Els Orígens de Catalunya

 • Jan 31, 750

  Conquesta dels territoris catalans

  Carlemany, rei dels francs, va travessar els Pirineus per conquerir importants ciutats com pamplona, Jaca, Girona i Barcelona. Va crear un territori fortificat per protgeir els territoris dels musulmans que es va dir Maca Hispànica.
 • Period: Feb 5, 750 to

  Els comtats pertanyen a França

 • Jan 31, 755

  Divisió de la Marca Hispànica en comtats

  Carlemany va dividir la Maca Hispànica en comtats: rosselló, empúries, Girona, Cerdanya, Barcelona, Osona, Urgell.
  Cada comtat el covernava un comte, que era nomenat i destituït pel rei dels francs de qui n'era vasall.
 • Feb 4, 1000

  La feudalització de catalunya

  La necessitat de protegir els territoris de les incursions islàmiques i el desig d'apropiar-se de les rendes agràries va portar els nobles a voler imposar la seva autoritat per sobre de la dels comtes.
  Per aconseguir-ho van iniciar un procés d'apropiació de castells, les terres i algunes funcions públiques.
  Això va originar:
  - L'afebliment del poder comtal
  - La generalització de la servitud
 • Feb 4, 1020

  El restabliment de l'autoritat comtal

  Ramon Berenguer I va restablir l'autoritat comtal sobre els barons i va establir l'hegemonia del comtat de barcelona sobre els altres comtats.
  En primer lloc, els barons es van reconèixer vasalls seus i després, els altres comtes catalans es van anar declarant vasalls seus
 • Feb 5, 1035

  El cobrament de paries

  Al 1035 va començar a desaparèixer la inferioritat militar dels comtats catalans davant el poder andalusí. A les fronteres amb Al·Andalus, els comtats catalans van exigir als reis islàmics el pagament de tributs (paries) a canvi de mantenir la pau.
 • Feb 5, 1100

  Ocupació dels territoris de frotera

  Aprofitant la feblesa militar dels andalusins, els comtes catalans van anar ocupant els territoris fronterers. Van conquerir poblacions importants com: Tàrrega, Agramunt, Balaguer i Tarragona.
 • Feb 5, 1150

  La formació de la corona d'Aragó

  La filla del rei Ramir II (rei del regne d'Aragó) es va casar amb Ramon Berenguer IV (comte de Barcelona) i va donar lloc a la Corona d'Aragó. Amb aquesta unió dinàstica, els dos territoris es van unir sota un mateix rei, però van poder conservar la diferenciació territorial, les lleis, les institucions i la llengua.
  Alfons II d'Aragó (fill de Peroneia i Ramon B. IV) va ser el primer rei de la Corona d'Aragó.
 • Feb 6, 1150

  L'expansió del territori

  La unió del regne d'Aragó i dels comtats catalans va permetre unir les seves forces militars. Així, al llarg del s.XII es va completar la conquesta dels actuals territoris de Catalunya i d'Aragó. Els comtes de Barcelona van conquerir Tortosa, Lleida, les Garrigues i el Priorat.
  Alfons I el Cast va reconquistar les terres d'Aragó i va fundar la ciutat de Terol. Alfons I va signar el tractat de Cazorla amb Alfons VIII de Castella per posar fi a les rivalitats entre la corona d'Aragó i el R. Caste
 • Period: Feb 6, 1150 to Feb 6, 1400

  La Corona d'Aragó

 • La independència dels comtats catalans

  Entre els segles IX i X els comtes catalans es van desvincular del regle franc en dues parts:
  -Els comtats es fan hereditaris: els comtes van anar fent el seu càrrec hereditari. El primer va ser Guifré el Pilós, comte de Barcelona, Girona, Urgell i Cerdanya.
  -Els comtats es fan independents: l'any 985, Borrel II, compte de Barcelona va demanar reforços al rei franc i li va denegar i Borrell II va decidir no renovar el pacte de Vassallatge mai més. Els altres comtes van fer el mateix.
 • El Primer Repoblament

  Amb les guerres contra Al·Andalus, Catalunya va guanyar terreny que va cedir en petites parceles de terra (alous) als pagesos de les muntanyes.
  Aquesta ocupació de noves terres es va estrendre cap al sud i va arribar fins al Penedès i l'Anoia.
 • Period: to Feb 5, 1150

  Independència dels comtats Catalans