Humanismo.jpg

Humanisme i Renaixement

  • 1450

    Impremta de Gutenberg

    Impremta de Gutenberg
    Una impremta o premsa d’impremta és un dispositiu mecànic que permet, per mitjà de la pressió a una superfície entintada, la reproducció de textos escrits i imatges per un mitjà d'impressió com pot ser el paper, tela, pergamí o altres materials. És també el conjunt de procediments gràfics i de tècniques que concorren en l'elaboració d'una obra impresa. Consisteix a aplicar tinta, generalment oliosa, sobre unes peces metàl·liques per gravar-les als materials per compressió.
  • 1456

    Academia platonica de Marcili Ficino

    Academia platonica de Marcili Ficino
    L'Acadèmia Platònica florentina va ser una institució humanista fundada en 1459 pel mecenes *Cosme de *Médicis. Al principi no va ser sinó un cenacle d'amics per a discutir temes literaris, i no va transcendir del grup d'erudits lligats a la família *Médicis.
  • 1511

    Elogi de la bogeria (Erasme)

    Elogi de la bogeria (Erasme)
    L'Elogi de la bogeria (Morias *Enkomion -Μωρίας *Εγκώμιον- en grec i *Stultitiae *Laus en llatí: literalment, Elogi de l'estultícia o de la ximpleria) és un assaig escrit per Erasme de Rotterdam i imprès per primera vegada en 1511; està inspirat en De *triumpho *stultitiae de l'italià Faustino *Perisauli, natural de *Tredozio (*Forlì). En una traducció apareix com a títol «Elogi de la neciesa» perquè *moria és neciesa, insensatesa, bogeria.
  • 1513

    El princep (Maquiavel)

    El princep (Maquiavel)
    El príncep (en l'original en italià, *Il *principe) és un tractat polític del segle XVI del diplomàtic i teòric polític italià Nicolás Maquiavel. Segons la correspondència de Maquiavel, una versió sembla haver estat distribuïda en 1513, usant el títol en llatí De *Principatibus (El lideratge).
  • 1516

    Utopia (Thomas More)

    Utopia (Thomas More)
    Utopia és una obra de ficció i sàtira sociopolítica de Thomas More (1478-1535), escrita en llatí i publicada el 1516. El llibre és una narració de marc que representa principalment una societat fictícia d'illes i els seus costums religiosos, socials i polítics. Molts aspectes de la descripció d'Utopia de More recorden la vida als monestirs.
  • 1517

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota
    Les noranta-cinc tesis,és una llista de proposicions per a un debat acadèmic escrita per Martín Luter l'any 1517, que va donar principi a la Reforma protestant, un cisma a l'Església catòlica que va canviar profundament la història europea. Les tesis promovien els arguments de Luter contra el que ell considerava un abús de la pràctica del clergat en vendre indulgències plenàries, certificats que, segons les creences catòliques, redueixen el càstig temporal del purgatori pels pecats comesos.
  • 1534

    Anglicanisme a Anglaterra

    Anglicanisme a Anglaterra
    L'anglicanisme o l'església anglicana és una denominació cristiana protestant que segueix les doctrines establertes per l'Església d'Anglaterra. Atès que l'origen de l'anglicanisme difereix de la resta de les denominacions protestants, teològicament comparteix doctrines amb l'Església Catòlica i el Protestantisme, però, històricament s'ha considerat part del moviment protestant, i la llei britànica la reconeix com a església protestant.
  • 1536

    Calví a Süissa

    Calví a Süissa
    Juan Calvino, batejat amb el nom de Jehan Cauvin, llatinitzat com Calvinus, va ser un teòleg francès, considerat com un dels autors i gestors de la Reforma Protestant. Les doctrines fonamentals de posteriors reformadors s'identificarien amb ell, cridant a aquestes doctrines «calvinisme». Els «cinc punts del calvinisme» sorgeixen dels deixebles de Calvino com a contraposició a les doctrines dels deixebles de Jacobo *Arminio. A més d'haver creat la Bíblia de Ginebra (francesa), en 1564.
  • 1545

    Concili de Trento

    Concili de Trento
    El Concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església catòlica desenvolupat en períodes discontinus durant vint-i-cinc sessions entre els anys 1545 i 1563. Va tenir lloc a Trento, una ciutat del nord de la Itàlia actual, que llavors era una ciutat imperial lliure regida per un príncep-bisbe. Es va convocar com a resposta a la Reforma protestant per a aclarir diversos punts doctrinals.