Baixa (3)

Eix Cronològic dels models atòmics

  • Descobriment del protó

    Descobriment del protó
    Ho va descobrir Ernest Rutherford (1871-1937). Després d'experimentar amb gas nitrogen i detectar signes del que semblaven ser nuclis d'hidrogen, va concloure que probablement aquests nuclis es tractessin de partícules elementals.
  • Descobriment de l'electró

    Descobriment de l'electró
    Va ser la primera partícula elemental descoberta. El 1895 Jean Perrin, analitzant la càrrega elèctrica dels raigs catòdics, va demostrar que transportaven càrrega negativa.
  • Model atòmic de Thomson

    Model atòmic de Thomson
    És un model d'àtom que va proposar el físic anglès Joseph J. Thomson per descriure l'estructura dels àtoms. Thomson va suposar que l'àtom consistia en una esfera de material amb càrrega positiva (+), la qual tenia al seu interior corpuscles amb càrrega negativa (–) disposats en intervals regulars sobre un cercle amb el mateix centre que l'àtom, i en moviment.
  • Publicació de la teoria de la relativitat

    Publicació de la teoria de la relativitat
    En física, el terme relativitat s'utilitza per a referir-se a les transformacions matemàtiques que cal aplicar per a descriure els fenòmens en diferents sistemes de referència. La teoria de la relativitat es refereix a les teories que Albert Einstein va publicar entre 1905 i 1916.
  • Model atòmic de Rutherford

    Model atòmic de Rutherford
    Ernest Rutherford va publicar un model atòmic, ja que l'evidència demostrava que el model atòmic de Thomson no podia explicar els resultats que havia trobat en el seu famós experiment.
  • Model atòmic de Bohr

    Model atòmic de Bohr
    És una teoria sobre la constitució dels àtoms, proposada pel físic Niels Bohr. El model de Bohr considera que l'àtom està format per un nucli atòmic molt petit que conté tota la càrrega positiva i gairebé tota la massa de l'àtom. Al seu voltant giren, en diferents òrbites estacionàries, els electrons.
  • Descobriment del positró

    Descobriment del positró
    El positró és l'antipartícula de l'electró: és una partícula amb igual massa i espín que l'electró, però amb càrrega elèctrica oposada (positiva en comptes de negativa). L'existència d'aquest va ser postulada per Paul Dirac el 1928.
  • Descobriment del neutrí

    Descobriment del neutrí
    El neutrí és una partícula elemental sense càrrega elèctrica ni color. Durant anys, tots els experiments duts a terme han confirmat aquest dèficit. Aquest fet va ser anomenat com "les anomalies de neutrins".
  • Descobriment del neutró

    Descobriment del neutró
    El neutró va ser descobert per J. Chadwick el 1932. El neutró ha estat la clau per a la producció d'energia nuclear. Després que es descobrís, el 1933 es va pensar que podria intervenir en una reacció nuclear en cadena. En la dècada de 1930, els neutrons s'utilitzaven per produir molts tipus diferents de transmutacions nuclears.
  • Formació del CERN

    Formació del CERN
    L'Organització Europea per a la Recerca Nuclear és una institució de recerca internacional en física de partícules, especialment dedicada al treball amb acceleradors de partícules.
  • Descobriments dels quarks

    Descobriments dels quarks
    El model de quarks va ser proposat de forma independent pels físics Murray Gell-Mann i George Zweig el 1964. Són partícules elementals i components fonamentals de la matèria. Es combinen per formar partícules compostes anomenades hadrons, els més estables dels quals són els protons i els neutrons, els components dels nuclis atòmics.
  • Posada en funcionament de l’LHC

    Posada en funcionament de l’LHC
    El Gran Col·lisionador d'Hadrons, és un accelerador de partícules que fa col·lidir feixos d'hadrons. És un túnel de 27 km de circumferència soterrat a 50-175 m sota terra. Està situat entre les fronteres de França i Suïssa.