Història de la teoria cel·lular

  • Period: to

    Antonie van Leeuwenhoek

    Van Leeuwenhoek va ser un comerciant i científic holandès. Observava diverses mostres amb una lupa de gran augment que havia ideat per a observar la qualitat de les llanes, i intercanviava cartes dels seus resultats amb la Royal Society. Més tard va desenvolupar una sèrie de microscopis, amb els quals va descobrir la cèl·lula animal (observant les llanes), els protozous, els espermatozoides i els glòbuls vermells entre d'altres, pel que se'l coneix com a pare de la microbiologia.
  • Period: to

    Robert Hooke

    Robert Hooke fou un científic anglès considerat el descobridor de la cèl·lula. L'any 1665 va publicar el llibre "Micrographia" que contenia 50 escrits amb descripcions de diversos objectes que havia observat al microscopi. En una làmina de suro, va observar que estava formada per petites cavitats polièdriques que recordaven a les cel·les d'un rusc (en anglès, "cells") i les va anomenar "cèl·lules". Hooke també va participar en la creació de la Royal Society de Londres.
  • Teoria cel·lular de Schwann i Schleiden

    Tot i que Rudolf Virchow també va participar en la seva creació, el mèrit per el desenvolupament de la teoria cel·lular se sol donar a Schwann i Schleiden. L'any 1839 Schleiden va declarar que "totes les parts estructurals de les plantes estàn formades per cèl·lules". El mateix any, Schwann va dir el mateix sobre els animals. Així, es van formular dos dels tres principis de la teoria cel·lular:
    1. Tots els éssers vius estan formats per cèl·lules.
    2. La cèl·lula és la unitat bàsica de vida.
  • Period: to

    Santiago Ramon y Cajal

    Santiago Ramon y Cajal fou un científic espanyol, i el primer en guanyar un premi Nobel de ciència l'any 1906 per els seus descobriments sobre els processos connectius de les neurones. Gràcies al mètode desenvolupat per Golgi, va ser capaç de observar les neurones. La seva revolucionària teoria, la "doctrina de la neurona", es basa en què el teixit cerebral està format per cèl·lules individuals que es comuniquen entre elles sense tocar-se: les neurones. Es considera la base de la neurologia.
  • Tercer principi de Virchow - Omnis cellula ex cellula

    Schleiden teoritzava que les cèl·lules es formaven mitjançant "cristal·lització". Durant els anys 1850, aquesta declaració va ser refutada per Remak, Virchow i Kolliker. L'any 1885, Virchow afegeix un tercer principi a la teoria cel·lular: omnis cellula ex cellula (tota cèl·lula prové d'una cèl·lula anterior). Aquesta idea ja havia estat proposada per Rober Remak, que va publicar l'any 1852 diverses observacions sobre la divisió cel·lular. Es va completar així la teoria cel·lular clàssica.