250px eugène delacroix   la liberté guidant le peuple

Γαλλική επανάσταση

By Barsam
  • Period: to

    Η κατάληψη της Βαστίλης

    Τα πλήθη φανατισμένα και εξαγριωμένα από φήμες ότι η βασιλική οικογένεια συνωμοτούσε κατά της Επανάστασης κινήθηκαν προς το φρούριο της Βαστίλης, τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων, μισητό σύμβολο της απολυταρχίας, και το κατέλαβαν.Το γεγονός αυτό συνέβη στις 14 Ιουλίου 1789 και η ημερομηνία αυτή είναι η εθνική γιορτή της Γαλλίας.
  • Period: to

    Α’ φάση της επανάστασης - Η κατάρρευση του παλιού καθεστώτος

    Ο οικονομικός μαρασμός του κράτους οδήγησε το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ να συγκαλέσει τις τρεις τάξεις (σύγκληση των Γενικών Τάξεων) στις Βερσαλλίες, εκεί όπου βρισκόταν ο βασικός τόπος διαμονής της βασιλικής οικογένειας. .Η Συνέλευση άρχισε τις εργασίες της το Μάιο του 1789 με την πίστη ότι θα επέβαλλε στη Γαλλία τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θα έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο.
  • Period: to

    Οι μεταρρυθμίσεις

    Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την Εθνοσυνέλευση ήταν ριζοσπαστικές. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση δημοσίευσε την περίφημη "Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη" (26 Αυγούστου 1789) ως ένα προσύνταγμα.
  • Period: to

    Συνταγματική Μοναρχία

    Μέσα σε ατμόσφαιρα αντιπαραθέσεων και έντονων ιδεολογικών διαφορών, οι οποίες κράτησαν δύο χρόνια, ψηφίστηκε το Σύνταγμα του 1791 το οποίο καθιέρωνε την συνταγματική μοναρχία. Κατά το σύνταγμα αυτό, την εκτελεστική εξουσία ασκούσε ο βασιλιάς και την νομοθετική η Συνέλευση.
  • Period: to

    Ο πόλεμος - Η έφοδος στον Κεραμεικό

    Τον Απρίλιο του 1792 είχε ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι γαλλικές δυνάμεις συνάντησαν σοβαρή αντίσταση. Τον Αύγουστο οι σύμμαχοι στρατοί της Αυστρίας και της Πρωσίας είχαν περάσει τα σύνορα και απειλούσαν να καταλάβουν το Παρίσι.
  • Period: to

    Ο αποκεφαλισμός του βασιλικού ζεύγους

    Υπέρ της δημοκρατίας και κατά της μοναρχίας τασσόταν η νέα Εθνοσυνέλευση. Γίνονταν συζητήσεις για το πώς θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο βασιλιάς για την προδοσία του προς την Επανάσταση. Μια μειονότητα, μεταξύ τους και ο Ροβεσπιέρος, ήθελαν τον άμεσο θάνατο του βασιλιά χωρίς δικαστική διαδικασία. Στις 21 Ιανουαρίου 1793 ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα.
  • Period: to

    Η Συμβατική του Θερμιδόρ

    Η πτώση του Ροβεσπιέρου ή Πραξικόπημα της 9ης Θερμιδόρ είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα που άρχισαν με την ομιλία του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου στη Συμβατική συνέλευση στις 8 Θερμιδόρ του έτους II (26 Ιουλίου 1794), τη σύλληψή του και την εκτέλεση του στις 10 Θερμιδόρ (28 Ιουλίου 1794).
    Η πτώση του Ροβεσπιέρου σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου της Τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και την αρχή της Θερμιδοριανής αντίδρασης.
  • Period: to

    Το Διευθυντήριο

    Το Διευθυντήριο ήταν ένας τύπος διακυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία, από τις 26 Οκτωβρίου 1795 έως τις 9 Νοεμβρίου 1799. Περιλάμβανε πέντε Διευθυντές για αυτό και πήρε αυτήν την ονομασία. Οι πέντε Διευθυντές ήταν υπεύθυνοι για την εκτελεστική εξουσία. Το Διευθυντήριο έγινε γνωστή για την επαναφορά της καθολικής ψηφοφορίας.
  • Period: to

    Η Γαλλική εισβολή στην Ιταλία

    Η Γαλλική εισβολή στην Ιταλία ήταν η μέρος των γαλλοαυστριακών συγκρούσεων στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Α΄ Συνασπισμού και η πρώτη μεγάλη εκστρατεία του Ναπολέων Βοναπάρτη, ο οποίος ήταν ο διοικητής του στρατού. Ο Ναπολέων κατάφερε να περάσει στην αντεπίθεση και να κυριαρχήσει το γαλλικό κράτος στην Ιταλία.
  • Period: to

    Η Μάχη των Πυραμίδων

    Η Μάχη των Πυραμίδων έλαβε χώρα στις 21 Ιουλίου 1798 κατά τη διάρκεια της γαλλικής Εκστρατείας της Αιγύπτου. Ο Γαλλικός Στρατός με στρατηγό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη κατάφερε να νικήσει τις δυνάμεις των τοπικών Μαμελούκων ηγεμόνων, κατακτώντας την οθωμανική Αίγυπτο.