Fr revol

Γαλλική Επανάσταση

  • Η αρχή της γαλλικής επανάστασης

    Η αρχή της γαλλικής επανάστασης
    Τον χειμώνα του 1789 η πείνα οδήγησε τον λαό σε λεηλασίες πλουσίων σπιτιών και κρατικών αποθηκών. Η κατάσταση αυτή έκανε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ να συγκαλέσει συνέλευση των τάξεων στο ανάκροτο των Βερσαλλιών (5 Μαΐου 1789).
  • Κατάληψη της Βαστίλης

    Κατάληψη της Βαστίλης
    Στις 14 Ιουλίου 1789 ο λαός του Παρισιού κατέλαβε την Βαστίλη, τόπος φυλάκισης και βασανιστηρίων, μισητό σύμβολο της απολιταρχίας.Παράλ-
    ληλα όλο και περισσότερες περιοχές στην ύπαιθρο της Γαλλίας επαναστα-
    τούσαν.
  • Αίθουσα του σφαιριστηρίου

    Αίθουσα του σφαιριστηρίου
    Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του σφαιριστηρίου όπου ορκίστηκαν ότι θα συντάξουν σύνταγμα (20 Ιουνίου 1789). Στο πλευρό τους τάχτηκαν ορισμένοι κληρικοί και ευγενείς. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να υποχωρήσει.
  • Το πρώτο σύνταγμα της Γαλλίας

    Η Συντακτική ψήφισε το 1971 το πρώτο σύνταγμα της Γαλλίας εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Το έθνος ανακηρύχτηκε κυρίαρχο και ως νομοθετικό σώμα ορίστηκε η Νομοθετική συνέλευση (Βουλή), που θα προέκυπτε από τις εκλογές.
  • Δεύτερη φάση της γαλλικής επανάστασης

    Μετά από εκλογές με καθολική ψηφοφορία, αναδείχτηκε η Συμβατική συνέλευση η οποία ύστερα από πρόταση των Ορεινών και παρά την διαφωνία των Γιρονδίνων κατάργησε την μοναρχία (21 Σεπτεμβρίου 1792)
  • Η εκλτέλεση του βασιλιά

    Η εκλτέλεση του βασιλιά
    Εγκαθιδρύθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας. Ο βασιλιάς και η βασίλισσας καταδικάστηκαν και αποκεφαλίστηκαν (1793).
  • Ροβεσπιέρος

    Ροβεσπιέρος
    Μετά την πτώση των Γιρονδίνων οι Ορεινοί με επικεφαλής τον Ροβεσπιέρο, σχημάτισαν επαναστατική κυβέρνηση. . Ο Ροβεσπιέρος βρέθηκε στο στόχαστρο και τελικά η Συμβατική αποφάσισε να τον εκτελέσει μαζί με 20 συνεργάτες του ( 28 Ιουλίου 1794).
  • Η τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης

    Η τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης
    Οι Θερμιδοριανοί ψήφισαν νέο σύνταγμα (1795). Σύμφωνα με αυτό η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας ανατέθηκε σ΄ένα πενταμελές συμβούλιο, το Διευθυντήριο. Αυτό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση, αναζήτησε τη στήριξη των στρατηγών που είχαν αναδεχθεί στα χρόνια της επανάστασης.