266px asia (orthographic projection).svg

Azië

By iwan99
  • - Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki

    -	Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki
    Toen de tweede wereldoorlog voor Europa ten einde was, wou Amerika ook in Japan zo snel mogelijk winnen. Op 6 en 9 augustus 2019 gooiden zij een atoombom op de steden Hiroshima en Nagasaki. Niet kort daarna tekende Keizer Hirohito van Japan inderdaad de vrede. Hij mocht aanblijven als staatshoofd maar deed afstand van zijn onaantastbare (goddelijke) macht. Japan ging zich op het westen oriënteren. Het werd al snel een industriële grootmacht binnen Azië.
  • - Burgeroorlog in Pakistan

    -	Burgeroorlog in Pakistan
    Tot op de dag van vandaag is het onrustig in Pakistan. De regering van het land is in strijd met rebellen uit het Noorden. Zij vinden dat de regering te veel profiteert van hun grondstoffen. Al vanaf de afscheiding van India in 1947 is deze oorlog aan de gang. Regelmatig worden aanslagen gepleegd door de opstandelingen uit Baluchistan.
  • - Indonesië onafhankelijk

    -	Indonesië onafhankelijk
    Soekarno was de leider van de onafhankelijkheidsstrijders. Toen zij in opstand kwamen stuurde Nederland al snel een leger naar Indonesië. De Nederlandse strijdkrachten boekten in eerste instantie enkele successen maar werden op de vingers getikt door de VN. Met name Amerika vond dat elk land recht had op een eigen bestuur. De Nederlanders gaven toe aan de sociale druk en trokken zich terug uit Indonesië. Het land werd nu onafhankelijk, Soekarno werd het eerste staatshoofd.
  • - Mao Zedong

    - Mao Zedong
    Mao Zedong was de leider van de Chinese Communisten. Hij versloeg in 1949 na een aantal jaren van burgeroorlog de regeringstroepen en China zou een Communistische staat worden.
  • - Koreaoorlog

    -	Koreaoorlog
    Van 1950 tot 1953 heerste in Korea een grote oorlog. Het Communistische Noorden, was het Zuiden binnen gevallen waarop het Zuiden hulp kreeg van de VS. Het Noorden kreeg militaire ondersteuning van China. De oorlog zou uiteindelijk resulteren in een wapenstilstand en beide landen behielden ongeveer dezelfde grens als voor de oorlog.
  • - Vietnamoorlog

    -	Vietnamoorlog
    Na de tweede wereldoorlog wouden gekoloniseerde landen een eigen staat stichten. Vietnam vocht zich vrij van Frankrijk. Het Zuiden werd echter geregeerd door een autocratische regering die weinig van de vrijheidsbeweging (Vietminh) moest hebben. Toen een aantal Vietnamezen in het zuiden, met hulp van de Vietminh in het noorden in opstand kwamen werd de zuidelijke regering al snel omsingeld. De VS kwam de zuidelijke regering te hulp en een grote vernietigende oorlog begon.
  • - Cambodjaanse burgeroorlog

    -	Cambodjaanse burgeroorlog
    Deze oorlog tussen de Khmer en de rode Khmer van Pol Pot begon in de jaren ’60 en liep door tot in 1991. Cambodja raakte verzeild in de Vietnamoorlog. Het leger van de Rode Khmer werd gesteund door Noord Vietnam en China, de andere partij door de VS. Toen de Vietnamoorlog voorbij was bleef in de jaren ’80 een guerrillaoorlog in Cambodja aan de gang. In 1991 kwam die ten einde, er was echter nog veel onduidelijk en de Verenigde Naties namen tot 1993 het bestuur van het land opzicht.
  • - Hong Kong crisis

    -	Hong Kong crisis
    Hong Kong is een staat die tot 1997 aan de Britten toebehoorde. Vanaf 1997 behoort het officieel aan China toe. De inwoners van Hong Kong zijn hier niet allemaal zo blij mee. In juli 2014 werden er 500 mensen opgepakt bij protesten in Hong Kong. De protestanten in Hong Kong vreesden voor een groeiende invloed van Peking in hun regionale politiek. Officieel mag Hong Kong tot 2047 nog zijn eigen regels blijven hanteren.
  • - 2004 tsunami

    -	2004 tsunami
    In 2004 vond er een zeebeving plaats in de Indische oceaan. Het epicentrum lag bij Indonesië, Thailand en Sri Lanka in de buurt. De zeebeving veroorzaakte een enorme Tsunami. Deze veroorzaakte enorme golven aan kustplaatsen in zowel Azië als in Afrika. In totaal zouden er meer dan 230.000 doden vallen door toedoen van de Tsunami. De ramp zou de boeken ingaan als een van de grootste natuurrampen ooit.
  • - Fukushima kernramp

    -	Fukushima kernramp
    In 2011 brak op het Japanse eiland Fukushima een enorme ramp uit. Een tsunami zorgde voor schade aan de kerncentrale van Fukushima. Hierdoor werkte de koeling van de kernreactoren niet meer optimaal. Er ontstond lekkage en chemisch materiaal kwam vrij. 100.000 mensen werden geëvacueerd. Officieel zijn er geen directe slachtoffers gevallen, wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat er mensen zijn ziek geworden door toedoen van een toegenomen straling gehalte.