Gustav vasa

Gustav Vasa och hans söner

  • Nov 8, 1520

    Stockholms Blodbad

    Stockholms Blodbad
  • Aug 23, 1521

    Gustav Vasa - riksföreståndare

    Gustav Vasa - riksföreståndare
    Gustav Vasa
    Gustav Vasa väljs till riksföreståndare vid en riksdag i Vadstena 1521. På bilden kan du se hur Sverige såg ut då (gult). Danmarkt (rött) var mycket större än idag.
  • Jun 6, 1523

    Gustav Vasa blir kung

    Gustav Vasa blir kung
    Gustav Vasa kröntes till kung i Strängnäs- Det som vi brukar kalla för vasatiden börjar.
  • Period: Jun 6, 1523 to Sep 29, 1560

    Gustav Vasa

  • Jan 1, 1531

    Klockupproret

    Klockupproret
    1531 - 1533
    När Gustav Vasa hade krigat mot danske kung Kristian hade han lånat mycket pengar från tyska köpmän. För att kunna betala igen så best'mde kungen att alla kyskklockor och allt kyrksilver skulle samlas in och smältas ner. Då kunde man göra det till pengar. Det gillade inte folket i Dalarna och därför gjorde de uppror. Gustav Vasa slog ner upproret och avrättade många av upprorsmakarna.
  • Sep 24, 1531

    Katarina av Sachsen-Lauenburg

    Katarina av Sachsen-Lauenburg
    Gustav Vasa gifter sig med Katarina av Sachsen-Lauenburg, som blir mamma till Erik.
  • Oct 1, 1536

    Margareta Leijonhufvud

    Margareta Leijonhufvud
    Andra gången som Gustav Vasa gifter sig så gör han det med Margareta Leijonhufvud. Margaretas pappa hade dödats vid Stockholms blodbad när hon var fyra år gammal. De fick tio barn tillsammans, bland annat Johan och Karl, som senare blev kunagr-Två av barnen dog när de var små.
  • Jan 1, 1539

    Carta Marina

    Carta Marina
    En man som hette Olaus Magnus blev utnämnd av påven till ärkebiskop i Sverige 1544. Det hjälpte inte så mycket eftersom Sverige var lutherskt då. Man kan tro att han längtade hem mycket där han bodde utomlands, för han skrev en hel bok om Norden och ritade bland annat den här kartan som kallas för Carta Marina redan 1539.
  • Jan 1, 1541

    Gustav Vasas Bibel

    Gustav Vasas Bibel
    Gustav Vasa ville styra riket själv utan att kyrkan la sig i. Därför bestämde han att kyrkan skulle vara en svensk statskyrka där han själv var den som var kyrkans högste chef (istället för påven i Rom). Den svenska kyrkan blev luthersk och alla predikningar skulle vara på svenska. För första gången ges hela Bibeln ut på svenska.
    Samtidigt kunde Gustav Vasa ta kyrkans ägodelar för att betala sina dyra skulder till utlandet.
  • Jul 1, 1542

    Dackefejden

    Dackefejden
    1542 - 1543
    I Småland trröttnar till slut böndena på att Gustav Vasa vill bestämma över kyrkan, jordbruk jakt och handel. Ledaren för bönderna blev en man som hette Nils Dacke. Upproret tog slut när Dacke tillfångatogs och avrättades. Det var sista gången det var ett större uppror mot Gustav Vasa.
  • Jan 13, 1544

    Sverige blir ett arvrike

    Sverige blir ett arvrike
    Vid riksdagen i Västerås bestäms att Sverig ska vara ett arvrike. Det betyder att tronen skulle gå i arv från far till son. Bild: CC BY SA Chrizz Västerås slott , Wikipedia, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C3%A4ster%C3%A5s-slott-nord%C3%B6st.jpg
  • Sep 29, 1560

    Erik XIV blir kung

    Erik XIV blir kung
    Erik XIV
    Gustav Vasa dör 64 år gammal och då har han fruktansvärd tandvärk. Tandborstar var inte de bästa på den här tiden. Hans äldste son Erik tar över tronen och kröntes till kung i Uppsala domkyrka.
  • Period: Sep 29, 1560 to Sep 29, 1568

    Erik XIV

  • Oct 4, 1562

    Katarina Jagellonica

    Katarina Jagellonica
    Hertig Erik (blivande Erik XIV) gifter sig med Katarina Jagellonica,, som var prinsessa av Polen. Gihan och Katarina Jagellonica gjorde kung Erik XIV arg- Dels för att Katarina var katolik, men också för att Johan på det här sättet gifte till sig stor makt och det var ett hot mot kungen. Därför fick brudparet sitta i fängelse i sex år.
  • May 24, 1567

    Sturemorden

    Sturemorden
    Erik XIV trodde att det fanns förrädare överallt. Bland annat misstänkte han några ur familjen Sture. Han lät fängsla dom i Uppsala slott och ville att de skulle dö. Innan man hann bestämma säkert att fångarna skulle dömmas till döden så rusade kungen ner i fängelsehålorna och dödade fem fångar. Erik XIV irrade sedan runt i skogen hela natten, och återfanns nästa dag ute på ett fält. Det sägs att Karin var den enda som kunde lugna Erik XIV när han fick sina vansinnesanfall.
  • Jul 4, 1568

    Karin Månsdotter

    Karin Månsdotter
    Efter att ha friat till flera prinsessor och drottningar i Europa, men fått nej varje gång, gifter sig Erik XIV med Karin Månsdotter. Då hade de redan två barn. Karin var inte adlig, utan dotter till en slottsknekt och det retade adeln.
  • Sep 29, 1568

    Johan III blir kung

    Johan III blir kung
    Johan III
    Erik XIV hade ett häftigt humör och kunde få plötsliga raserianfall. Hans brönder tyckte inte att det var bra att ha en "sinessjuk" kung på tronen och när Erik XIV dessutom gifte sig med den fattiga knektdottern Karin Månsdotter fick det vara nog. Johan och Karl avsatte Erik och låste in honom i ett torn. Därefter blev nästa bror kung - Johan III.
    Det sägs att Erik förgiftades 1577 med hjälp av förgiftad ärtsoppa, men det vi inte om de
  • Period: Sep 29, 1568 to

    Johan III

  • Kristina av Holstein-Gottorp

    Kristina av Holstein-Gottorp
    När hertig Karl gifter sig för andra gången gör han det med Kristina av Holstein-Gottorp. Hon skulle egentligen ha gift sig med kung Sigismund tidigare, men det blev aldrig av.
    1594 födde hon en son som döptes efter sin farfar och som senare skulle bli kung och då kallas för Gustav II Adolf.
  • Sigismund blir kung

    Sigismund blir kung
    Sigigmund
    När Johan III dör efterträds han av sin son Sigismund. Då har Sigismund redan varit kung i Polen under fem år. Han blev kung där eftersom hans morbror var det innan honom och inte hade några egna barn som. kunde ärva tronen.
  • Period: to

    Sigismund

  • Slaget vid Stångebro

    Slaget vid Stångebro
    Det avgörande slaget mellan Sigismund och hertig Karl vid Stångebro utan för Linköping. Det är det den sista inbördesstriden och religionsstriden som skett på svensk mark.
  • Karl IX blir riksföreståndare

    Karl IX blir riksföreståndare
    Karl IX
    Hertig Karl tålde inte att kung Sigismund var katolik. Han gjorde därför uppror mot sin brorson och avsatte honom. Han tog själv makten och gjorde sig till riksföreståndare.
    Sigismund fortsätter att vara kung i Polen tills han dör 1632.
  • Period: to

    Karl IX

  • Linköpings blodbad

    Linköpings blodbad
    På skärtorsdagen år 1600 hämnas Karl IX på de adelsmän som stöttat Sigismund. De avrättas och händelsen kallas för Linköpings blodbad.
    Bilden föreställer när Gustav Banér tar farväl av sin familj innan avrättningen på Linköpings slott.
  • Karl IX blir kung

    Karl IX blir kung
    <a> href='http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karl_IX_Staty_Karlstad.JPG' >Staty Karl IX</a> Karl IX kröntes till kung i Uppsala domkyrka flera år efter att Sigismund avsatts. Under tiden hade han varit riksföreståndare. Han grundade flera städer under sin regeringstid. Karlstad i Värmland, där den här statyn finns, b.
    CC BY SA Jan Ainali, Wikipedialev en stad 1584
  • Karl IX dör

    Karl IX dör
    När Karl IX dör avslutas det som brukar kallas för äldre vasatiden. Landet är då svagt och har varit inblandat i många kring mot länderna kring Östersjön.
    Nu blir slottet Tre kronor kungafamiljens hem och hovet slutar att flytta från plats till plats.