Ιμαge γαλλικη επανασταση

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

  • ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

    ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
    Το αίσθημα γενικής δυσφορίας που εδραιώθηκε στη γαλλική κοινωνία, η μεγάλη φτώχια και η πείνα που είχε επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής του λαού ανάγκασε τον βασιλιά Λουδοβίκο τον ΙΣΤ να συγκαλέσει Συνέλευση των Γενικών Τάξεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ευγενών, του Κλήρου και του Λαού. Στη Συνέλευση των Γενικών Tάξεων η «τρίτη τάξη» απαίτησε μεταρρυθμίσεις, αλλά ο βασιλιάς ζήτησε νέους φόρους που θα επιβάρυναν το λαό..
  • ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ

    ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
    Η τρίτη τάξη αντέδρασε στα νέα φορολογικά μέτρα του βασιλιά και
    αυτοανακηρύχθηκε σε Εθνοσυνέλευση. Ο βασιλιάς όμως δεν αναγνώρισε την Εθνοσυνέλευση και έκλεισε την αίθουσα του συνεδρίου. Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης συγκεντρώθηκαν τότε στην αίθουσα του σφαιριστηρίου, όπου και ορκίστηκαν ότι θα δώσουν σύνταγμα στη Γαλλία, αψηφώντας τον Βασιλιά.
  • Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ

    Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΗΣ
    Στην προσπάθεια του βασιλιά να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, οι πολίτες αντέδρασαν δυναμικά και εξεγέρθηκαν. Αποφάσισαν να υπερασπιστούν την Εθνοσυνέλευση και κατέλαβαν τη
    Βαστίλη, μισητό σύμβολο της απολυταρχίας, όπου φυλασσόταν η πυρίτιδα.
  • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

    ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
    Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη με τρία βασικά συνθήματα: ελευθερία-δημοκρατία-αδελφοσύνη. Οι ενέργειες αυτές της Συνέλευσης διαπνέονταν από τα ιδεώδη του Διαφωτισμού.
  • Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
    Ο Λουδοβίκος αρνήθηκε και πάλι να αποδεχθεί τις αποφάσεις της συνέλευσης και η νέα σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Πλήθη λαού συγκεντρώθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα των Βερσαλλιών και τα κατέλαβαν. Ο βασιλιάς μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια οδηγήθηκαν στο ανάκτορο του Κεραμεικού στο Παρίσι. Η πρωτεύουσα τώρα ζούσε στον πυρετό της επανάστασης.
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
    Η Συντακτική συνέλευση ψήφισε το πρώτο σύνταγμα της Γαλλίας το 1791, εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα: 1. Το έθνος ανακηρύχτηκε κυρίαρχο. 2. Η Νομοθετική συνέλευση (Βουλή) ορίστηκε ως νομοθετικό σώμα. 3. Ο βασιλιάς θα ασκούσε την εκτελεστική εξουσία μαζί με έξι υπουργούς.4. Η δικαστική εξουσία κηρύχθηκε ανεξάρτητη. 5. Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο όσοι κατείχαν περιουσία και πλήρωναν
    φόρους
  • ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
    Ο βασιλιάς προσπάθησε μαζί με την οικογένεια του να διαφύγει στο γειτονικό Λουξεμβούργο, όπου βασίλευε ο κουνιάδος του Λεοπόλδος Β΄, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να ανατρέψει τη νέα κατάσταση στη χώρα του με ξένη στρατιωτική βοήθεια. Μοιραία όμως στις Βαρέννες, κοντά στα σύνορα, τον αναγνώρισαν και τον ανάγκασαν να επιστρέψει στο Παρίσι.
  • ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΣ-ΠΡΩΣΙΑΣ

    ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΣΤΡΙΑΣ-ΠΡΩΣΙΑΣ
    Η Νομοθετική συνέλευση, που προήλθε από τις εκλογές του 1791, ελεγχόταν από τους Γιρονδίνους. Αυτοί, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος εναντίον εξωτερικών εχθρών της Γαλλίας θα συσπείρωνε τον λαό, κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Αυστρίας και της Πρωσίας.
  • ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ-ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ-ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
    Ύστερα από τις πρώτες αποτυχίες του γαλλικού στρατού, την ύποπτη στάση του βασιλιά και την πείνα, τα λαϊκά στρώματα ανέλαβαν επαναστατική δράση καταλαμβάνοντας τα ανάκτορα του Κεραμεικού, H Νομοθετική Συνέλευση:1. Έθεσε τον βασιλιά υπό περιορισμό.2. Έδωσε την εκτελεστική εξουσία σε ένα συμβούλιο με επικεφαλής τον Δαντόν.3. Αναγνώρισε το δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας. 4.Δήμευσε τις περιουσίες των αριστοκρατών που διέφυγαν στο εξωτερικό.5. Διαχώρισε την εκκλησία από το κράτος.
  • ΝΙΚΗ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΣΩΝ

    ΝΙΚΗ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΣΩΝ
    Η νίκη των Γάλλων στο Βαλμί κατά των Πρώσων έσωσε την επανάσταση.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ- ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΒΑΣΙΛΙΑ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ- ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΒΑΣΙΛΙΑ
    Η συμβατική συνέλευση προέβη στις εξής ενέργειες: 1.Κατάργησε τη μοναρχία 2. Εγκαθίδρυσε (για πρώτη φορά στην Ευρώπη) το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας. 4. Φυλακίζει τον βασιλιά και την οικογένειά του.
  • ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΙΣΤ

    ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΙΣΤ
    Γίνονταν συζητήσεις για το πώς θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο βασιλιάς για την προδοσία του προς την Επανάσταση. Μια μειονότητα, μεταξύ τους και ο Ροβεσπιέρος, ήθελαν τον άμεσο θάνατο του βασιλιά χωρίς δικαστική διαδικασία. Η πλειονότητα όμως αποφάσισε μία δίκη, στην οποία ο βασιλιάς κρίθηκε ένοχος με ομοφωνία λόγω της μεγάλης προδοσίας του προς τους επαναστάτες. Τελικά μετά από προαποφασισμένη δίκη ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα.
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Η Συμβατική Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το σύνταγμα της Πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ με την πρώτη περίοδο ειρήνης. Η αντιεπαναστατική συσπείρωση των Ευρωπαίων ηγεμόνων προκάλεσε ρήξη στο εσωτερικό μέτωπο της Γαλλίας. Εκδηλώθηκαν πολλές φιλοβασιλικές εξεγέρσεις.Για την αντιμετώπιση της κρίσης σχηματίστηκε με τη συγκατάθεση της Συμβατικής Εθνοσυνέλευσης η Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, με επικεφαλής αρχικά τον Δαντόν
  • ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΘΑΝΑΤΟΣ ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΥ

    ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΘΑΝΑΤΟΣ ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΥ
    Ο Ροβεσπιέρος επιβάλλει την περίοδο της Τρομοκρατίας.
    Στο όνομα της προστασίας της επανάστασης εκτελούνται όσοι είναι ύποπτοι για αντεπαναστατική δράση. Kαταργείται η χριστιανική θρησκεία και θεσπίζεται η λατρεία του Ανώτατου Όντος. Αλλάζουν το ημερολόγιο και τα ονόματα των μηνών. Οι εκτελέσεις είναι μαζικές και κάποιες άδικες με αποτέλεσμα να μεταστραφεί το κλίμα κατά του Ροβεσπιέρου. Έτσι συλλαμβάνεται και θανατώνεται δίνοντας έτσι το οριστικό τέλος στη σκοτεινή αυτή περίοδο.