar

    “Tekinsiz” (Uncanny/Unheimlich), özellikle felsefe ve sanatta bir şeyin aynı anda hem yabancı ve tuhaf, hem de şaşırtıcı derecede yakın ve aşina gelmesini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Tuhaf bir “déjà vu” duygusuna yakın sayılabilecek tekinsizlik, öngörülmeyen, beklenmeyen, hatırlanan, belirsiz ve muğlâk olana dairdir. Bir fotoğrafla karşılaşma anındaki ilk his de içinde tekinsizlik barındırır.
  • Period: to

    Dönüşüm: Çağdaş Çin Sanatına Bir Bakış

    İstanbul Modern, Dönüşüm: Çağdaş Çin Sanatına Bir Bakış başlıklı sergiyle 2012 Türkiye’de Çin Kültür Yılı kapsamında Çin sanatının çağdaş örneklerine ev sahipliği yapıyor. 21 Eylül-25 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenecek sergide geleneksel Çin kültürü ve felsefesi, yeni teknikler, çağdaş keşifler ve yenilikçi yaklaşımlarla tekrardan yorumlanıyor.
  • Period: to

    Artists' Film International

    İstanbul Modern, dünyanın farklı yerlerinden güncel video, kısa film ve hareketli görüntüleri bir araya getiren Artists’ Film International / Uluslararası Sanatçı Filmleri programını ağırlıyor. Program ortaklarının kendi ülkelerinden o yıl için bir sanatçı ve videolarını davet etmesiyle başlayan projeyle her yıl uluslararası bir video havuzu oluşturuluyor. Sonrasında, bu videolar kurumlar tarafından yürütülen çalışmayla gösterim programları ya da video sergileri olarak izleyiciyle buluşuyor.
  • Period: to

    Magnum - Kontakt Baskılar

    Magnum - Kontakt Baskılar” sergisi, dünyanın en prestijli fotoğraf ajanslarından Magnum Photos’un geçtiğimiz yüzyıldan bu yana görsel kültürde iz bırakan fotoğraflarının yaratım süreçlerini kontakt baskılar üzerinden keşfe çıkıyor. Sergi, Magnum’un dünyaca tanınan üyelerinin birinci ağızdan hikayelerini de aktararak, fotoğrafçıların karar alma süreçlerini açık bir şekilde görme ve kavrama imkanı sağlıyor.
  • Period: to

    Roger Ballen: Retrospektif

    Retrospektif, Amerika doğumlu, Güney Afrikalı sanatçı Roger Ballen’ın 1980’lerden itibaren gerçekleştirdiği çalışmaların izini sürüyor. Erken tarihli çalışmalarında belgesel fotoğrafçılığı geleneğini izleyen Ballen, zamanla kendisinin “ballenesk” olarak nitelendirdiği farklı ve benzersiz bir üslup geliştirdi. Çizim, resim, kolaj ve heykel tekniklerinden de yararlanan sanatçı, çok disiplinli yaklaşımıyla fotoğrafın köklerine derinden bağlı, yeni bir estetik meydana getirdi
  • Period: to

    Bakış Açıları

    İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin koleksiyon sergisi, 1960’lı yıllardan itibaren fotoğraf alanındaki deneysel üretimleri içeriyor. Sergi, müze koleksiyonunda yer alan farklı kuşaklardan altı sanatçıyı kompozisyon, malzeme ve ele aldıkları konuları yeniden düşündükleri çalışmalarıyla bir araya getiriyor. Sanatçılar geleneksel fotoğrafın sınırlarını yeniden şekillendirmeye devam ederken, bu sürece paralel ortaya çıkan dijital fotoğrafla birlikte analog olanın ters yüz oluşuna şahit oldular.
  • Period: to

    Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı

    İstanbul Modern, “Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı” adlı sergide, Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk profesyonel kadın fotoğraf sanatçısı Yıldız Moran’ın (1932-1995) yapıtlarına yer veriyor. Moran, 1950’li yılların başında yapıtlarını üretmiş, en önemli fotoğrafçılarımızdan biri. 1950’den 1962’ye kadar olan dönemde, ömrünün toplam 12 yılını fotoğrafa adayan sanatçı, kendisinden sonra gelen kuşakların fotoğraf yaklaşımlarına önemli katkılarda bulundu.
  • Period: to

    İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler'in İzinde İstanbul

    İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, “İki Arşiv, Bir Seçki: Ara Güler’in İzinde İstanbul” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul Modern ve Ara Güler Müzesi işbirliğiyle hazırlanan, iki kurumun koleksiyon ve arşivinden ortaya çıkan sergi, kentin 20. yüzyılın ortasından bu yana yaşadığı değişimi ve bu değişimin sonucu ortaya çıkan kolektif belleğin oluşumunda Ara Güler’in (1928-2018) fotoğraflarının rolünü görünür kılmaya çalışıyor.
  • Period: to

    Lütfi Özkök: Portreler

    İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, yazar ve sanatçı portreleri ile uluslararası alanda tanınan fotoğraf sanatçısı
    Lütfi Özkök’ün (1923-2017) hayatını geçirdiği Stockholm, İsveç’teki arşivinden derlenen bir portre seçkisine ev sahipliği yapıyor. 1950’li yıllardan itibaren edebiyat ve sanata yön veren 80 ismin fotoğrafından oluşan sergi, izleyiciyi portre fotoğrafının sunduğu anlamlar üzerine düşünmeye davet ederken aynı zamanda bir döneme tanıklık etmeyi amaçlıyor.