Antwerpen haven

haven

By stanvl
 • Feb 28, 1550

  10 aanlegsteigers en 8 binnenhavens

  10 aanlegsteigers en 8 binnenhavens
  In 1550 beschikte de haven over tien aanlegsteigers langs de Schelde en over acht binnenhavens.
 • Spaanse inval

  Spaanse inval
  De Spaanse inval in 1585 leidde tot een blokkade van de Schelde door de Nederlanders en resulteerde in een neergang van de handel.
 • Groeiende export

  Groeiende export
  In de 16e eeuw was er een groeiende export van lokale goederen naar onder andere Frankrijk, Spanje en Portugal en Marokko.
 • Eerste dok

  Eerste dok
  Dit dok kreeg de naam le petit bassin. Pas in 1903 werd het dok naar de keizer vernoemd en kreeg de naam "Bonapartedok"
 • scheidenis België - Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

  scheidenis België - Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
  In 1830 scheidde België zich af van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De enige toegangsweg voor zeeschepen naar de haven was via de Westerschelde, gelegen op Nederlands grondgebied. Nederland besloot tol te heffen op de schepen van en naar Antwerpen. Deze tol werd in 1863, mede onder druk van de Engelsen, opgeheven.
 • Period: to

  Sterke stijging haven

  Van 1900 tot 1930 zag de haven een sterke stijging van de vracht, slechts tijdelijk onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. De capaciteit werd uitgebreid met onder andere de aanleg van de Kruisschanssluis en het Leopolddok en Hansadok. Het goederenvolume bedroeg in 1929 meer dan 26 miljoen ton en daarmee was Antwerpen de derde haven van Europa
 • Bevrijd

  Bevrijd
  Op 4 september 1944 werd de haven bevrijd door de geallieerden.
 • Na de tweede wereld oorlog

  Na de tweede wereld oorlog
  Na de Tweede Wereldoorlog startte de haven aan een ambitieus plan, de Grote Doorsteek. Dit plan resulteerde in de aanleg van diverse dokken op de rechteroever van de Schelde in de richting van de grens met Nederland. Voor de noordelijke havenuitbreidingen moesten de polderdorpen Oosterweel, Wilmarsdonk, Oorderen en Lillo wijken. De aanleg van de Berendrechtsluis was de bekroning van dit plan; deze is de grootste sluis van de wereld en kwam in 1989 gereed.
 • Overeenkomst Nederland en Vlaanderen

  Overeenkomst Nederland en Vlaanderen
  Op 21 december 2005 tekenden Nederland en Vlaanderen een overeenkomst welke voorziet in een verbreding en uitdieping van de vaargeul. Na de werkzaamheden kunnen grotere schepen met een diepgang van 13,1 meter de haven, bij laag water, in- en uitvaren. De huidige toegestane diepgang ligt op 11,9 meter.
 • Werkzaamheden

  Werkzaamheden
  De werkzaamheden op Vlaams grondgebied waren reeds in 2007 gestart en Nederland volgde, met een grote vertraging, pas in begin 2010