266px asia (orthographic projection).svg

Azië

  • Conferentie Potsdam & Hiroshima

    Conferentie Potsdam & Hiroshima
    Stalin, Attlee en Truman maken afspraken over de demilitarisatie en denazificeren van Duitsland en hoe het land zou worden opgedeeld in verschillende geallieerde bezettingszones. Ook worden er plannen gemaakt om de Nazi’s te veroordelen: de processen van Neurenberg. De afspraken over Japanse overgave worden niet nageleefd. Op 6 augustus wordt er een atoombom op Hiroshima gegooid door de Amerikanen, zonder overleg met de Russen die nu minder invloed zouden hebben in Azië.
  • Soekarno roept de onafhankelijke staat Indonesië uit

    Soekarno roept de onafhankelijke staat Indonesië uit
    Herstel van het Nederlandse gezag in Indonesië bleek al snel een onmogelijke taak nadat de Engelse militairen na WOII vertrokken. De rebellen van Soekarno namen op grote delen het gezag op Java over. Nadat de 'politionele acties' van de Nederlanders waren mislukt riep Soekarno op 17 augustus 1945 de onafhankelijke republiek van Indonesië uit.
  • Onafhankelijkheid India en Pakistan

    Onafhankelijkheid India en Pakistan
    Al twee decennia lang hadden Ghandi en zijn aanhangers ´gestreden' (geweldloze protesten) voor de onafhankelijkheid van India. Het achterlaten van de twee nieuwe staten India en Pakistan in het voormalige Brits-Indië resulteerde in een grote volksverhuizing van de verschillende groepen die met veel geweld is verlopen. Het hele dekolonisatieproces was slecht voorbereid en er was niet goed rekening gehouden met de verschillende culturen, geloven, grenzen etc.
  • Koreaanse oorlog

    Koreaanse oorlog
    Beter bekend als de enige 'hete oorlog' tijdens de Koude Oorlog is de Koreaanse oorlog die uitbrak in 1950. Nadat de Japanners waren verslagen kwam NK in handen van de SU en ZK in de handen van de VS. Beide gebieden raakten in oorlog met elkaar. Niemand kwam als winnaar uit de zone en in 1953 kwam er een gedemilitariseerde zone. Uiteindelijk kwam er een definitieve verzoening, maar tot op de dag van vandaag zijn beide landen nog met elkaar in oorlog.
  • Bandungconferentie: een derde weg

    Bandungconferentie: een derde weg
    Nu op het wereld toneel twee strijdende ideologieën kwam er nu voor het eerst een Afro-Aziatische conferentie bijeen. Hierbij werd de grondslag gelgd van de Beweging van Ongebonden Landen die samen gingen werken omdat ze zich niet wilden toe eigenen aan zowel het communisme als kapitalisme. Het is echter nooit zo een grote machtsfactor geworden als De Sovjet Unie en Verenigde Staten. Maar desondanks wel een grote historische gebeurtenis.
  • Vietnamoorlog

    Vietnamoorlog
    Nadat Vietnam niet werd herenigd zoals beloofd en Noord Vietnam Zuid Vietnam geprobeerd te belegeren mengt Amerika zich in de strijd. Onder de Amerikaanse presidenten Kennedy en Johnson leidde dit tot de Vietnamoorlog met op het strijdtoneel Noord Vietnam en de VS. Na wereldwijde protesten en demonstraties trokken de Amerikanen zich langzaam maar zeker terug uit Vietnam tijdens het presidentschap van Nixon. In 1975 wordt Vietnam een socialistische republiek.
  • Culturele revolutie

    Culturele revolutie
    In de volksrepubliek van China vond in de jaren 1966 tot aan 1976 een grote socialistische revolutionaire campagne plaats onder leiding van Mao Zedong. De persoonsverheerlijking van Mao groeide steeds meer en jongeren werden door middel van Rode Gardes geïndoctrineerd. Intellectuelen werden naar het platteland gestuurd of zelfs uit de weg geruimd. Toch mislukte de revolutie en verklaarde de Communistische partij van China in 1989 dat de revolutie vooral slechte gevolgen had gehad.
  • Dood Mao Zedong

    Dood Mao Zedong
    Na de dood van Mao brak er gelijk een opvolgingsstrijd uit tussen de bende van Vier. Uiteindelijk wist Hua Guofeng de bende van Vier uit te schakelen en werd hij de nieuwe leider van de Chinese Communistische partij. Hua wordt beschouwd als een zachtaardig persoon uit de Chinese geschiedenis, mede omdat hij ook een einde heeft gemaakt aan de Chinese Revolutie van de jaren 60 en 70.
  • Kim Jong-Il wordt opperste leider Noord-Korea

    Kim Jong-Il wordt opperste leider Noord-Korea
    Vanuit mijn eigentijdse geschiedenis kan ik nog herinneren dat Kim Jong-Il overleed in 2011. Hij werd opperste leider van Noord-Korea 8 juli 1994. Rondom Kim ontstond een ontzettend grote persoonscultus waardoor hij bijvoorbeeld bijnamen kreeg zoals: geliefde leider, de grootste man die ooit heeft geleefd en de zoon van de 21e eeuw. Hoewel er vrij weinig economische hervormingen onder hem plaatsvonden wist hij het contact met Zuid-Korea wel te verbeteren.
  • Kim Jong-un

    Kim Jong-un
    Na het overlijden van zijn vader in 2011 wordt Kim Jong-un als opperste leider genoemd in Noord-Korea. Eerst waren de meningen over zijn aantreden verdeeld, zou hij wel net zo een goeie leider worden als zijn vader? Hij pakte echter het leiderschap meteen op. Vorig jaar vond er een bijzondere gebeurtenis plaats toen hij de Amerikaanse president Trump ontmoette om het te hebben over kernwapenprogramma van Noord-Korea.