Γαλλικη επ

Η Γαλλική Επανάσταση

  • Βιομηχανική επανάσταση

    Βιομηχανική επανάσταση
    Κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα η ανάπτυξη του εμπορίου και την Βιομηχανικής Επανάστασης, είχε ως αποτέλεσμα τον μετασχηματισμό της κοινωνίας της Δυτικής Ευρώπης. Η αστική τάξη αναπτύχθηκε και καθόριζε τις εξελίξεις. Την Γαλλική κοινωνία αποτελούσαν οι τρείς τάξεις. Η πρώτη ήταν ο κλήρος, την δεύτερη αποτελούσαν οι Ευγενείς και η τρίτη τάξη περιλάμβανε αστούς, εμπόρους, τραπεζίτες αλλά και αγρότες. Η τελευταία τάξη ανήκε στο 98% του Γαλλικού πληθυσμού.
  • Αυξημένοι φόροι και οικονομική κρίση

    Αυξημένοι φόροι και οικονομική κρίση
    Η κατάσταση στην Γαλλία είναι τεταμένη. Τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια και οι φόροι είχαν πέσει στις πλάτες της τρίτης τάξης. Οι κληρικοί και οι ευγενείς ήταν απαλλαγμένοι από κάθε φορολογία. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και η τιμή του ψωμιού εκτοξεύθηκε στα ύψη.
  • Η πρώτη φάση της επανάστασης

    Η πρώτη  φάση της επανάστασης
    Πραγματοποιήθηκε σύγκληση των γενικών τάξεων από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄. Η σύγκληση της Γενικής συνέλευσης των τάξεων, ισοδυναμούσε με ομολογία του βασιλιά ότι η χώρα βρισκόταν σε αδιέξοδο. Η συνέλευση δεν καρποφόρησε διότι διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφωνίες απο τους εκπροσώπους των τριών τάξεων. Παρά την αντίθετη γνώμη του Βασιλιά, η Εθνοσυνέλευση συνέχισε τις εργασίες. Η Εθνοσυνέλευση ονομάστηκε συντακτική. Ήδη η επανάσταση είχε ξεσπάσει. [https://www.youtube.com/watch?v=lXGuXQdRpa8]
  • Η πολιτική του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄

    Η πολιτική του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄
    Η εθνοσυνέλευση αυτοανακηρύχθηκε Συντακτική Συνέλευση και έτσι ο Λουδοβίκος ήταν υποχρεωμένος να παραχωρήσει Σύνταγμα. Ωστόσο, η υποχώρησή του αυτή αποτελούσε στρατηγική κίνηση καθώς συγκέντρωνε παράλληλα στρατό για να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. Όταν έγινε γνωστή η πολιτική του Βασιλιά οργισμένοι πολίτες οπλίστηκαν για να υπερασπιστούν την Εθνοσυνέλευση.
  • Η Άλωση της Βαστίλης

    Η Άλωση της Βαστίλης
    Το εξαγριωμένο πλήθος των πολιτών προσπάθησε, δια μέσου της διαπραγμάτευσης, να επιχειρήσει την έφοδο στην Βαστίλη ( τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων) καθώς υπήρχε η πληροφορία πως σε αυτό το μέρος υπάρχουν πυρίτιδα και σφαίρες. Πραγματοποιήθηκαν τρείς προσπάθειες διαπραγμάτευσης χωρίς όμως να καρποφορήσουν. Το πλήθος μπήκε στο φρούριο και υπερίσχυε σε αριθμό απ' τούς φρουρούς, καθώς τους στασιαστές τους ακολούθησαν λιποτάκτες της ανακτορικής φρουράς. Έτσι διακόπηκε κάθε περεταίρω διαπραγμάτευση
  • Η Συνέλευση ψηφίζει την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη

    Η Συνέλευση ψηφίζει την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη
    Η Συντακτική Συνέλευση ψήφησε την διακήρυξη βασισμένη στις ιδέες του Διαφωτισμού. Αναγνωριζόταν σε όλους το δικαίωμα της Ελευθερίας, της ισότητας, της ανεξιθρησκίας και το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας. Η Διακήρυξη θεωρεί τον νόμο ως έκφραση της γενικής θέλησης που σκοπό έχει την προώθηση της ισότητας ως προς τα δικαιώματα και την απαγόρευση μόνο των πράξεων εκείνων οι οποίες είναι επιβλαβείς για την κοινωνία.
    [https://www.youtube.com/watch?v=GSNEea00mx4]
  • Η πορεία των Γυναικών στις Βερσαλλίες

    Η πορεία των Γυναικών στις Βερσαλλίες
    Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης. Η εξέγερση ξεκίνησε από γυναίκες που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την υψηλή τιμή του ψωμιού. Στην διαδήλωση προσχώρησαν δημοκρατικοί επαναστάτες οι οποίοι επιδίωκαν φιλελεύθερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαμαρτυρίες τους υποβλήθηκαν αμέσως στον Βασιλιά και στην Εθνοσυνέλευση. Το πλήθος επιτέθηκε στο οπλοστάσιο της πόλης και κατευθύνθηκε στο Παλάτι. Με βίαιη αντιπαράθεση κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον Βασιλιά.
  • Period: to

    Ενδιάμεσες Εξελίξεις

    Σε αυτή την περίοδο ιδρύθηκαν οι πολιτικές λέσχες στην Γαλλία. Η σημαντικότερη λέσχη ήταν αυτή των Κορδελιέρων . Πήρε το όνομά της από την συνοικία των Κορδελιέρων , περίφημη περιοχή του Παρισιού για τον πολιτικό ριζοσπαστισμό της.
  • Η φυγή στο Βαρέν

    Η φυγή στο Βαρέν
    Αποτελεί ένα σημαντικό επεισόδιο κατά την Γαλλική Επανάσταση κατά το οποίο ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ μαζί με την Μαρία -Αντουανέτα και την οικογένειά τους προσπάθησαν να διαφύγουν ανεπιτυχώς απο το Παρίσι, πηγαίνοντας προς το βασιλικό προπύργιο στο Μονμεντί, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο Βασιλιάς ήλπιζε πως θα ηγηθεί μιας αντεπανάστασης με τα φιλοβασιλικά στρατεύματα που βρίσκονταν εκεί. Η απόπειρα φυγής του προκάλεσε κατηγορίες για προδοσία και τελικά ο Βασιλιάς οδηγήθηκε σε εκτέλεση
  • η Δεκάτη Αυγούστου

    η Δεκάτη Αυγούστου
    Από τα ξημερώματα κιόλας της 10ης Αυγούστου οι καμπάνες χτυπούσαν συναγερμό στο Παρίσι, καλώντας τους επαναστάτες να οπλιστούν. Όταν κατελήφθη το παλάτι του Κεραμεικού και σφαγιάστηκε η φρουρά, Η Συνέλευση ψήφισε την παύση και την αναστολή των εξουσιών του Βασιλιά καθώς και την φυλάκισή του. Η Συνέλευση αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές για σύγκληση νέας Συνέλευσης.
  • Η Μάχη του Βαλμί

    Η Μάχη του Βαλμί
    Η νίκη των Γάλλων στο Βαλμί επέτρεψε την ανάπτυξη της επανάστασης και θεωρείται ως μία από τις σημαντικές μάχες όλων των εποχών.
  • Period: to

    Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία

    Είναι το δημοκρατικό πολίτευμα της Γαλλίας αυτής της περιόδου, παράλληλα με την ανακήρυξη της πρώτης αυτοκρατορίας από τον Ναπολέοντα. Αυτή η περίοδος της ιστορίας της Γαλλίας χαρακτηρίστηκε απ' την κατάργηση τη μοναρχίας.
  • Εκτέλεση του Βασιλιά

    Εκτέλεση του Βασιλιά
    Ο Λουδοβίκος αποκεφαλίζεται στην σημερινή πλατεία Κονκόρντ. Δόθηκε η διαταγή να χτυπήσουν τα τύμπανα καθώς απηύθυνε τα τελευταία του λόγια στον λαό.
  • Αποκεφαλισμός της Μαρίας - Αντουανέτα

    Αποκεφαλισμός της Μαρίας - Αντουανέτα
    Υστερα από δίκη δύο ημερών η Βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία - Αντουανέτα αποκεφαλίζεται δημόσια στην γκιλοτίνα από φιλελεύθερους επαναστάτες κατά την Γαλλική Επανάσταση.