Cykelns historia A-nivå

By lingei
  • "Snabblöparen"

    Gjord helt i trä, fast utan styre. För att svänga fick man luta sig åt sidorna. Inga trampor eller broms. Började antagligen som en rikemansleksak.
  • "Springcykeln"

    Fortfarande helt i trä fast nu med ett svängbart styre. Liknar dagens spring-/balanscykel. Järnringar runt hjulen för att göra hjulen mer tåliga.
    Troligtvis fortfarande rikemansleksak, men det rimmar dåligt med hungersnödstider. Istället lanseras den som ett alternativt transportmedel; som kompensation för att ett stort antal hästar har behövts nödslaktas för att dels ha mat på bord men även för att det har fattats foder åt djuren.
  • Period: to

    Rikemansleksak

    Teorin kring att cykeln egentligen var en rikemansleksak stöds också utav att cykla inte medförde någon större tidsbesparing mot att gå, liksom att man inte kunde ha med sig så mycket packning.
  • "Trampcykeln"

    "Springcykeln" får nu trampor i form av vevstakar på bakhjulet som drivs av hävstänger fram. Svårcyklad, och avsaknaden av broms gör den "trafikfarlig". Inga höga hastigheter kan uppnås (förutom möjligtvis i rejäla nedförsbackar).
  • Cykel med pedaler alias "Benskakaren"

    "Trampcykeln" har nu fått pedaler på framhjulet (man måste trampa väldigt snabbt för att kunna cykla fort). I.o.m. att industrialismen har kommit igång så har även stålet fått stor betydelse, och cyklarna tillverkas alltmer i metall vilket ger väldigt tunga cyklar. En cykel kunde väga ca 45 kg. Detta i kombination med fortfarande dåliga vägar, resulterade i väldigt skumpiga och obekväma cykelturer vilket gav cykeln öknamnet "Benskakaren".
  • Period: to

    Cykelmodeller där man experimenterar med olika hjulstorlekar

    Vägarna har förbättrats tack vare industrialismen och urbaniseringen, och man har dessutom börjat arrangera cykellopp. Nu vill man kunna cykla fort och/eller långt, och man börjar laborera med olika hjulstorlekar för att få upp farten. (Höghjulingen t.ex. hade ett framdäck som var ca 150 cm i diameter.)
  • "Höghjulingen"

    Pedaler på framhjulets nav och ett stort framhjul gör att man kan cykla relativt fort, uppemot 30-40 km/h. Cykeln är helt tillverkad i metall, hjulens konstruktion har förbättrats (ekrar av metall som dessutom är korsade) och också fått gummidäck.
    I samband med höghjulingen började man diskutera kvinnor och cykling, men mer som att kvinnan kunde vara medpassagerare (typ sitta med i framvagn).
    Cykeln är p.g.a. sin framtyngd extremt farlig att manövrera vid minsta hinder på vägen.
  • "Säkerhetscykeln"

    "Höghjulingen" var svår att komma upp på, liksom farlig då den lätt tippade framåt. Vilket ledde till ett trafiksäkerhetstänk och att man 1885 marknadsförde "säkerhetscykeln"; en cykel med kedjedrift på bakhjulet. Detta möjliggjordes genom att tillverkningen av kullager hade tagit fart i.o.m. industrialismen. Framhjulet kunde tack vare kedjedriften bli mindre (i storlek med bakhjulet) och medförde att man satt säkrare.
  • Period: to

    Cykelns stora genombrott

    1888 kom man på att fylla gummislang med luft, vilket gjorde att cykling blev mycket bekvämare jämfört med rena gummidäck. 1890 förbättrades det änmer till luftgummidäck, och det var även då som femkantsramen presenterades (tänk på dagens herrcykel). Man kan säga att här föddes den "moderna" cykel.
  • Period: to

    Reklampelare

    Nu blomstrar cykelindustrin, cykeln har blivit en rullande reklampelare. Oavsett stor eller liten så börjar samtliga cykeltillverkare sätta sitt märke på cyklarna. Något som ofta antyder något i stil med styrka, snabbhet, pålitlighet, säkerhet eller kvalité. Och enbart alla cykeltillbehör är en industri för sig; t.o.m. särskilda "cykelkläder" marknadsförs. Korsetter, långa och tunga kjolar och underkjolar rimmar dåligt med cykling utan mer praktiska och könsneutrala kläder utvecklas.
  • Period: to

    Feministisk frihetsmaskin

    Inte enbart blev cykeln en allemans transportmedel (billigare, och man kunde ta på avbetalning), men det blev även en feministisk frihetsmaskin. Kvinnorna har nu inte enbart börjat ta arbete i industrin, utan kan nu också även röra sig friare och längre m.h.a. cykeln.
    Hittills i cykelns historia har det enbart varit manliga uppfinnare, som huvudsakligen har utvecklat herrcykeln. Men nu börjar även bättre damcyklar att utvecklas.
  • "Racercykeln"

    Cykeln får växlar. Man kan nu variera hastighet efter motstånd; det blir mindre ansträngande att cykla fort.
    Oljekrisen driver på bensinpriser, och folk börjar titta efter alternativa transportmedel.
    Cykeln kopplas också alltmer ihop med motion. Med en ökad medvetenhet om vikten av att hålla sig i form fördubblades försäljningen av cyklar mellan 1960 och 1970 och fördubblades igen mellan 1971 och 1975. Vi får nu landsvägsracers och BMX-cyklar (för den unga generationen).
  • Period: to

    Mountainbike och skivbromsar

    Vi cyklar nuförtiden för motionens, hälsans och/eller miljöns skull (ifall det finns alternativ), och cykling har blivit en stor fritidsaktivitet. Idag har vi mountainbikes (stötdämpare), trickbikes, landvägsracers (skivbromsar) etc. Skivbromsar kräver mindre underhåll. Cyklarna tillverkas också alltmer i lättare och starkare material, och man försöker tänka på att skapa hållbara produkter.
  • Period: to

    Elcykel

    Elcyklar blir alltmer populära, särskilt i storstadstrafik som alternativt transportmedel för ett miljövänligt och billigt sätt att ta sig runt staden. Gynnar miljön både lokalt och globalt.
    Förutom elcyklar så har även oväxlade cyklar ökat i popularitet, troligtvis för citymotionens skull.
  • Framtidens cykel

    Kompositmaterial - ett hållbart material. Inbyggd mobilladdare. Självjusterande sadel och styre.