Eix Cronològic la Revolució Científica i Tecnologia

  • 220 BCE

    L'astrolabi

    L'astrolabi
    En realitat, no se sap ben bé qui va ser l'inventor original, però un astrolabi primerenc va ser inventat en la civilització hel·lenística per Apoloni de Perga entre 220 i 150 a. C., sovint atribuït a Hiparco.
  • 1450

    La impremta

     La impremta
    Després d'anys d'investigacions i assaigs en secret, Johannes Gutenberg va donar cap al 1450 amb la invenció de la impremta, un sistema que transformaria la difusió del saber a Europa.
    La impremta és un mètode industrial de reproducció de textos i imatges sobre paper o materials similars, que consisteix a aplicar una tinta, sobre unes peces metàl·liques, per transferir-la al paper per pressió.
  • 1473

    Nicolau Copèrnic

    Nicolau Copèrnic
    Va néixer a Toruń el 19 de febrer de 1473 i va morir a Frombork, el 24 de maig de 1543. Va ser el primer astrònom a formular una àmplia cosmología heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'Univers. Va ser un dels grans polifacètics del Renaixement: va ser matemàtic, astrònom, metge...
  • 1511

    Miquel servet

    Miquel servet
    Va néixer a Vilanova de Sixena, Regne d'Aragó, el 29 de setembre de 1511 i va morir a Ginebra el 27 d'octubre de 1553.
    Va ser un humanista, teòleg i científic aragonès universalment conegut per les seves aportacions revolucionàries en matèria de medicina i teologia.
  • 1564

    Galileu Galilei

    Galileu Galilei
    Va néixer a Pisa, el 15 de febrer de 1564 i va morir el 8 de gener de 1642. Va ser un físic, matemàtic, i filòsof toscà que va tenir un paper important durant la revolució científica. Va millorar el telescopi, i per tant, l'observació astronòmica, i va donar suport a la teoría heliocèntrica de Nicolau Copèrnic. És anomenat el pare de la ciència moderna.
  • 1571

    Johannes Kepler

    Johannes Kepler
    Va nèixer el 27 de desembre de 1571 i va morir a Ratisbona, el 15 de noviembre de 1630. Va ser un astrònom i matemàtic alemany i figura clau en la revolució científica. És conegut, fonamentalment, pel descobriment de les lleis sobre el moviment dels planetes. También va a proporcionar una de las bases per la teoría de la gravitación universal elaborada per Isaac Newton.
  • El microscopi compost

    El microscopi compost
    El primer microscopi compost va ser construït per Zacharias Janssen el 1590.
    Aquest primer microscopi consistia simplement en dues lents muntades dins de dos tubs concèntrics que es podien lliscar per enfocar la imatge.
    Va permetre descobrir nivells de complexitat insospitats als organismes vius.
  • El termòmetre

    El termòmetre
    El va inventar Galileu Galilei l'any 1592 i la seva funcionalitat consistia a mesurar la temperatura ambiental. Per això va dissenyar un dispositiu en forma de vareta, amb una part superior acabada en bulb i una inferior que s'introduïa en una gerra plena d'aigua.
    Ho va inventar perquè va descobrir que la densitat d'un líquid canvia segons la temperatura
  • El quadrant mariner

    El quadrant mariner
    Va ser inventat pel navegant anglès John Davis qui el va descriure al seu llibre Seaman's secrets, el 1594. Va permetre mesurar angles tant en astronomia com en navegació.
  • René Descartes

    René Descartes
    Va néixer a La Haye en Touraine al voltant del 31 de març de 1596, i va morir a Estocolm l'11 de febrer de 1650. Va ser un important filòsof racionalista francès del segle XVII, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de la ciència. És considerat el pare de la filosofía moderna.
  • El telescopi

    El telescopi
    El telescopi que va construir Galileu el 1609 era un telescopi de refracció, amb lent convexa davant i una lent ocular còncava. Amb ell va descobrir les fases de Venus, fenomen que indicava que aquest planeta gira al voltant del Sol. També va descobrir quatre llunes girant al voltant de Júpiter.
    El telescopi va fer que l'ésser humà, per fi, va pogues començar a conèixer la veritable naturalesa dels cossos celestes que ens envolten i la nostra ubicació a l'univers.
  • Margaret Cavendish

    Margaret Cavendish
    Margaret Cavendish va néixer el 1623 al Regne Unit i mori 15 de desembre de 1673, Welbeck Abbey, Regne Unit. Era duquesa de Newcastle, va ser una aristòcrata anglesa i prolífica escritora. Va escriure un gran nombre d'obres, en què deixa constància del seu pensament liberal i lluita pel reconeixement de la dona.
  • La calculadora

    La calculadora
    El 1623 Wilhelm Schickard va inventar un aparell que permetia fer operacions aritmètiques de forma completament mecànica, el Rechenuhr o rellotge calculador. Aquesta calculadora utilitzava un complex sistema de varetes i engranatges que mecanitzava les operacions que abans s'havien de fer de forma manual.
  • Isaac Newton

    Isaac Newton
    Va néixer a Anglaterra, el 4 de gener de 1643 va morir al a Anglaterra,31 de març de 1727.
    Va ser un físic, matemàtic i filòsof anglès.
    Newton és l'autor dels Principis Matemàtics de la Filosofia Natural, en què descriu la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment. Newton fou el primer que mosta que les lleis naturals gobernen els moviments de la Terra, i dels objectes celestes.
  • El baròmetre

    El baròmetre
    El 1644, Evangelista Torricelli va inventar el baròmetre de mercuri, instrument que va permetre mesurar els canvis de pressió atmosfèrica. Les unitats de mesura emprades en aquella època eren diferents de les actuals. La veritable naturalesa de l'aire va quedar al descobert. Es va entendre definitivament el concepte de pressió atmosfèrica i, gràcies a aquest instrument, es va poder començar a mesurar.
  • Maria Winkelmann

    Maria Winkelmann
    Va ser una astrònoma austríaca.
    Va néixer el 25 de febrer de 1670 a Panitzsch, Alemanya.
    I va morir el 29 de desembre de 1720 a Berlín, Alemanya.
    Va ser ajudant del seu marit i després del seu fill, va contribuir a l'establiment de l'Acadèmia de les Ciències de Berlín com a centre d'astronomia més gran.
  • El sextant

    El sextant
    El sextant és un instrument que permet mesurar la separació angular entre dos objectes, com dos punts d'una costa o un astre, generalment el Sol, i l'horitzó.
    Va ser inventat en els anys 1730 per dues persones: John Hadley (1682-1744), matemàtic Anglès, i Thomas Godfrey (1704-1749), un inventor americà.
  • El parallamps

    El parallamps
    Benjamin Franklin va culminar amb èxit el famós experiment del seu estel, el que va portar a la invenció del parallamps l'any 1753. Aquell dia hi va haver una tempesta i Franklin va agafar l'estel i va sortir al camp. A través del fil de seda, l'electricitat arribava a la clau.
  • La màquina de vapor

    La màquina de vapor
    La màquina de vapor de l'escocès James Watt va ser inventada el 1765 i patentada el 1769.
    Va donar un estímul enorme al creixement de la indústria a Europa i Amèrica.
    Va ajudar així a transformar l'estructura econòmica i social de la civilització industrial. El desenvolupament generalitzat de motors i màquines va revolucionar la producció en massa de béns de consum, construcció i transport.