1814

By Jøgga
  • Flåteranet

    Britene fryktet at den Dansk-Norske flåten skulle gå i allianse med Napoleon. Derfor sendte de beskjed til Kong Fredrik 6. at han måtte gi fra seg flåten sin. Fredrik svarte ikke og britene angrep Kattegat uten et forvarsel. Kattegat ga seg raskt og lot britene da med seg den dansk-norske flåten.
  • Kielferden

    Kong Fredrik 6. prøvde å berge dobbel monarkiet i Danmark-Norge ved hemmelige forhandlinger med Russland og Storbritannia, men han kom ingen vei. Han prøvde så på visse vilkår å gå imot Napoleon, men Karl Johan nektet dette ved å føre den svenske hæren som var i tyskland opp mot Danmark. Dette tvang Kong Fredrik 6. til forhandlingsbordet. Her ble de enige om at Danmark måtte gi fra seg Norge til sverige, men Norge innlemmes ikke i den Svenske staten. Dette var for å får med Norges folk
  • Stormannsmøte

    Kong Kristian samler et møte, der handels-eliten, embetsmenn og offiserer er til stede. Han sier han nekter å gå av og han nå er kongen av Norge. Mange var imot dette og sa at makten nå var hos det norske folk. Kristian ga etter for kravet om at han ikke var eneveldig konge, stormannsmøtet besluttet at det skulle kalles sammen en riksforsamling som skull utarbeide en grunnlov. Dermed ble det utsendinger til forsamlingen utover våren. På denne tiden var Norge i krig mot Sverige.
  • Riksforsamlingen

    Det møtte 112 personer i riksforsamlingen på Eidsvoll. Disse delte seg inn i selvstendighetspartiet, og unionspartiet. Hovedoppgaven til Riksforsamlingen var å lage en grunnlov. I begynnelsen ble det stor diskusjon om Norge skulle være i union med Sverige eller ikke. Det endte med at Norge skulle være et egent land. 1 mai la komiteen fram et forslag. Komiteen hadde tatt ideer fra andre lands sine grunnlover, som Amerika og Frankrike. Etter mye debatter om mange regler ble de ferdig den 17.mai
  • Inn i en ny union

    Karl Johan mente at Norges grunnlov var et ulovlig opprør og at kong Fredrik ikke var konge over Norge. Karl Johan mente at Norge tilhørte Sverige. Derfor bestemte Karl Johan seg for å angripe Norge den 26.juli. Svenskene hadde en større arme, bedre våpen og bedre soldater, alt var på deres side. Så selv om Norske soldater var kamp klare, hjalp det lite. Norge så at de kom til å tape krigen, så de ga seg tidlig for å miste minst mulig norske liv.
  • Mossekonvensjonen og Novembergrunnloven

    Krigen endte 5 august og Karl Johan sa at vi kunne beholde grunnloven så lenge kong Fredrik 6 reiste og de var enige at de var i union i Sverige. Norge sa ja til dette. Dette blir kalt mossekonvensjonen og ble signert 14 august. 10 oktober dro Kong Fredrik 6 ut av Norge.