Segle XV-XVI: Els Reis Catòlics i la Monarquia Hispànica

  • 1402

    Conquesta de les illes Canàries

    Conquesta de les illes Canàries
    La conquesta de les illes Canàries la va dirigir la corona de Castella en plena expansió territorial. Va ser un esdeveniment molt important per Espanya, ja que canàries es va convertir en un punt que permetia accés cap a l’atlàntic i cap a Àfrica.
  • 1479

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)

    Unió dinàstica de Castella i Aragó (Reis Catòlics)
    Espanya estava dividida en regnes: la Corona de Castella, la Corona d’Aragó i altres regnes com el
    de Navarra o de Granada. Ferran, dirigent d’Aragó, va tenir problemes amb França. A més, Castella estava en una disputa per la successió entre Isabel i Joana, la filla de la reina Isabel de Castella. Per això, Isabel i Ferran es van casar i convertir en els Reis Catòlics. Van conquerir moles terres i posant reformes polítiques, religioses i socials que van marcar una nova etapa en la història.
  • 1491

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics

    Expulsió dels jueus dels regnes hispànics
    El rei Ferran i la reina Isabel van fer sortir els jueus dels seus territoris. Aquesta decisió va ser imposada per l'Església catòlica amb la col·laboració de la inquisició, ja que volien que tots al país tinguessin una sola religió. Molts jueus van optar per quedar-se, canviant la seva fe contra la seva voluntat per poder mantenir les seves terres i negocis. Malgrat això, la seva vida no era senzilla, ja que la societat els veia com a persones que encara practicaven la seva religió original.
  • 1492

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom

    Descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom
    En aquell any hi havia una ruta comercial anomenada ruta de les espècies, situada a les índies, l’actual Japó. Aquesta ruta era cara, per això Colom amb els reis Catòlics va voler comerciar per una ruta més barata i ràpida. Amb el mapa de Toscanelli, Colom va pensar que creuant l’Atlàntic arribaria al Japó.
    El 12 d’octubre va arribar a terra, sorprès per no trobar el que esperava, ja que no havia arribat on ell volia, sinó a l’Amèrica actual, amb això va iniciar una nova etapa sense saber-ho.
  • 1492

    Antonio Nebrija

    Antonio Nebrija
    Els reis catòlics van ordenar a Antonio Nebrija ordenar la llegua castellana, posar-hi normes i implementar una manera de parla. Ho van fer perquè així en tota la península Ibèrica es parlés igual.
    La normativa d’Antonio Nebrija va ser la primera a la llengua després del llatí en tota Europa. Aquest esdeveniment va ser molt important per la història d’Espanya.
  • 1492

    Conquesta de Granada i fi de la Reconquesta

    Conquesta de Granada i fi de la Reconquesta
    L’últim regne a ser conquerit pels reis catòlics va ser el regne de Granada, que també va ser l’últim lloc de la península ocupat on hi havia musulmans. Aquest regne estava governat pels Nasrides, una dinastia musulmana què va mantenir el regne com un lloc apte pels musulmans. Quan es va acabar la conquesta, va haver-hi diversos canvis, com l'ocupació de la fe cristiana a tota la península, el fi de la dominació musulmana amb la seva expulsió.
  • 1494

    Tractat de Tordesillas

    Tractat de Tordesillas
    El tractat de Tordesillas va ser un tractat firmat el 1494 entre el regne de Portugal i el regne de Castella. Aquest acord es va signar perquè, després del descobriment de Cristòfol Colom, el regne de Portugal va reclamar les terres descobertes com a seves.
    Per això, Portugal i Espanya es van repartir les terres descobertes, per descobrir i per conquerir, formant una línia invisible que dividia pràcticament tot el món.
  • 1497

    Creació del Real de a Ocho

    Creació del Real de a Ocho
    Era la moneda de referència del món en aquella època, com ara seria el dòlar. Es deia així perquè pesava aprox. 8 grams de plata. Té moltes similituds amb l’escut d’Espanya, gravades, estan les torres d’Hèrcules i el lema Plus ultra. Els dos símbols formen una forma que sembla el símbol del dòlar, que en realitat simbolitza el símbol que feien servir abans, que ara fem servir com el del dòlar. Amb això podem veure la influència d'Espanya al món.
  • 1516

    Carles I es converteix en rei d’Espanya

    Carles I es converteix en rei d’Espanya
    Carles I, en la seva coronació, va formar un imperi molt important i poderós gràcies a que per part materna (Joana la Boja) va heretar els territoris dels reis Catòlics. Per part paterna va heretar el Sacre Imperi germànic, ja que el seu pare era Felip el Bell. Així va començar la dinastia dels Habsburg o dels Austries. Sense saber castellà, Carles I no va ser molt benvingut a la península, entre la població i la pressió política de Toledo, el rei va resguardar-se a Madrid, la pròxima capital.
  • 1521

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés

    Conquesta de l’Imperi Asteca per Hernán Cortés
    Hernán Cortés va ser un conqueridor espanyol, que va partir de Cuba i va arribar a Mèxic. En arribar a Tenochtitlán, la capital de l'imperi asteca, es va reunir amb l'emperador i va aconseguir vèncer l'imperi asteca. Ho va aconseguir amb l'ajuda d'alguns pobles indígenes i amb les armes, que eren més avançades en aquell temps. Van portar malalties com la verola, que va afectar gran part de la població. Va ampliar els territoris dominats i va marcar l’inici del control espanyol a Amèrica.
  • 1525

    La batalla de Pavia

    La batalla de Pavia
    El 1525 l’exèrcit francès, dirigit per Francesc I va declarar la guerra a l’imperi Espanyol, dirigit per Carles I. La batalla va succeir a Pavia. Amb la derrota de França, Carles I va pactar amb Francesc I que no li torni a declarar la guerra, es va quedar amb el fill d’aquest per assegurar-se. Igualment, un temps després l’exèrcit francès va tornar a atacar a Carles I. Però sense cap sorpresa, França va tornar a perdre, i Carles es va tornar a quedar amb el fill.
  • 1556

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi

    Abdicació de Carles I i repartiment de l’Imperi
    Carles I va abdicar i va dividir el seu gran imperi. Va cedir la corona d’Espanya, amb les colònies americanes i els territoris italians, al seu fill Felip II. L’Imperi Alemany i altres terres d’Europa Central van passar al seu germà Ferran I. Aquesta divisió va marcar el final de la unió dels territoris dels Habsburg sota un sol govern i l’inici de dues branques separades: els Habsburg d’Espanya i els d’Àustria.
  • 1571

    La batalla de Lepant

    La batalla de Lepant
    La batalla de Lepant va ocórrer ela Lepant, al Peloponès, l'actual Grècia. Es van enfrontar els turcs otomans amb la lliga Santa, una aliació de regnes cristians. Amb la victòria de la lliga santa, van aturar l’expansió de l’imperi Otomà pel Mediterrani, una expansió que va fer molt mal per part dels turcs. Justament per això es va crear la lliga Santa. A la batalla, el conegut Cervantes va lluitar, però va quedar ferit i capturat. Es va quedar sense un braç, i a la presó, va escriure el Quixot.
  • Felip III: Cessió de tasques i poder als vàlids

    Felip III: Cessió de tasques i poder als vàlids
    Felip III va introduir la posició dels vàlids, que eren com la mà dreta del rei. Aquests van agafar molt poder, i aquest fet moltes vegades portava a corrupcions o mala fama. L'expulsió dels moriscos, ordenada pel rei Felip III i executada pel Duc de Lerma, va afectar els musulmans convertits al cristianisme. Buscava homogeneïtzar religiosament el regne, però va provocar una gran crisi econòmica a diverses regions. Lerma, favorit del rei, va ser criticat per la seva mala gestió.
  • El brot del tifus

    El brot del tifus
    Europa va patir diversos brots de malalties infeccioses, entre elles el tifus, una malaltia transmesa principalment pels polls. El brot de tifus d’aquell any es va estendre ràpidament entre les poblacions debilitades per la guerra, la fam i la pobresa. En zones densament poblades, com ciutats i campaments militars, el tifus va causar milers de morts. Aquest brot va contribuir a agreujar la crisi sanitària i social de l’època, especialment en el context de l’inici de la Guerra dels Trenta Anys.
  • Period: to

    Guerra dels trenta anys

    La Guerra dels Trenta Anys va ser un conflicte religiós i polític a Europa. Felip IV i el seu ministre, el comte-duc d’Olivares, van implicar Espanya per defensar el catolicisme i mantenir l’hegemonia dels Habsburg. Durant la guerra, Espanya va lluitar principalment a Alemanya i contra França. El conflicte va desgastar molt el país econòmicament i militarment. Amb la Pau de Westfàlia, Espanya va perdre influència a Europa i es va iniciar el seu declivi com a gran potència.
  • Compte duc d'olivares

    Compte duc d'olivares
    Era el vàlid del rei i partidari de la guerra amb el qual pretenia mantenir l’hegemonia dels Habsburg a Europa. Va intentar centralitzar el poder a la monarquia i reformar l'Imperi espanyol, però les seves polítiques, com les imposicions fiscals i l'augment de les guerres, van provocar malestar entre les diferents regions. Les seves reformes, que buscaven mantenir la força imperial, van contribuir a l'erosió del prestigi de la corona i a la crisi de l'Estat espanyol.
  • Guerra dels Segadors - Tractat dels Pirineus

    Guerra dels Segadors - Tractat dels Pirineus
    El compte duc d’olivares va fer una mesura, l’Unión de Armas, que consistia a imposar que cada regne pagues un impost per mantenir l’exèrcit, ja que Castella ho pagava tot. Això no va agradar a tothom, entre ells Catalunya, va provocar la guerra dels Segadors. Per acabar aquesta guerra, van demanar ajuda a l'exèrcit francès, però sense trobar massa èxit, Catalunya va haver de tornar a demanar ajuda a Espanya. Perquè franca trobés pau, van fer un tractat on França es va quedar part dels Pirineus.
  • La pesta bubònica

    La pesta bubònica
    Diversos territoris europeus van patir un nou brot de pesta bubònica, especialment devastador a la península Ibèrica. La malaltia, transmesa principalment per les puces dels rosegadors, provocava febre alta, inflamació dolorosa dels ganglis limfàtics i una mortalitat molt elevada. Aquest brot marcà un dels últims grans episodis de pesta a la regió abans del seu lent retrocés al segle XVIII.
  • Carles II: Fi de la dinastia dels Habsburg a Espanya

    Carles II: Fi de la dinastia dels Habsburg a Espanya
    Carles II, l’últim rei de la dinastia dels Habsburg va morir sense descendència i va provocar grans conflictes successoris que van implicar una gran guerra entre països, partidaris del candidat Felip de Borbó o de Carles d’Àustria. El triomf de Felip de Borbó va suposar conflicte amb els regnes d’Espanya que eren partidaris de Carles d’Àustria, entre ells Catalunya, per això aquesta data és tan important per aquesta zona, ja que després del triomf de Borbó hi va haver conflicte amb Catalunya.