Ekonomisk tidslinje, William A

  • Jan 1, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna

    Man tröttnade på det man hade och det skedde stora förändringar i samhället. Vetenskapen överlag fick ett väldigt drastiskt ökande under den perioden, flera fick intresse för det, men flera fick även bättre kunskap över det. Det var en väldigt stor drivkraft till att folket blev nyfikna att upptäcka nya ställen på Jorden.
  • Jan 2, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna 2

    Man har nu fått ett bevis på att Jorden inte är platt, som då leder till att man inte längre har en rädsla över att ”falla över en kant” när man väl är ute och upptäcker nya platser på antingen land eller hav. På tal om att vetskapen blev bättre under den här tidsperioden så förbättrades även redskapen. Med hjälp av att man fick bättre och starkare redskap kunde man exempelvis klara av stora färderna på haven.
  • Jan 3, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna 3

    Båtarna blev alltså mycket starkare och klarade av att ha fler besättningsmän samt kunde stå emot dem flesta stora vågorna. ' En annan drivkraft var just att man ville expandera. Med det menar jag att man eventuellt ville söka efter nya områden, andra handelsvägar eller helt enkelt ett intresse att upptäcka. Med nya handelsvägar så underlättades det vid båda kanterna eftersom man fick en mycket snabbare och effektivare handelsväg.
  • Jan 4, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna 4

    . Tidigare så leddes handeln genom det Osmanska riket, där man är tvungen att betala mycket i tull för att kunna utföra sin handel med andra länder. Det ville såklart inga länder, förutom det Osmanska riket. Det var alltså en annan drivkraft till nya upptäcktsresorna under 1400-talet.
  • Jan 5, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna 5

    På sätt och vis kunde man säga att dem viktiga händelserna framöver blev konsekvenser utav drivkrafterna. Exempelvis så hade inte kolonialiseringen på flera olika landområden runt om världen hänt om man inte hade vetskapen över att det finns mer landområden på jorden. Visst, man kanske hade upptäckt det senare in i tiden, men det är alltid bra att vara tidig. Sen med hjälp av att man upptäckte större delar av jorden så fick man tillslut fick en bättre ekonomisk handel.
  • Jan 6, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna 6

    Med vetskapen av landområdena så kunde man tillslut få en effektivare handel genom att man kunde dem snabbare och bättre vägarna för att utföra sin handel.
  • Jan 7, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna 7

    Religiös drivkraft: Man ville helt enkelt sprida kristendomen över flera ställen på jorden.
    Politisk drivkraft: Man var då ute efter att erövra mer mark, som senare leder till att man får mer makt.
  • Jan 8, 1400

    Drivkrafter bakom upptäcktsresorna 8

    Så för att kort sammanfatta började det med att folket fick mycket bättre vetskap, som då ledde till att man fick reda på att Jorden inte är platt. Med den vetskapen bestämde man sig för att utforska nya landområden, som senare ledde till att man hittade mycket effektivare handelsvägar till länder längre bort. Med en effektivare handel så ökade den ekonomiska utvecklingen runt om på jorden, eftersom man ej behövde betala tull till det Osmanska riket när man väl utförde handel på havet.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Koloniseringen

    Med hjälp av alla färder på haven under upptäcktsresorna så fann man nya rikedomar som var redo att koloniseras. Det var mest stormakter som tog över nya landområden för att sedan gynna sig själv. Exempelvis kunde man få resurser från det, men det som gällde var att man fick ett nytt landområde där man byggde kolonier. Man koloniserade exempelvis Amerika, som var på grund av våra upptäcktsresor.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Triangelhandeln

    Triangelhandel är ett utbytessystem som pågick mellan 1500-1800 talet, men var som mest intensiv på slutet av 1600-talet fram in i 1700-talet. Det man gjorde var att handeln pågick mellan 3 olika kontinenter(Europa, Afrika och Nordamerika/Sydamerika) och handelsrutten liknade en triangel. Det som pågick i triangelhandeln var dels att man skickade slavar från Afrika till Nordamerika och använde dem som arbetskraft i väldigt tuffa förhållanden.Det är en av dem mest brutala händelserna som skett.
  • Period: Jan 2, 1500 to

    Triangelhandeln 2

    Från Amerika till Europa fraktades främst varor som tobak och bomull. Råvarorna kom från slavarnas arbete. Från Europa till Afrika fraktades vapen, järn och sådant. Det hela var alltså en handeln som definitivt var effektiv och funkade bra under tiden det höll på. Men det var verkligen inte rättvist mot det Afrikanska folket eftersom man utnyttjade dem som slavar. Inte nog med att dem använde som slavar utan man förlorade det unga och starka generationerna i Afrika eftersom det rövades bort.
  • Period: Jan 2, 1500 to

    Koloniseringen 2

    Man kolonisera även Afrika, då var det väldigt viktigt att man tog områdena på kusten av Afrika eftersom att då hade man lättare chans att kunna hantera handeln över havet. Dem länderna var till mestadels Frankrike, Storbritannien och på senare tid Holland. Koloniseringen av områden slutade med hjälp av starten av första världskriget och att det ej blev tillåtet längre. Man kan säga att med hjälp av upptäcktsresorna började man att kolonisera flera landområden.
  • Period: Jan 3, 1500 to

    Triangelhandeln 3

    Med hjälp av triangelhandeln tjänade Storbritannien extremt mycket makt. Storbritannien kontrollerade handeln på havet som senare ledde till att man blev ett mycket rikare land, som var en stor påverkan till industriella revolutionen som skedde i Storbritannien under 1700-talet.
  • Period: to

    Upplysningen

    Den stora anledningen till att upplysningen kom var just på grund av att man då kunde acceptera att världsbilden var heliocentrisk, det vill säga att jorden och dem andra planeterna rör sig runt universums centrum solen. Det hade inte kunnat gått att acceptera det om man inte hade utvecklats inom vetenskapen överlag under denna tidsperiod. Det stod alltså i motstats till vad den romersk-katolska kyrkan hävdade att jorden var i centrum och resten kretsade runt det.
  • Period: to

    Upplysningen 2

    Det var alltså starten till att folk som i all tid har trott på kyrkan och vad dem hävdade, började vända ryggen mot dem och följa med i vetenskapens förmågor istället. Vetenskapen revolutionerade alltså medans kyrkan alltmer sjunk bland folket. Människans förnuft blev alltmer en central idé under tiden eftersom att man bör kunna tänka själva och att det man lyssnar på från kyrkan gäller det att vara kritisk till det som kommer.
  • Period: to

    Upplysningen 3

    Under upplysningens framgång kom frågorna fram om jämlikhet och hur människorna var bäst för samhällets utveckling. Man ville alltså att ALLA människor skulle behandlas på ett mer jämlikt sätt för att senare kunna utveckla samhället dem levde i. Man ville då till en början få bort slavarna och behandla dem bättre. Senare ville man få dem bortre och högre förmånerna så alla människor i ett samhälle kunde behandlas jämlikt.
  • Period: to

    Upplysningen 4

    Tankarna om jämlikhet var en väldigt stor grund till den franska revolutionen. Man var som sagt trött på dem högre förmånerna som adeln och prästerna. Dessa tankar om just jämlikheten och att makten skulle fördelas bättre bidrog till att började ifrågasätta de ledande, för att folket tänkte att om inte de ledande inte handlade till folkets bästa så kan man fråntas makten. Det här ledde senare till uppror, som till exempel franska- och den amerikanska revolutionen
  • Period: to

    Franska revolutionen

    Frankrike var en av världens starkaste länder med ca 25 miljoner invånare och flertal krig som dem var inblandade i. Men dem krigen
    som Frankrike deltog i var en stor faktor till att staten förlorade enormt stora summor utav pengar. För att på något sätt försöka lösa det problemet ökade kungen av Frankrike Ludvig XVI skatterna i det tredje ståndet, som bestod av bönder och borgare. Dem första och andra ständerna behövde ej betala den ökade skatten eftersom dem hade så kallade privilegier.
  • Period: to

    Franska revolutionen 2

    Adeln fick alltmer förtroende av kungen och reste verkligen i ståndet och blev en väldigt viktig del i franska styret. Upplysningens politiska idéer kom då fram efter de tuffa perioden som det lägre stånden fick genomlida. Idéerna var framförallt om naturrätt, som var att makten skulle utgå från folket. Men även idén om mänskliga rättigheterna och att ingen människa är mer värd än någon annan.
  • Period: to

    Franska revolutionen 3

    Man levde även i misär och fattigdom under denna tidsperiod. De franska industrierna lades ner i följd av minskade köpkraften bland befolkningen. Industrierna i Frankrike var inte lika effektiva längre dels på grund av att brittiska industrin verkligen utvecklades (Industriella revolutionen).
  • Period: to

    Franska revolutionen 4

    Det ledde senare till en förvärring av den ekonomiska situationen och flera arbetare i städerna och på landet blev arbetslösa. Medans arbetarna levde i fattigdom levde det kungliga hovet i lyxig makt. Det här ledde senare till uppror mot landets styrelse, kanske en av dem viktigaste händelserna för jämlikheten och mänskliga rättigheterna i historian.
  • Period: to

    Historiebruk- Colombusfirande

  • Amerikanska revolutionen

  • Industriella revolutionen