Aa89b3d2cfa1892f97d53e4135250aec

Humanisme i renaixement

  • 1450

    impremta de Gutenberg

    impremta de Gutenberg
    Johannes Gutemberg va ser un alemany que, després de fracassar en diversos negocis, va inventar la impremta en el segle XV. La impremta consisteix en una planxa d'impressió en la qual es subjecten uns tipus mòbils (lletres) als quals se'ls aplica tinta i es pressiona sobre un paper, obtenint així múltiples còpies ràpidament.
  • 1456

    Acadèmi platònica de Marsilio Ficino

    Acadèmi platònica de Marsilio Ficino
    Marsilio Ficino Filòsof i humanista italià.
    L'Acadèmia Platònica florentina va ser una institució humanista fundada el 1459 pel mecenes Cosme de Médicis. A el principi no va ser sinó un cenacle d'amics per discutir temes literaris, i no va transcendir de el grup d'erudits lligats a la família Médicis. No obstant això, va ser imitada en altres ciutats d'Itàlia i posteriorment en totes les nacions d'Europa.
  • 1511

    Elogi de la bogeria (erasme)

    Elogi de la bogeria (erasme)
    Elogi de la follia és un escrit del 1509 d'Erasme de Rotterdam de gran influència posterior. Va ser ideat en una estada de l'autor amb el seu amic Thomas More, a qui lloa al text com a defensor crític del catolicisme enfront de Luter. Segueix el gènere de la sàtira de Llucià, a qui Erasme havia traduït.
  • 1513

    El princep (Maquiavel)

    El princep (Maquiavel)
    El príncep (Il Principe) és un tractat de política escrit per Nicolau Maquiavel. Es va escriure originalment en italià.
    El llibre tracte de polítiques i ciències polítiques. Es un a obra literari de ficció no ficció.
  • 1516

    Utopia (Thomas More)

    Utopia (Thomas More)
    Utopia és un llibre del pensador i home d'estat anglès Thomas More que va ser publicat l'any 1516. Es tracta d'una obra de filosofia política en què es descriu el funcionament d'una societat fictícia que viu en una illa anomenada per l'autor Utopia, terme que inauguraria el gènere de la utopia.
  • 1517

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota

    95 tesis (Luter). Biblia poliglota
    La difusió de les Diferències de Martí Luter sobre el poder de les indulgències, més conegut com Les noranta-cinc tesis o també Tesis de Wittenberg, va provocar la Reforma Protestant a Alemanya. El document hauria estat enganxat a la porta de l'església de Wittenberg el 31 d'octubre del 1517.
  • 1534

    Anglicanisme a Anglaterra

    Anglicanisme a Anglaterra
    L'anglicanisme o l'església anglicana és una denominació cristiana protestant que segueix les doctrines establertes per l'Església d'Anglaterra. Atès que l'origen de l'anglicanisme difereix de la resta de les denominacions protestants, teològicament comparteix doctrines amb l'Església Catòlica i el Protestantisme, però, històricament s'ha considerat part del moviment protestant, i la llei britànica la reconeix com a església protestant.
  • 1536

    Calví a Suïssa

    Calví a Suïssa
    Posteriorment a l’aparició del luteranisme, a Suïssa, es va propagar una nova doctrina, encara més radical, encapçalada per Joan Calví i que va rebre el nom de calvinisme. D’aquesta manera, el moviment reformista del segle XVI va aconseguir el seu més complet significat i valor amb la doctrina de Calví.
  • 1545

    Concili de Trento

    Concili de Trento
    El concili de Trento va ser un concili ecumènic de l'Església Catòlica celebrat en períodes discontinuats entre 13 de desembre de 1545 i 4 de desembre de 1563. Es va celebrar a Trento, una ciutat del nord de la península Itàlica, actualment Itàlia que llavors era una ciutat lliure regida per un príncep-bisbe.