Telecomunicacions

Esdeveniments en el camp de la telecomunicació

 • Primer sistema de telegrafía

  L'any 1792 s'aprova un projecte de l'enginyer francès Claude Chappe donant llum verda així a la construcció del primer sistema de telegrafia òptica, un sistema de telecomunicació amb regles homogènies i regularitzades.
  A Catalunya la telegrafia òptica no va arribar fins a mitjan segle XIX però llavors la xarxa fou ràpidament desplegada amb l'objectiu de combatre la guerra de guerrilles
 • Primer enllaç ràdio translàntic

  L'any 1901 arribaria el primer enllaç ràdio transatlàntic de la mà de Guglielmo Marconi, aconseguint comunicació sense fil entre St John's (Canada) i Cornwall (Anglaterra)
 • Arribada de la radiodifusió a Espanya

  La radiodifusió arriba a Espanya l'any 1923 quan, concretament a Barcelona, EAJ-1 va començar les seves primeres emissions. Cal dir però que l'impuls a la ràdio a Espanya va ser a causa de l'oportunitat d'autopromoció que veia Primo de Rivera en aquest medi.
 • Invenció de la primera televisió mecànica

  L'any 1925 John Logie Baird va ser capaç d'aconseguir una transmissió de dibuixos animats a través d'una televisió mecànica que va crear ell mateix. A partir de 1929 es varen fer les primeres retransmissions de TV en proves per la British Broadcasting Corporation però la televisió no es popularitzà fins que Karl Braun va inventar el tub de rajos catòdics el 7 de setembre de 1927.
 • Invenció de les xarxes d'ordinadors i Internet

  L'11 de setembre de 1940 George Stibitz va ser capaç de transmetre informació de forma bidireccional entre dues màquines en aconseguir enviar una sèrie de dades a un Centre de Càlcul perquè aquest les processés i li tornés els resultats. No obstant això la commutació de paquets, tècnica usada per l'actual Internet, no va començar a ser plantejada fins als anys 60. La primera xarxa de commutació amb 4 nodes va ser creada el 5 de desembre de 1969.