O 1gral109jes0ctr1ker14mm94070

Календар свят на грудень 2023

  • 1 грудня - День працівників прокуратури

    1 грудня - День працівників прокуратури
    Розвиток прокуратури в сучасній українській державі розпочався 1 грудня 1991 року разом з ухваленням Закону "Про прокуратуру" та деяких інших законодавчих актів. Було сформовано правову базу діяльності органів прокуратури у новонародженій незалежній країні.
  • 1 грудня - Всесвітній день боротьби проти СНІДу

    1 грудня - Всесвітній день боротьби проти СНІДу
    Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя несе ця глобальна проблема. День започатковано у 1988 році, він покликаний підвищити поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та привернути увагу суспільства до порушень прав і свобод людини, які мають ВІЛ-статус. У цей день в усьому світі відбуваються різноманітні соціальні акції, спрямовані на інформування про небезпеку хвороби, шляхи її поширення, симптоми, особливості лікування.
  • 3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

    3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю
    Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року, покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності та благополуччя, акцентувати увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства — людей з інвалідністю.
  • 5 грудня - День працівників статистики

    5 грудня - День працівників статистики
    Професійне свято День працівників статистики було встановлене Указом Президента № 1120/2002 від 2 грудня 2002 року, на підтримку ініціативи Державного комітету статистики України та враховуючи значний внесок працівників цієї галузі у розвиток економіки держави. Ця дата пов'язана із проведенням 2001 року першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи. Але перепис це невелика частина статистики.
  • 6 грудня - День Збройних Сил України

    6 грудня - День Збройних Сил України
    Це свято справжньої мужності, героїзму і відваги. Дата приурочена до дня ухвалення Закону України «Про Збройні сили України» – подія відбулася саме 6 грудня 1991 року.
    Збройні сили – це один з основних елементів стабільного і впевненого розвитку Української держави, справжня гарантія державного суверенітету. Тому у цей день ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого і почесного звання військовослужбовця, захищати Україну, її суверенітет і незалежність.
  • 6 грудня - День Святого Миколая Чудотворця

    6 грудня - День Святого Миколая Чудотворця
    У день Святого Миколая Чудотворця прийнято роздавати милостиню. В Україні - відвідувати дитбудинки, дарувати подарунки й частування дітям-сиротам. Потрібно пекти медові пряники та коржики, які прийнято називати Миколайчика. І роздавати їх своїм дітям, а також тим, у яких немає батьків.
  • 7 грудня

    7 грудня
    Міжнародний день цивільної авіації.
    Таке свято як День цивільної авіації по праву можна вважати всесвітнім. Ще в 1996 на міжнародному рівні цей день був внесений в календарі багатьох країн.
  • 7 грудня

    7 грудня
    День місцевого самоврядування в Україні. 7 грудня стане днем, який об’єднає людей у прагненні зробити населені пункти України процвітаючим та багатим, додасть усім наснаги на гарні справи, впевненості у світлому майбутньому нашої держави, розуміння і єдності задля добра і благополуччя українського народу.
  • 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

    9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією
    Цього дня 9 грудня 2003 року на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції.
    Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покаранню винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею.
    Україна ратифікувала конвенцію 18 жовтня 2006 року.
    Корупція – це зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання.
  • 14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

    14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
    14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію XX ст., що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС.
    Аварія, що сталася на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства.
  • 22 грудня – День енергетика

    22 грудня – День енергетика
    Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.
  • 22 грудня – День дипломатичної служби України

    22 грудня –  День дипломатичної служби України
    Щороку 22 грудня в Україні відзначають День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом президента № 1639/2005 від 21 листопада 2005 року, враховуючи «важливу роль працівників дипломатичної служби України у підтримці мирної та взаємовигідної співпраці України з членами міжнародної спільноти, забезпеченні національних інтересів і безпеки України, а також захисту прав та інтересів громадян та юридичних осіб України за кордоном».
  • 24 грудня – День працівників архівних установ України

    24 грудня – День працівників архівних установ України
    Професійне свято запроваджене у 1998 році Указом Президента України, «враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ».
  • 25 грудня – Різдво Христове

    25 грудня – Різдво Христове
    25 грудня вважається днем народження Ісуса Христа, оскільки ця дата настає через дев'ять місяців після Благовіщення (25 березня), коли архангел Гавриїл повідомив Діві Марії благу звістку про народження Спасителя.
    25 грудня Різдво святкують віряни західного обряду. Це та частина христианського світу, яка дотримується григоріанського календаря - католики, протестанти, лютерани та інші конфесії.
  • 26 грудня – Собор Пресвятої Богородиці

    26 грудня – Собор Пресвятої Богородиці
    У другий день Різдвяних свят ми вшановуємо опікунів Ісуса Христа: Його Матір – Пресвяту Богородицю і святого Йосифа – обручника Пречистої Діви Марії. Цим ми вшановуємо всю Пресвяту Родину – Ісуса з Марією і Йосифом, як досконалий приклад правдивої християнської родини. Вшанування Марії і Йосифа ще раз вказує на родинний характер таїнства Різдва Христового. Життя Марії і Йосифа є для нас чудовим прикладом того, як ми можемо і повинні будувати свій родинний зв’язок з Богом.
  • 28 грудня – Міжнародний день кіно

    28 грудня – Міжнародний день кіно
    Саме в цей день у 1895 р. у паризькому кафе на Бульварі капуцинів брати Луї та Огюст Люм’єр, які раніше отримали патент на винайдений ними апарат "Сінематограф", влаштували перший публічний платний кіносеанс.
  • 31 грудня – Щедрий вечір, день Святої Маланки

    31 грудня – Щедрий вечір, день Святої Маланки
    Українці традиційно святкують «Щедрий вечір», або ж «Маланку», «Маланію» чи «Василів вечір».
    Святкування його походить від стародавніх (дохристиянських) часів. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні свята та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки.