Mass media

Evoluția mijloacelor de informare

  • Jan 17, 1450

    Tiparul

    Tiparul
    Germanul Johannes Gensfleich, cunoscut şi sub numele de Gutenberg a inventat tiparul şi a dezvoltat în Europa un sistem care se baza pe folosirea caracterelor mobile.
    Prima carte tiparită de maşina lui Gutenberg a fost Biblia.
  • Jan 18, 1460

    Cerneala tipografică

    Cerneala tipografică
    Cerneala tipografică a fost inventată la doar 15 ani după prima folosire a vopselelor folosite în pictură. Acestea trebuiau să fie capabile să adere pe o suprafaţă de metal şi aveau la bază uleiurile de in, păstrate timp de un an pentru a permite sedimentului să se depună. Ulterior se putea adăuga răşina. Pigmentul negru era obţinut din funingine colectată din arderea cărbunelui. Pe la 1850 mulţi dintre tipografi încă îşi mai fabricau singuri cerneala.
  • Presa cu şurub

    Presa cu şurub
    Presa cu şurub a fost îmbunătăţită pentru prima dată din timpul lui Gutenberg prin introducerea unor arcuri care ajutau platoul să se ridice rapid. Putea să tipărească până la 250 de imprimări pe oră. Acum au început să apară ziarele, dezvoltându-se din pamflete tipărite. Combinaţia între publicitate şi ziare le-a permis acestora să înflorească începând cu secolul al XVII-lea.
  • Telegraful

    Telegraful
    Primul telegraf a fost inventat de către francezul Claud Choppe. Atunci s-a introdus şi termenul de telegraf derivat de la grecescul tele-distanţa şi graphos-scriere. Telegraful lui Chappe era alcătuit dintr-un sistem de semafoare cu braţe, transmiterea mesajelor fiind făcută după un cod cu 172 de semne.
  • Tiparul prin litografie

    Tiparul prin litografie
    Tiparul prin litografie a fost inventat de austriacul Alois Senefelder. El a descoperit că poate tipări de pe o suprafaţă plană, netedă, din calcar cu granulaţie fină. În secolul al XIX-lea, litografia era metoda preferată pentru reproducerea de calitate a imaginilor pentru cărti şi alte publicaţii, în culori sau monocrome. La începutul secolului al XIX-lea, s-a descoperit că reproducerea imaginilor era mai bună dacă cerneala era transferată pe hârtie printr-un cilindru înfăşurat pe un cauciuc,
  • Maşina de fabricat hârtie

    Maşina de fabricat hârtie
    S-a inventat maşina de fabricat hârtie. Prima maşină eficientă a fost inventată de Nicholas Louis Robert, dar patentul a fost dus în Anglia unde s-a pus la punct prima maşina productivă. Hârtia se fabrica în special din fibre de in şi de bumbac.
  • Maşina de tipărit cu abur

    Maşina de tipărit cu abur
    Frederich Koenig a inventat maşina de tipărit cu abur, care a fost folosită pentru prima dată de către publicaţia ,,The Times” din Londra.
  • Pantelegraful

    Pantelegraful
    Giovanni Caselli a inventat pantelegraful, care din 1863 a fost utilizat de către staţiile franceze pentru a transmite, pe liniile telegrafului scurte mesaje sau simple desene.
  • Fonoautograful

    Fonoautograful
    Fonoautograful, primul aparat pentru înregistrare fonografică este inventat de către francezul Édouard-Léon Scott de Martinville. Acesta, prin invenţia sa putea inscripţiona vibraţiile sonore pe un anumit suport, însă nu le putea reda.
    Fonoautograful a fost utilizat pentru studii în domeniul acusticii. Cu ajutorul său se putea determina frecvenţa unei note muzicale şi se studia vocea umană.
  • Telefonul

    Telefonul
    În anul 1873, Bell încearcă să perfecţioneze „telegraful harmonic“ şi construieşte „phonoautograful“, cu care înregistrează tonul pe un cilindru înnegrit cu funingine. În acest context, Bell descoperă, întâmplător, transmiterea tonului.După multe încercări, la începutul anului 1876, reuşeşte să pună la punct un microfon format dintr-o diafragmă flexibilă.Acesta parcurgea un circuit electric şi bobina unui difuzor, asemănător cu microfonul, care transforma semnalul electric in unde sonore.
  • Fonograful

    Fonograful
    Fonograful inventat de Edison, apare în lume în anul 1877 ca fiind un aparat ce se concentra pe vibraţiile sonore, însă ca mediu de înregistrare folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiță de cositor (asemănătoare foliei de aluminiu de mai târziu), imprimată în adâncime la viteza de 60 de rotații pe minut.
  • Grafofonul

    Grafofonul
    Grafofonul inventat de catre Charles Sumner Tainter este de fapt un aparat care înregistrează sunetul pe fâșii lungi de hârtie acoperită cu ceară. Cu ajutorul acestui aparat, Tainter gaseste mai multe metode de inregistrare si reproducere a sunetului si indeparteaza uzura si zgomotele parazite.
  • Gramofonul

    Gramofonul
    Inventatorul gramofonului este Emil Berliner. Acesta voia sa obtina producerea in masa a discurilor de zinc.
  • Unde radio

    Unde radio
    Germanul Heinrich Hertz , în anul 1887 producea şi detecta primele unde radio conform teroriilor lui Maxwell.
  • Prima undă radio

    Prima undă radio
    Guglielmo Marconi, cu ajutorul undelor hertziene, reuşeşte prima legătură radio transatlantică ( Anglia-America). Datorită acestei invenţii a obţinut Premiul Nobel pentru fizică.
  • Maşina de scris electrică

    Maşina de scris electrică
    Prima maşina de scris electrică se numără printre cele mai importante invenţii din lumea modernă, mai ales pentru că stă la baza procesului de comunicare, iar acest lucru se întâmpla încă din secolul al XVIII-lea.
  • Fototelegrafia

    Fototelegrafia
    Germanul Arthur Korn reuşeşte să inventeze fototelegrafia, şi anume transmiterea de fotografii prin fir telegrafic. Prima legătură care se face remarcată este cea din Berlin spre Paris.
  • Belinograful

    Belinograful
    Inginerul francez Edouard Belin perfecţionează fototelegrafia şi inventează un dispozitiv numit belinograf cu ajutorul căruia presa putea publica sau difuza rapid fotografii din orice colţ al lumii.
  • Radio

    Radio
    Primele posturi de radio din Statele Unite şi Canada au început să emită. Acest lucru a adus un nou concept de a asculta programele de radio de acasă la preţuri accesibile. Publicul radio a crescut foarte repede şi a fost nevoie de 38 ani pentru a ajunge la 50 de milioane de oameni.
  • Televizorul

    Televizorul
    John Logie Baird a creat în laboratorul său una dintre cele mai importante tehnologii – televizorul. Acesta a fost primul care a obţinut prima licenţă experimentală din acest domeniu.
  • Radio Romania

    Primul post de radio din România a luat naştere odată cu difuzarea primei emisiuni umoristice, fiind prima emisie oficială a Societăţii de Radiodifuzine.
  • Televizorul Baird

    Televizorul Baird
    Primele televizoare vândute au fost cele semnate de Baird în Marea Britanie. Acestea erau practic nişte radiouri la care se adăuga un dispozitiv TV constând într-un tub de neon în spatele unui disc rotativ mecanic, cu o spirală cu aperturi care produceau o imagine de mărimea unui timbru, dublat printr-o lupă.
  • Prima televiziune

    Prima televiziune
    John Logie Baird înfiinţează prima societate de televiziune din lume, cunoscută sub numele de Television Limited. Calitatea imaginilor oferite de paradigma mecanică era rudimentară, însă până în 1937 Baird a animat un program regulat de câte-o jumătate de oră pe zi.
  • Inventatorul radioului

    Inventatorul radioului
    Timp de mulţi ani s-a vehiculat că Marconi ar fi inventatorul radioului , însă la cererea lui Nikola Tesla de a dezlega misterul, Curtea Supremă din SUA i-a dat câştig de cauza acestuia declarându-l ,,părintele’ legitim al radioului.
  • Primul tranzistor radio

    Primul tranzistor radio
    Tranzistorul este un dispozitiv electronic care a deschis calea pentru echipamente electronice, cum ar fi aparate de radio, televizoare şi telefoane mobile.
    Tranzistorul a fost inventat la Bell Telephone Laboratories din New Jersey în decembrie 1947.
    Primul tranzistor radio, Regency TR1, a fost lansat pe piaţă în anul 1954 şi conţinea patru tranzistori cu germaniu. Acesta costa la acea vreme 49,95 $, echivalentul a 380 $ astăzi. În anul următor se produceau în lume 4 milioane de tranzistoare.