Fyrens historia Ruweyda

  • Jan 1, 900

    Eld på stranden

    Eld på stranden
    Först så började man elda på marken och nackdelarna var att elden kunde slockna och då behöver man stanna hela natten och vara vaken och att den inte var så hög så att fartygen kunde se. Elden kan brinna till skogen för att det brinner väldigt fort och då så kunde många skogar förstöras och då så kan till exempel det förstöra för djuren som bor där.
  • Jan 1, 1100

    Sentorn del 1

      Sentorn del 1
    men på 1100 - talet så började man använda stentorn för att den förra fyren var bara en brasa och nackdelen med brasan var att den kunde slockna och att när det blåser eller regnar men fördelarna med sten tornet var att den var ganska lång och den var ca 2 meter och då kunde fartygen se och att det var stenmur rund fyren så att det skulle inte slockna och att det hade ett tak. ljuskällan och energikälla var bara ved och eld.
  • Jan 1, 1100

    Stentorn del 2

    Stentorn del 2
    För att få en bättre eld i fyren var att det fanns små öppningar under eldstaden. Beroende på olika vindriktningar så blåser vinden in genom olika öppningar och vinddraget blåser upp mot elden och då blir det än bättre eld.
  • Linsen

    Linsen
    Linsen utvecklade tidigt på 1600- talet. Linser tillverkas av kristallglas och arbetet krävde millimeterprecision vilket gjorde arbetet mycket svårt. Att tillverka stora fyrlinser var omöjligt i flera många år men redan på 1700 -talet var det mycket nytta att ha linser i fyrar. Det stora genombrottet i konstruktion och tillverkning av fyra linser gjordes av fransmannen Augustin Fresnel 1822 som tillverkade linser i mindre delar som monterades tillsammans och skapade en större lins
  • Vippfyren del 1

    Vippfyren del 1
    På 1625 -talet så uppfann vippfyren. Nu så började man använda vippfyren för att vippfyren var mycket längre och att längst upp i fyren så finns det en fyr gryta som det var eld i och längs ner så är det en tyngd så att det inte faller ner. Vippfyren var väldigt långt och fartygen kunde se långt ifrån.
  • Vippfyren del 2

    Vippfyren del 2
    men på 1784 - talet så uppfann en ny ljuskälla som var oljelampa som brann med stark och klar låga som varken avgav rök eller sotande ner. Fördelar med vippfyren var att den var lång och att man bytte ljuskälla så att man kunde se långt ifrån.
  • Reflektorer och optik del 1

    Reflektorer och optik del 1
    Nu så började man hitta en annan ljuskälla som kraftigare ljus. Först så fanns det ingen större möjlighet att öka ljusstyrkan från ved eller eldare. Men när man började använda vaxljus, oljeljus och gasljus ökade möjligheterna att placera ljuskällan framför speglar och andra typer av reflektorer för att öka det direkta och även utnyttja det indirekta ljuset.
  • Reflektorer och optik del 2

    Reflektorer och optik del 2
    År 1765 bevisade fransmannen Lavoisier genat att man kunde beräkningar att en parabolisk reflekterande yta förstärker ljuset bättre. Hur man använde det var att en refraktor använder linser för att fokusera ljuset, medan en reflektor fokuserar ljuset med hjälp av speglar.
  • Modern fyr del1

    Modern fyr del1
    Nuförtiden så använder man moderna fyrar. Dom moderna fyrarna är långa och har starkt ljus och och dom Moderna linser är nu gjutna i akrylplast som både släpper igenom mer ljus och bryter ljuset bättre än de gamla glas linserna. I dom moderna fyrarna så är dom nya effektiva ljuskällor såsom halogenlampor, sealed beam lampor,flygplan strålkastare, tåg strålkastare.
  • Modern fyr del 2

    Modern fyr del 2
    lampor,flygplan strålkastare, tåg strålkastare. Genom dess typer av lampor så sparade man mycket stora mängder av energi. Många fyrar kan därför utrustas med effektiva batterier, solpaneler eller vindkraft som enda energikälla.Den tekniska utvecklingen inom fyra tekniken går som inom andra områden mycket fort.