217

Gustav Vasa

 • Period: May 12, 1496 to Sep 29, 1560

  Gustavs liv

  Gustav föddes på gårdern rydboholm som lugger norr om Stockholm. Han dog sedan på Stockholms slott.
 • Nov 7, 1520

  Stockholms blodbad

  Stockholms blodbad
  År 1520 blev Gustavs pappa och ca 80 andra adelsmän dödade i Stockhoms blodbad. Gustav Lyckdes undkomma blodbadet.
 • Nov 30, 1520

  Vasaloppet

  Vasaloppet
  Efter Stockholms blodbad åkte Gustav mot Dalarna där han ville ha stöd från folket. Han berättade för dem om Kristian II grymhet och bad dem gripa till vapen. Han han inte vänta på fokkets svar och begav sig på skidor mot Norge. Mora ångrade att de inte hade sagt ja till gustav och skickade sina snabbaste skidåkare ,Lars och Engelbrekt för att övertala Gustav. De hann ifatt honom i Sälen och de lyckades få Gustav att återvända till Dalarna. Idag annordnas vasaloppet mellan Sälen och Mora.
 • Jan 1, 1521

  Befrielsekriget

  Under befrielsekriget mot Kristian II mellan år 1521-1523 lyckades Gustav med hjälp från Lübeck inta de sista slotten som hölls av danskarna.
 • Jun 6, 1523

  Blir vald till kung

  Blir vald till kung
  Gustav Vasa blir vald till kung i Strängnäs. Än idag så firar vi Sveriges nationaldag den 6 juni.
 • Nov 30, 1523

  Luthers lära

  Luthers lära
  Gustav Vasa läste mycket om Martin Luthers lära. Martin Luther ansåg att kyrkan skulle predika guds ord och inte ägna sig åt att skaffa makt och rikedomar. Detta tyckte Gustav var intressant. Med hjälp av kyrkan skulle Gustav få Sveriges ekonomi i balans.
 • Nov 30, 1523

  Kungen som kyrkans överhuvud

  Kungen som kyrkans överhuvud
  Efter all hjälp ifrån Hansan i Lubeck så stod han i stor skuld till Lubeck.Gustav fick sin vilja igenom och beslagtog guld, silver och kyrkklockor som sedan smältes ner. Kloster stängdes och den svenska kyrkan hade blivit en nationalkyrka med kungen som överhuvud, inte påven.
 • Jan 12, 1528

  Kröning

  Kröning
  Den 12 januari 1528 kröntes Gustav Vasa till kung i Uppsala domkyrka.
 • Nov 24, 1531

  Katarina av Sachsen Lauenburg

  Katarina av Sachsen Lauenburg
  Gustav var 35 år och letade efter en drottning. Han skrev och friade till kungahusen i Europa. De såg honom som en uppkomling och han blev för det mesta nobbad.Tillslut blev han tillsammans med Katarina av Sachsen-Lauenburg som kom ifrån ett tyskt härtigdöme. De gifte sig den 24 november 1531 i Stockholms storkyrka. De fick ett barn, Erik. Erik skulle sedan efterträda Gustav.Katarina dog efter 4 år i en olycka.
 • Dec 13, 1533

  Arvmonarki

  Gustav fick sammanlagt 11 stycken barn. Hans äldste son Erik ärvde sedan tronen efter Gustav som infört arvmonarki.
 • Oct 1, 1536

  Margareta Leijonhufvud

  Margareta Leijonhufvud
  Han började leta efter en ny hustru. Han föll för Margareta Leijonhufvud. De vigdes 1 oktober 1536 i Uppsala. De fick 10 barn. Efter 15 år drabbades Gustav av ett hårt slag, Margareta somnade in och Gustav blev åter änkling.
 • Aug 22, 1552

  Katarina Stenbock

  Katarina Stenbock
  Gustav skaffade ännu en fru, som hette Katarina Stenbock. De vigdes den 22 augusti 1552 i Vadstena klosterkyrka. Kyrkan var emot äktenskapet eftersom att Katarina Stenbock var systerdotter till Gustavs första fru Katarina av Sachsen-Lauenburg. Men Gustav var ju överhuvud i kyrkan så därför hade de andra inget att säga till om.Gustav och Katarina fick aldrig några barn men de var väldigt lyckliga.