Schuttersmaaltijd

Hoofdstuk 6

By Zuaro
 • Dec 31, 1543

  Copernicus' theorie publicatie in de revolutionibus

  Copernicus' theorie publicatie in de revolutionibus
  Na de dood van Copernicus ( 24 mei 1543) wordt zijn theorie dat de aarde om de zon staat gepubliceerd in de revolutionibus.
 • Eerste reis naar Azië langs Kaap de Goede Hoop

  Eerste reis naar Azië langs Kaap de Goede Hoop
  Eerste poging vanuit NL om Azië te bereiken. 2,5 jaar later komt maar 89 van de 249 bemanning terug; de rest is overleden.
 • Period: to

  Goudeneeuw (Tijd van regenten en vorsten)

  De wereld in de tijd van regenten en vorsten.
 • oprichting VOC

  oprichting VOC
  De Vereenigde Oostindische Compagnie of in moderne spelling Verenigde Oost-Indische Compagnie, meestal afgekort tot VOC, was een beroemde en machtige Nederlandse handelsonderneming met een jarenlang monopolie op de handel tussen Europa en Azië. De VOC was in de 17e en 18e eeuw het grootste handelsbedrijf ter wereld dat niet alleen op maar ook tussen Aziatische landen voer.
 • Verovering Ambon van Portugezen

  Verovering Ambon van Portugezen
  Ambon wordt veroverd van de Portugezen en de Molukkers worden gedwongen hun specerijen allemaal aan Nederland te leveren.
 • Wetenschappelijke publicaties Galileï

  Wetenschappelijke publicaties Galileï
  Bevindingen worden gepubliceerd en ondersteunen het stelsel van Copernicus. Kerk verbied ondersteuning van het stelsel van Copernicus en zet de revolutionibus op een lijst van verbode boeken.
 • Period: to

  Dertigjarige Oorlog

  De Dertigjarige Oorlog duurde van 1618 tot 1648. Hij werd vooral gevoerd in het Heilige Roomse Rijk, maar ook in Denemarken, in de Nederlanden, in Spanje en in Italië, en zelfs in Formosa/Taiwan en in de Filipijnen. Hij eindigde met de Vrede van Westfalen.
 • VOC hoofdkwartier "Batavia" op Java

  VOC hoofdkwartier "Batavia" op Java
  In 1619 stichtte de VOC op Java het hoofdkwartier Batavia. Vervolgens werd een netwerk van handelsposten en forten op de kust van heel Azië opgebouwd.
 • oprichting WIC

  oprichting WIC
  De Geoctroyeerde West-Indische Compagnie of West-Indische Compagnie meestal afgekort tot WIC was een bedrijf of "multinational" met een corporatieve structuur, dat in de 17e en 18e eeuw het monopolie bezat op de handel en scheepvaart op Afrika ten zuiden van de kreeftskeerkring, op Amerika alsmede op de eilanden in de Atlantische Oceaan, gelegen tussen de twee meridianen, getrokken over Kaap de Goede Hoop en het oostelijke uiteinde van Nieuw-Guinea, kortom ze dreef handel op West-Afrika en Noord
 • Piet Heyn vervoert de Spaanse zilvervloot

  Piet Heyn vervoert de Spaanse zilvervloot
  De zilvervloot was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijks konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628.
 • Period: to

  Lodewijk XIV, koning van Frankrijk

  Lodewijk XIV, bijgenaamd de Zonnekoning of ook wel de Grote (Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 – kasteel van Versailles, 1 september 1715), (Frans: Louis XIV, le Roi Soleil, le Grand), werd reeds als kind, op 14 mei 1643, formeel koning van Frankrijk; in 1661 nam hij de macht over van zijn moeder die zolang regentes was geweest.
 • Vrede van Westfalen

  Vrede van Westfalen
  De Vrede van Westfalen omvat 11 verdragen, gesloten door het Heilige Roomse Rijk en verschillende andere Europese staten in 1648, die de Dertigjarige Oorlog beëindigden.
 • Koning Karel I (Engeland) onthoofd en Engeland wordt republiek

  Koning Karel I (Engeland) onthoofd en Engeland wordt republiek
  Engeland werd na de onthoofding van Karel I een republiek maar daar liep het uiteindelijk uit op een constitutionele monarchie.
 • Suriname kolonie van Nederland

  Suriname kolonie van Nederland
 • Turken voor wenen

  Turken voor wenen
  Het Beleg van Wenen vond plaats vanaf 14 juli 1683. De Ottomaanse grootvizier Kara Mustafa leidde op bevel van sultan Mehmet IV een leger van 138.000 man[1] naar Wenen. In die tijd beheerste het Ottomaanse Rijk reeds het grootste deel van de Balkan, tot Hongarije toe. Ook in 1529 stonden de Turken al eens voor de poorten van Wenen, destijds onder leiding van Sultan Süleyman I de Prachtlievende.
 • Lodewijk XIV herroept het Edict van Nantes

  Lodewijk XIV herroept het Edict van Nantes
  Het edict zorgde inderdaad voor de gewenste vrede voor een paar decennia, totdat Richelieu de hugenoten in 1629 hun rechten weer ontnam. Lodewijk XIV, die met de vorderende jaren steeds devoter katholiek werd, trok het edict in 1685, ondanks de protesten van zijn biechtvader François d'Aix de La Chaise, definitief in, waarop 50 000 hugenoten vluchtten naar Nederland, Engeland en de Kanaaleilanden. De herroeping van het Edict van Nantes in oktober 1685 heet formeel het Edict van Fontainebleau.
 • Philosophiae Naturalis Principia Mathematica

  Philosophiae Naturalis Principia Mathematica
  Verschijning wiskundige principes van de natuurfilosofie van Isaac Newton. Verklaring van alle bewegingen van de planeten, kometen, de maan en de zee. Uitleg zwaartekracht.
 • Glorious revolution (1688-89)

  Glorious revolution (1688-89)
  De Glorious Revolution (in het Nederlands ook bekend als de Glorieuze overtocht) is de benaming van de machtsovername door de Nederlandse stadhouder Willem III van Oranje-Nassau en zijn echtgenote Maria Stuart als koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland op uitnodiging van een aantal protestantse leiders in Londen.
 • Eerste stoommachine

  Eerste stoommachine om water uit een kolenmijn te pompen.