Lodewijk xiv rampjaar

Rampjaar voor de Republiek

By rig
  • Period: to

    rampjaar

  • Engelse oorlogsverklaring

    Engelse oorlogsverklaring
    Het jaar 1672 zou voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een Rampjaar worden. De Engelse en Franse koningen vallen de Republiek aan, samen met de legers van de Bisschop van Münster en de Keurvorst van Keulen. Engeland verklaart op 25 maart als eerste de oorlog.
  • Franse oorlogsverklaring

    Franse oorlogsverklaring
    De Franse koning Lodewijk XIV verklaart de oorlog aan de Republiek.
  • Admiraal De Ruyter voorkomt een Engelse invasie

    Admiraal De Ruyter voorkomt een Engelse invasie
    De Engelsen hebben hun vloot paraat. Samen met een aantal Franse schepen zal de Republiek worden aangevallen. Maar voordat de vloot de aanval in kan zetten, wordt deze verrast door admiraal Michiel de Ruyter. Bij Solebay verhindert De Ruyter de Engelse invasie. Dat zal hij nog tweemaal herhalen. Na de slag bij Kijkduin zouden de Engelse uiteindelijk opgeven.
  • Lodewijk XIV trekt met 130.000 soldaten de Rijn over

    Lodewijk XIV trekt met 130.000 soldaten de Rijn over
    Aan het hoofd van een leger van zo'n 130.000 manschappen trekt de Zonnekoning over de grote rivieren. Het Staatse leger is in omvang ongeveer een kwart van de vijandelijke troepen.
  • Holland en Zeeland beschermen zich met de Hollandse waterlinie

    Holland en Zeeland beschermen zich met de Hollandse waterlinie
    Na de Franse inval proberen de Hollanders zo snel mogelijk de kern van de Republiek te beschermen. Holland wordt een eiland doordat de dijken worden doorstoken en sluizen worden opengezet. Een ondiepe laag water is voldoende om een landleger tegen te houden. Het water is niet doorwaadbaar, omdat onregelmatigheden zoals sloten niet zichtbaar zijn. Voor schepen is het water niet diep genoeg.
  • overgave van Utrecht

    Franse soldaten nemen Utrecht in. In de Domkerk wordt onmiddelijk de katholieke dienst ingesteld
  • Prins Willem III wordt tot stadhouder benoemd

    Prins Willem III wordt tot stadhouder benoemd
    De roep om redding wordt steeds sterker; het land heeft een sterke leider nodig, maar ook een symbool. Oranje kan eindelijk zijn plaats opeisen. De staten van Holland en Zeeland benoemen hem na 21 jaar tot stadhouder en definitief bevelhebber van leger en vloot. Hij verzamelt bondgenoten; de Duitse keizer, de Spaanse koning, Duitse vorsten. Wanneer Lodewijk door druk vanuit het oosten moet terugvallen uit de Republiek, weet Willem III een belangrijk wapendepot van de Fransen in Bonn te vernielen
  • Johan de Witt neemt ontslag als raadspensionaris

    De druk van het publiek op de regenten wordt in de zomer steeds groter. Er ontstaat een panieksfeer, er moeten koppen rollen. Begin augustus legt Johan de Witt zijn functie als raadspensionaris van Holland neer. Zijn broer Cornelis de Witt wordt opgepakt en beschuldigd van samenzwering tegen de Prins van Oranje, Willem III. Hij belandt in de Haagse gevangenpoort.
  • de moord op de broers De Witt

    de moord op de broers De Witt
    Johan de Witt bezoekt zijn broer Cornelis in de gevangenis in Den Haag. Buiten verzamelt zich een menigte bloeddorstige mensen. De massa dringt het gebouw binnen en sleept de twee heren naar buiten. Daar worden ze doodgeschoten, waarna de menigte zich in blinde razernij op de lijken stort. Deze worden gruwelijk verminkt en tenslotte tentoongesteld. Stukjes stoffelijk overschot verdwijnen als souveniers van dit wraakzuchtige bacchanaal.