Image

Avkolonisering under kalla kriget

By uxj8728
  • Fredliga avsked från brittiska kolonier | Indien, Pakistan, Sri Lanka och Burma

    Fredliga avsked från brittiska kolonier | Indien, Pakistan, Sri Lanka och Burma
    Under senare delen av 1940-talet så avkoloniserades fyra kolonier i Asien, numera länder, från Storbritannien. Den 15/8 1947 separerades Indien och Pakistan och blev på så sätt två självständiga länder. Sri Lanka avkoloniserades den 4/2 1948 Sri Lanka och Myanmar eller Burma avkoloniserades 4/1 1948. Förutom Burma så behöll dessa länder politiska relationer med Storbritannien. Detta gjorde även att maktöverlämmnandet gick relativt fredligt. Burma bröt dock handelsförhållanden med Storbritannien.
  • Nederländska Ostindien

    Nederländska Ostindien
    Nederländska Ostindien var en koloni i Sydostasien, som 1949 blev den självständiga staten Indonesien efter det Indonesiska självständighetskriget. Nederländerna förlorade kriget på grund av brist på trupper och tvingades därav att erkänna republiken Indonesiens självständighet.
  • Bandungkonferensen

    Bandungkonferensen
    Bandungkonferensen var en antikolonialistisk konferens som hölls 1955 i Bandung, Indonesien. Konferensen hade representanter för 29 stater och blivande stater i Afrika och Asien. Konferensens syfte var att upprätthålla och hytta nya ekonomiska och kulturella relationer mellan staterna. Det diskuterades även om gemensamma problem, som oavhängighet, rasism och kolonialism. Konsekvenserna av denna konferens blev bland annat att De alliansfria staternas organisation bildades.
  • Italien förlorar sina kolonier

    I slutet på 1950-talet och början av 1960-talet så erkändes självständigheten av länderna som tidigare varit Italiens kolonier. Kolonierna var Italienska Östafrika, Italienska Somaliland och Italienska Nordafrika. Italienska öst- och Nordafrika blev delar av ett flertal olika länder medans Italienska Somaliland blev Somalia 1960.
  • Alliansfria rörelsen

    Alliansfria rörelsen
    Alliansfria rörelsen är en organisation, skapad 1961, för stater i tredje värden. Under kalla kriget var den även för de som inte ville ta ställning i kriget. Då organisationen är för stater i tredje världen, som under kalla kriget bestod till stor del av kolonier, blev avkolonialisering ett ämne som togs upp under de konferenser som hålls var tredje år. Alliansfria rörelsen fick de problem som tidigare kolonier hade att pratas mer om politiskt, vilket ledde till förbättringar för kolonierna.
  • Nejlikerevolutionen

    Nejlikerevolutionen
    Nejlikerevolutionen var en revolution i Portugal under våren år 1974 där den auktoritära Estado Novo-regimen störtades. Detta hade en mängd konsekvenser, som tillexempel att Portugal blev demokratiskt men även att de lämnade sina kolonier. Detta var både på grund av kostnaden av kolonierna och bristen på portugisisk administration.
  • Spanska Sahara

    Spanska Sahara
    Spanska Sahara, ett område i Saharaöknen söder om Marocko, slutade vara ett spanskt territorium år 1976. Detta var en av de sista delarna av Spanskt territorium som blev självständigt efter nationellt tryck, vilket bland annat var att FN beslutade om avkolonialisering. Spanska Sahara avkoloniserades och är nuförtiden Västsahara.
  • Rester av ett Brittiskt imperium

    Rester av ett Brittiskt imperium
    Under 1980-talet så avvecklades de sista delarna av det Brittiska imperiet. De kolonier som då blev självständiga var Brittiska Honduras, Brunei och ett antal små östater i Karibien och Söderhavet. Dock stannade Hongkong som en del av det Brittiska imperiet och avvecklas inte förens 1997.
  • Formell fullständig självständighet

    Formell fullständig självständighet
    Under 1980-talet så fick länderna Australien, Nya Zeeland och Kanada ett formellt fullständig självständighet, även om de i praktiken haft sådan i många årtionden.
  • Sydvästafrika

    Sydvästafrika
    Sydvästafrika var en sydafrikansk koloni som i praktiken styrdes som en femte sydafrikansk provins. Men 1990 blev det ett självständigt land vid namn Republiken Namibia.