A számítógépek kialakulása

Timeline created by Farkas Sári
 • Wilhelm Schickard

  Wilhelm Schickard
  Németországban
  A héber nyelvtanhoz, csillagászati dátumok kiszámításához használta gépét.
  Ő alkotta meg a világ első számológépét.
 • Pascal összeadógépe

  Az első, egységes egészként működő összeadógépet Blaise Pascal francia filozófus tervezte 1642-ben.
  A gépet fából készítette az akkor csupán 19 éves Pascal, adóbeszedőként dolgozó apja számára, hogy megkönnyítse annak munkáját.
 • Leibniz számológépe

  Leibniz számológépe
  Az 1670-es években Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 - 1716) német filozófus és matematikus Pascal gépét továbbfejlesztette. 1672-ben (más forrás szerint 1671-ben, illetve 1673-ban) készítette el gépét, amivel már szorozni, osztani és gyököt vonni is lehetett. Ez volt az elsõ olyan számológép, amellyel mind a négy alapmûveletet el lehetett végezni.
  A gép nyolcjegyû számok műveletelvégzéséhez készült, de a tízesátvitel során felmerülõ mechanikus problémák miatt sosem mûködött kielégítõen.
 • Joseph Marie Jacquard szövőgépe

  Joseph Marie Jacquard szövőgépe
  Ez a szövőszék volt az első programozható autonóm módon működő robot. A széket 1805-ben alkotta meg Joseph Marie Jacquard, francia feltaláló. Lyukkártyás vezérlést alkalmazott a mintavezérlés automatizálására. Találmánya forradalmasította a szövés ezen területét, és később is felhasználták az ötletét, más gépek vezérlésére. A vezérlésben történt a mintavételezés, ahol volt lyuk a kártyán. A kártyán egy motor mozgatta és a kártya mögött volt a vételezendő anyag vagy színminta.
 • A Thomas-rendszerű számológépek

  A Thomas-rendszerű számológépek
  A francia Charles Xavier Thomas de Colmar
  (1785-1870) feltalálóként, festőként és vállalkozóként is
  ismert képviselője volt korának. Az első sorozatban
  gyártott mechanikus számológép is a nevéhez fűződik.
  1813-ban a francia hadsereg Spanyolországban
  állomásozó hadtáp-parancsnokaként kezdett el foglalkozni
  a számolási műveleteket megkönnyítő mechanikus
  számológépek fejlesztésével. 1821-ben adta be első
  szabadalmát.
 • Charles Babbage differenciálgépe

  Charles Babbage differenciálgépe
  A differenciálgép olyan mechanikus számológép, amely képes polinomfüggvények táblázatait kiszámolni. Mivel számos bonyolultabb függvény, többek között a logaritmus és a trigonometrikus függvények is közelíthetőek hatványsorral.
 • Turing-gép

  A Turing-gép az algoritmusokkal foglalkozott. Lényegében egy szalagon dolgozott, ami cellákra felosztott. Minden cellába egy jel fért el. A cellák lehettek üresek is. A Turing-gép alkalmas a nyelvek felismerésére is, Bináris számrendszert használ. A második világháború során a németek kódjainak megfejtésére használták.
 • Lisa

  Lisa
  Egyidejűleg jelent meg az Apple 2-vel. Itt jelentek meg a mára klasszikusnak számító ikonok, legőrdülő menü és egymásra helyezkedő ablakok és az egérrel való irányítás, stb. Maga a gép nem hozott nagy sikert, mivel a processzora már akkor sem számított erősnek, viszont forradalmi újítás volt . A legtöbb változást csak évekkel később sikerült a Microsoftnak leutánoznia.
 • Harvard Mark I

  Harvard Mark I
  Amerikában ez az első digitális tervezésű programvezérlésű számítógép. Egy egész szobát elfoglalt. Ez volt az első olyan amerikai gép, amit a nyilvánosság előtt is bemutattak. Howard Aiken készítette el a Harvardi professzorok segítségével. Szinte teljesen digitális volt. Tudott pozitiv és negatív számokkal dolgozni, illetve ismerte a műveletek sorrendjét is. A függvényeket is tudta kezelni. Ez alapján készítették el a Mark II és Mark III gépeket is, Fél évi munka készült el egy nap alatt vele.
 • ENIAC

  ENIAC
  John Presper Eckert és John W. Mauchly feleltek a működtetéséért. Képes volt a háromdimenziós differenciaegyenletek megoldására. Rengetek előítélet született vele kapcsolatban. A Pennsylvanyai egyetemen készítették el.. Eredetileg arra készült, hogy röppályákat számoljanak ki vele a világháború alatt, de mire elkészült már túl késő volt. Először Teller Ede számolt vele a hidrogénbomba elkészítéséhez.
 • EDVAC

  EDVAC
  AZ ENIAC utódja. Kétféle memóriája volt. Egy rövidtávú gyorsabb és egy hosszútávú lassabb. Neumann elvei alapján készítették el. A progra melvégzéshez be kellett írni az egész programot és ehhez egy írógépet használtak. Kivitelre pedig hozzákapcsoltak egy nyomtatót. Ez volt az első tárolt programú számítógép. Az ENIAC elkészülése előtt elkezdték építeni. A problémái ugyanazok voltak, mint elődjének, de a belső programok miatt és az írógépes bevitelnek köszönhetően lényeges gyorsabban működött.
 • UNIVAC

  UNIVAC
  Ez az első sorozatban gyártott számológép, mely már képes a szöveges információk felhasználására. A Remington Rad cég készítette. A gép kész állapotban 19 tonnát nyomott, és egymillió dollárba került.Az első gépet az USA Népességnyilvántartó Hivatala használta, kb.12 éven át napi 24 órában. Elsőként 1954-ben a General Electrics cég alkalmazta üzleti célra. az UNIVACból összesen 48 darabot gyártottak.
 • Apple 1

  Apple 1
  Steve Jobbs és Steve Wozniak első számítógépe. Wozniak tervezte meg '95-ben és '96-ban kezdték el árusítani. Össesen 60 darab készült belőle és mindet Steve Jobbs programozta. Mai értéke közel 100 millió forint értékű. Egyes gépek még ma is működnek belőle. Legfőképpen kiállításokon lehet őket megtekinteni.
 • Apple II

  Apple II
  Az Apple II az egyik legkedveltebb számítógép lett. Ugyanazt a processzort tartalmazza, és ugyanolyan sebességgel fut.
  Az új funkciók közé tartozik egy színes kijelző, nyolc belső bővítőhely és egy billentyűzet. Ezek a kiegészítők az előző gépeknél még nem voltak meg.Az Apple II egyike volt az első színes kijelzővel rendelkező számítógépnek, és beépített BASIC programozási nyelvvel rendelkezik, így készen áll arra, hogy közvetlenül a dobozból induljon el.
 • Pc számítógép megjelenése

  Pc számítógép megjelenése
  Az első személy számítógépet az IMB mutatta be PC5150-et. Először csak Amerikában volt elérhető.Teljesítményre nem hasonlított a mai gépekhez, de azok minden feltételének megfelelt. A mai PC-nél hatszázszor lassabban dolgozott és több mint 11 kilót nyomott. Mára már több, mint kétmilliárdot adtak el belőle.
 • Period:
  3,000 BCE
  to
  476

  Ókori számolás

  Az ókorban egyes népek különböző módon végezték el a számításokat. Ezek a népek más-más logikát alkalmaztak, és ez által különböző tárgyak/segédeszközök segítették őket a műveletek elvégzésében.
 • Period: to

  Ada Byron / Lovelace

  Augusta Ada King, (születési nevén Augusta Ada Byron, általánosan ismert nevén Ada Lovelace; London, Anglia 1815. december 10. – Marylebone, London, Anglia 1852. november 27.) angol matematikus és írónő, aki főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.
 • Period: to

  Markus Zuse

  Markus Zuse a náci Németországban élt és dolgozott. Egyetemistaként készítette az első számítógépét, ami bináris számrendszerben működött. Teljesen elszigetelődött a külviágtól az akkori politikai nézetek miatt. Ő hozta létre az első programnyelvet, amit Plankalkülnek neveztek.
 • Period: to

  Zuse gépei

  Első számítógépe a Z1. Ez az első jelfogókkal működő elektromechanikus számítógép.Az első programnyelvvel működő számítógép a Z3 volt. Súlya kb. 1 tonna volt és 64 számot tudott megjegyezni. Zuse készítette el a világ első digitélis rajzgépét, a Z64et vagy Graphomathot. Élete során több, mint 100 számítógépet készített és ebből kb. 50-et szabaddalmaztatott. Az akkor világ nem figyelt fel tehetségére. Sokan úgy vélik, ha Amerikában születik, a XX. szad egyik leggazdagabb embere lett volna.
 • Period: to

  1. generációs gépek

  Az első generációt az ENIAC megalkotásától számítjuk. Ezeknek a gépeknek a jellemzője az elektroncső volt, továbbá az, hogy elég kitartóak voltak, bár pl. az ENIACnál átlagban 15 percenként lépett fel hiba. a generáció képviselői többek közt az: ENIAC, EDVAC, UNIVAC, ABC és a Colossus
 • Period: to

  2. generációs gépek

  Ezek a gépek kezdték meg a technológiai átalakulást. Áramköri elemük a tranzisztor volt, így a méretük is lecsökkent.
  Memóriaként mágnes gyűrű tárat használtak, a háttértár pedig mágnesszalag, majd mágneslemez volt. Megjelentek az első programozási nyelvek is, mint pl. a FORTRAN.
  Képviselőik pl. az IBM 7090, 7070 és 1410.
 • Period: to

  3. generációs gépek

  Jellemző áramköri eleme az 1965-ben feltalált integrált áramkör (IC) volt. További programozási nyelvek jelennek meg
  (pl.: ALGOL, BASIC). Mű sebességük elérte az 1 millió művelet/másodperc értéket. Megjelennek az első operációs rendszerek, valamint a grafikus monitorok.
  Képviselők: pl. IBM System/360
 • Period: to

  4. generációs gépek

  Jellemző áramköri eleme a CHIP, vagyis az egy szilárd testben megvalósított teljes működési egység. Az 1971-ben feltalált első, Intel 4004 jelzésű mikroprocesszor indította el a mai tömegméretekben gyártott számítógépek fejlesztését. Ekkor kezdtek terjedni a számítógépek, többekközt hivatalokban, intézményekben, majd 1980-ban megjelent az első személyi számítógép is. Új programozási nyelv a PASCAL.
  Képviselők: Altair8800 1982 IBM XT, 1984 IBM AT, majd 1997-ben megjelenik az Apple
 • Period: to

  Szuperszámítógépek

  Szuperszámítógépnek nevezzük azokat a gépeket, amelyek másodpercenként akár több trillió különböző számítást képesek elvégezni. Az egyik első szuperszámítógép a CDC1604 volt, Jelenleg az amerikai Summit(3,3 trillió művelet/másodperc) a leggyorsabb, nemsokkal maga mögött hagyva a kínai Sunway TaihuLight-ot..
 • Period: to

  Commodoro 64

  A Commodoro 64 a világon máig legnagyobb számban eladott személyi számítógépe. 11 évig gyártották. Szintén amerikai számítógép. Eredetileg otthoni gépnek szánták, de Magyarországon vállalatokban is használták '93-ig. Nagyon fejlett volt a grafikája az akkori gépekhez képest. 1986-ban újratervezték és új külsőt is kapott. Az új gépek a C64 II nevet kapták. Sok ember még ma is használja a C64-es számítógépét.