744001514 1 orig

H Γαλλική Επανάσταση

 • Η κατάληψη της Βαστίλης

  Η κατάληψη της Βαστίλης
  Τα πλήθη εξαγριωμένα από φήμες ότι η βασιλική οικογένεια συνωμοτούσε κατά της Επανάστασης κινήθηκαν προς το φρούριο της Βαστίλης, τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων, μισητό σύμβολο της απολυταρχίας, και το κατέλαβαν.Η ημερομηνία αυτή είναι η εθνική γιορτή της Γαλλίας.
  Οι επαναστάτες φορούσαν την μπλε-κόκκινη-άσπρη κονκάρδα που συμβολίζει το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Τα τρία αυτά χρώματα έγιναν το εθνικό σύμβολο της Γαλλίας και αποτυπώθηκαν αργότερα στην γαλλική σημαία.
 • Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση

  Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση
  Δημοσίευσε την περίφημη "Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη" (26 Αυγούστου 1789) ως ένα προσύνταγμα. Η ιδιοκτησία διακηρύχτηκε φυσικό δικαίωμα όπως και η ελευθερία, η ασφάλεια και η «αντίσταση στην καταπίεση». Η ελευθερία του λόγου, η ανεξιθρησκία και η ελευθεροτυπία διακηρύχθηκαν απαραβίαστες. Διακηρύχθηκε επίσης το δικαίωμα των πολιτών για ίση μεταχείριση στα δικαστήρια. Κανείς δεν μπορούσε πλέον να φυλακιστεί ή να υποστεί οποιαδήποτε ποινή παρά μόνο σύμφωνα με το νόμο.
 • Επίθεση στις Βερσαλλίες

  Επίθεση στις Βερσαλλίες
  Οι γυναίκες, αγανακτισμένες από την τεράστια αύξηση της τιμής του ψωμιού και αναστατωμένες από φήμες ότι ο βασιλιάς ήταν απρόθυμος να συνεργαστεί με την Εθνοσυνέλευση, έκαναν πορεία ως τις Βερσαλλίες, την κατοικία του βασιλιά, και μπήκαν στα ανάκτορα, απαιτώντας να πάει ο βασιλιάς στο Παρίσι, γεγονός που πραγματοποιήθηκε, αναγκαστικά, την επόμενη μέρα. Από την ημέρα εκείνη η βασιλική οικογένεια ήταν ουσιαστικά αιχμάλωτη στο Παρίσι, στα ανάκτορα του Κεραμεικού.
 • Συνταγματική Μοναρχία

  Συνταγματική Μοναρχία
  Μέσα σε ατμόσφαιρα έντονων ιδεολογικών διαφορών ψηφίζεται το Σύνταγμα του 1791, το οποίο καθιερώνει τη συνταγματική μοναρχία. Κατά το σύνταγμα αυτό, την εκτελεστική εξουσία ασκεί ο βασιλιάς και την νομοθετική η Συνέλευση. Πολιτικά δικαιώματα αναγνωρίζονται μόνο στους ενεργούς πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι δε συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Τρίτη εξουσία αναγνωρίζεται η δικαστική. Οι υπάλληλοι και οι δικαστές θα εκλέγονται και δε θα διορίζονται από τον βασιλιά, όπως συνέβαινε προηγουμένως.
 • Period: to

  Πόλεμος του Πρώτου Συνασπισμού

  Η Γαλλία εμπλέκεται σε πόλεμο με την Ευρώπη. Οι πόλεμοι εναντίον της επαναστατικής Γαλλίας έφθασαν να θεωρηθούν ζήτημα εθνικής επιβίωσης για τις άλλες χώρες. Ως τον Φεβρουάριο του 1793 η Αγγλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Αυστρία βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Γαλλία. Οι Γάλλοι οργάνωσαν ένα στρατό που κέρδιζε σταθερά τις μάχες. Ως το 1796 κατέλαβαν τις Κάτω Χώρες, τη Ρηνανία, τμήματα της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Σαβοΐας και έφτασαν ως την Ιταλία, διαλύοντας το συμμαχικό συνασπισμό.
 • Ο πόλεμος - Η έφοδος στον Κεραμεικό

  Ο πόλεμος - Η έφοδος στον Κεραμεικό
  Τα πλήθη επιτίθενται στα ανάκτορα του Κεραμεικού. Η βασιλική οικογένεια καταφεύγει στην Συνέλευση. Οι Ελβετοί φρουροί του βασιλιά σφαγιάζονται και η Συνέλευση αναστέλλει την βασιλική εξουσία και προκηρύσσει εκλογές για νέα Συνέλευση, την Συμβατική (Convention nationale). Η βασιλική οικογένεια φυλακίζεται στον πύργο του Temple στο Παρίσι.
 • ​ Η κατάλυση της βασιλείας- Η ανακήρυξη της Α' Δημοκρατίας

  Συνέρχεται η καινούρια Συνέλευση, η οποία, καταργώντας τελείως τη βασιλεία, ανακηρύσσει τη Δημοκρατία, στις 21 Σεπτεμβρίου 1792.
 • Η εκτέλεση Λουδοβίκου ΙΣΤ’

  Η εκτέλεση Λουδοβίκου ΙΣΤ’
  Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' καρατομήθηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
 • ​Η περίοδος της Τρομοκρατίας

  ​Η περίοδος της Τρομοκρατίας
  Ψηφίζεται ο «Νόμος περί υπόπτων», που επέτρεπε τη σύλληψη και άμεση δίκη οποιουδήποτε θεωρούνταν αντίθετος προς την Επανάσταση.
 • Νέα Εθνοσυνέλευση

  Εκλέγεται καινούρια Εθνοσυνέλευση, από ανθρώπους μετριοπαθών τάσεων, που αποτελείται από μια βουλή με 500 άτομα και μια γερουσία από 250 άτομα, κατά το αμερικανικό πρότυπο. Μεγάλο μέρος του έργου των εξτρεμιστών ριζοσπαστών καταργείται και η επανάσταση επιστρέφει στις αρχικές θέσεις της. Οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώνονται, οι Ιακωβίνοι αναγκάζονται να κρυφτούν. Επιστρέφουν ιερείς, φιλοβασιλικοί και άλλοι φυγάδες από το εξωτερικό, συντελώντας στην αυξανόμενη συντηρητική τάση.
 • Νέο Σύνταγμα

  Η Εθνοσυνέλευση υιοθετεί νέο σύνταγμα, που παρέχει δικαίωμα ψήφου σε όλους τους ενήλικες άνδρες που γνωρίζουν να διαβάζουν και να γράφουν. Η διακυβέρνηση της χώρας ανατίθεται σε ένα εκλεγμένο πενταμελές "Διευθυντήριο". Το νέο σύνταγμα περιλαμβάνει ένα χάρτη των δικαιωμάτων του πολίτη, αλλά και μια διακήρυξη των καθηκόντων του, που ανέφερε ρητά την υποχρέωση των πολιτών να μην ξεχνούν ότι «ολόκληρη η κοινωνική τάξη πραγμάτων στηρίζεται στη διατήρηση της ιδιοκτησίας».
 • Period: to

  Η Εποχή του Ναπολέοντα

  Το Διευθυντήριο διαλύεται το 1799, μετά από πολιτικές ανωμαλίες και πραξικοπήματα, ένα απο τα οποία δίνει την ευκαιρία σε έναν λαοφιλή, φιλόδοξο και ικανό νέο στρατηγό, τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τη συγκατάθεση του Διευθυντηρίου, και να εγκαθιδρύσει το καθεστώς της Υπατείας, να στεφθεί αργότερα αυτοκράτορας, και να κυβερνήσει τη Γαλλία ως το 1815.