Zuid Amerika

Timeline created by NoahBerger1611
In History
 • Varkensbaai

  Varkensbaai
  Een mislukte invasie van Cubaanse ballingen gesteund door
  Amerikaanse CIA. Doel: Communistische bewind van Fidel
  Castro op Cuba omver te werpen. Dit Mislukt echter en Cuba bleef
  communistisch.
 • De Cubacrisis

  De Cubacrisis
  In oktober van 1962 vond het meest dreigende moment van de Koude Oorlog plaats. De Sovjet raketten stonden klaar op Cuba richting de VS.
  Dit is een typisch Koude Oorlog conflict, want een lokaal incident wordt mondiaal, waarbij de SU en de VS weer tegenover elkaar staan. Er werd weer duidelijk dat de kernwapens zeer gevaarlijk waren en dat ze slechts als laatste redmiddel mogen worden ingezet. Beide partijen accepteren elkaars invloedssferen.
 • Het non proliferatie verdrag

  Het non proliferatie verdrag
  Verdrag tegen verspreiding van kernwapens. Landen
  die al over atoomwapens beschikten mochten deze dus niet
  verhandelen met andere landen.
 • Start economische crisis

  Start economische crisis
  De Latijns-Amerikaanse schuldencrisis is een periode in de geschiedenis van Latijns-Amerika waarin de meeste landen in die regio in een economische crisis terechtkwamen nadat zij hun buitenlandse schulden niet meer konden betalen. De crisis begon in 1982 en duurde de hele jaren 80, in Latijns-Amerika bekend als het verloren decennium.
 • Cuba trekt zich terug uit Afrika

  Cuba trekt zich terug uit Afrika
  Er werd gezocht naar politieke oplossingen voor regionale gewapende conflicten. In El Salvador werd een akkoord bereikt tussen de regering en de linkse guerrillastrijders. Het linkse bewind van Nicaragua en de contra's bereikten overeenstemming over het houden van vrije verkiezingen, die uiteindelijk door links zijn verloren. Gorbatsjov liet in 1989 aan Castro weten dat er een eind moest komen aan alle regionale conflicten, dat hield in dat Cuba zich ook uit Afrika terug moest trekken.
 • Arrestatie Pablo Escobar

  Arrestatie Pablo Escobar
  Op 2 december 1993 lukte het de Colombiaanse politie om Escobar op te sporen in een huis in Medellin. Escobar verzette zich hevig en werd tijdens een vuurgevecht diverse malen geraakt. Of Escobar gedood werd tijdens het vuurgevecht, zelfmoord heeft gepleegd of geëxecuteerd werd door de Colombiaanse agenten blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.
 • De tequilacrisis,

  De tequilacrisis,
  De tequilacrisis, ook wel bekend als de decembervergissing, was een economische crisis die begon in Mexico in december 1994.
 • Argentiniëcrisis

  Argentiniëcrisis
  De crisis van december 2001, ook bekend als de Argentinazo was een periode van burgerlijke onrust en rellen in Argentinië, die plaatsvond in december 2001. De meest gewelddadige incidenten vinden plaats op 19 en 20 december in de hoofdstad, Buenos Aires, Rosario en andere grote steden in het hele land.
 • Oprichting Unie van Zuid- Amerikaanse Naties

  Oprichting Unie van Zuid- Amerikaanse Naties
  Hiermee werd de juridische en institutionele basis gelegd van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UZAN), een politiek en economisch samenwerkingsorgaan van 12 landen in Zuid-Amerika
 • Period: to

  Fidel Castro

  Voormalig leider van Cuba, revolutionair en commandant.
  De Amerikaanse regering was niet zo blij met deze communistische president. Toch overleefde Fidel Castro vanaf het moment dat hij in 1959 aan de macht kwam maar liefst negen Amerikaanse presidenten en verscheidene moordaanslagen. In februari 2008, na bijna vijftig jaar leiderschap, droeg hij het leiderschap over aan zijn jongere broer Raúl
 • Period: to

  Lula da Silva

  Lula da Silva, was van 1 januari 2003 tot en met 1 januari 2011 de 35e president van Brazilië. Als sociaaldemocraat was hij de meest linkse Braziliaanse president sinds João Goulart. Hij is een van de oprichters van de Partido dos Trabalhadores (PT), de Arbeiderspartij van Brazilië.
 • Period: to

  Hugo Chávez

  Hugo Rafael Chávez Frías was van 1999 tot zijn overlijden president van Venezuela namens de Socialistische Partij. Hij volgde zijn eigen politieke ideologie: het bolivarisme en socialisme van de 21ste eeuw. Hij voerde vele socialistische hervormingen in zijn land in als onderdeel van de Bolivariaanse Revolutie via een nieuwe grondwet, participatieve democratische raden en de nationalisatie van belangrijke industrieën.
 • Period: to

  Socialistische(dictators) krijgen de macht in zuid Amerika

  In de jaren vijftig werden de meeste van deze regimes vervangen door regeringen die meer democratisch waren, maar ook instabieler. Gevolg was dat staatsgrepen plaatsvonden die tot militaire dictaturen leidden. In de Koude Oorlog waren de Verenigde Staten bang voor communistische invloeden in Latijns-Amerika, ze bemoeiden zich met de politieke situatie waarbij vaak steun aan militaire dictaturen werd verleend.