WO I t/m WO II

 • Begin eerste wereldoorlog

  Begin eerste wereldoorlog
  Dit is het moment waarop de eerste wereldoorlog begint. De hoofdoorzaak was de moord of Franz Ferdinand. De oorlog eindigde in 1918.
 • Russische Revolutie

  Russische Revolutie
  De Russiscche Revolutie was een soort burgeroorlog. Er werden verschrillende revolutie's 'georganiseerd' door verschillende partijen.
 • Keizer Wilhelm II treed af.

  Keizer Wilhelm II treed af.
  In 1918 is de toen oorspronkelijke keizer van Duitsland afgetreden. Dit was Keizer Wilhelm II. Hij is gevlucht naar Nederland en daar uiteindelijk ook gestorven.
 • Begin van het interbellum

  Begin van het interbellum
  De tweede wereldoorlog stopt in 1918. Daarna begint het interbellum. Het interbellum is de tussenliggende periode tussen de eerste wereldoorlog en de tweede wereldoorlog. Aan het begin van het interbellum, dus vlak na de eerste wereldoorlog, moest er heel veel weer opgebouwd worden en alles moest weer terug naar hoe het was.
 • Verdrag van Versailles wordt gesloten

  Verdrag van Versailles wordt gesloten
  Het moment dat het Verdrag van Versailles werd gesloten is een belangrijk moment uit de geschiedenis. In het verdrag stonden voornamelijk straffen die Duitsland op gegeven kreeg; Een deel van Rijnland inleveren, geen koloniën meer hebben etc. Het Verdrag van Versailles betekent het eind van de eerste wereldoorlog en droeg ook bij aan het begin van de tweede wereldoorlog.
 • Hitler beinvloed het volk.

  Hitler beinvloed het volk.
  Dit is het eerste moment waarbij Hitler zijn mening echt gaat uiten. Hij probeert het volk te beïnvloeden. Omdat er rond die tijd zoveel mensen werkeloos zijn en er zo veel armoede is, gaan mensen kijken naar de oorzaak daarvan. Hitler beschuldigd de voorgaande regering, de mensen die het Verdrag van Versailles hebben getekend. Hij vindt dat ze het daardoor nu zo slecht hebben. Ook roept hij dingen als Engeland is een slecht land, Frankrijk is een slecht land enzovoorts.
 • Duitsland in de (eerste) economische crisis

  Duitsland in de (eerste) economische crisis
  Duitsland heeft heel veel schulden door de eerste wereldoorlog en door het Verdrag van Versailles moeten ze ook nog heel veel geld betalen aan de grote vier. Daardoor zitten ze in een crisis. Fabrieken gaan geld drukken en al het geld wordt veel minder waard. Dit noem je hyperinflatie.
 • Staatsgreep - Beieren München

  Staatsgreep - Beieren München
  Hitler deed met zijn politieke partij mee aan de staatsgreep. De staatsgreep is een soort opstand. Deze optand heette de Putsch. Wat Hitler hier gedaan heeft was best ernstigs. Hij wilde de macht overnemen door deze staatsgreep. Hiervoor werd hij ook opgepakt. Hij kreeg 4,5 jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk heeft hij maar 1,5 jaar gezeten. Dit kwam omdat hij met de rechters in gesprek mocht. Hier liet hij zien hoe goed hij kon spreken en beïnvloeden. Net zoals hij al deed bij de DAP.
 • Beurscrash in New York

  Beurscrash in New York
  De beurscrash was het moment dat er heel veel aandelen gigantisch daalden.
 • Hitler komt aan de macht in Duitsland.

  Hitler komt aan de macht in Duitsland.
  Dit is het moment dat Hitler aan de macht komt met de NSDAP. Hij wil heel Nederland veroveren. Hij vormde toen al een totalitair regime.
 • Hitler wordt dictator.

  Hitler wordt dictator.
  Hitler is dictator vanaf 1934. Op dat moment gaat hij ook zijn totalitair regime inrichten en komt er een partijenstelsel.
 • Hitler en Mussolini vinden elkaar.

  Hitler en Mussolini vinden elkaar.
  Dit is het moment dat Hitler en Mussolini elkaar vinden en ook daadwerkelijk gaan samenwerken.
 • Anschluss.

  Anschluss.
  Anschluss betekent aaneensluiting. Dit was in 1938. Nazi-Duitsland, dus het Duitsland van Hitler, nam toen Oostenrijk over. Hitler was zelf ook een Oostenrijker. Oostenrijk was blij dat ze bij Duitsland mochten horen omdat ze nu bij een groot rijk hoorden.
 • Conferentie van München.

  Conferentie van München.
  Dit is het moment waarop iemand uit Engeland met Hitler in gesprek ging. Hitler heeft toen beweerd dat hij zijn laatste gebiedclaim gehad had. Engeland wilde niet dat Duitsland nog meer gebieden over zou nemen. Ze begrepen dat Hitler gebieden over wilde nemen die Duits spraken, maar ze vonden dat dit genoeg was. Natuurlijk heeft Hitler zich hier niet aangehouden, hij heeft namelijk daarna nog Polen en Tsjecho-Slowakije overgenomen.
 • Nederland werd voor het eerst aangevallen - Begin WO II

  Nederland werd voor het eerst aangevallen - Begin WO II
  Op 10 mei 1939 was er voor het eerst een inval van Duitsland in Nederland. Voor Nederland betekende dit dan ook het begin van de tweede wereldoorlog. Eerst werd er gevochten in Rotterdam, daarna kwamen ook de bommen. Voor andere delen uit Europa was de oorlog al begonnen. Frankrijk en Engeland hadden Duitsland ook al de oorlog verklaard, maar op dat moment gebeurde er toen nog niks. Dit noem je een phoney war.
 • Nederland capituleert.

  Nederland capituleert.
  Na 4 dagen capituleert Nederland en geven ze zich over. Daarmee hebben ze de oorlog al verloren. Ze dachten dat alles hier na weer normaal zou gaan worden, of eigenlijk, dat hoopten ze. Dat ze zich zo snel al overgaven kwam deels ook door het bombardement op Rotterdam. Dit was toch wel een belangrijke, grote stad, ook voor de economie. Ze wilden niet dat dit meer zou gaan gebeuren.
 • The battle of Brittian

  The battle of Brittian
  De Battle of Brittian was de slag om Groot-Britannië. Duitsland had Nederland, Frankrijk en België heel snel veroverd. Dit wilden ze ook bij Engeland doen. Maar omdat Engeland is een eiland, dus kan je er op twee manieren komen; met de boot en met het vliegtuig. Daarom was het voor de Duitsers een stuk moeilijker om Engeland te veroveren. Dit is ze uiteindelijk nooit gelukt. The battle of Brittian was het gevecht om Engeland.
 • Operatie Barbarosa

  Operatie Barbarosa
  Duitsland en Sovjet-Unie hadden een niet-aanvalsverdrag. Iedereen wist eigenlijk al, en er waren genoeg signalen gegeven dat Hitler daadwerkelijk ging aanvallen. Dit was het moment dat het Duitse leger dat ook deed. Ze zijn een deel van Rusland doorgetrokken en hebben diverse nederlagen gehad. Uiteindelijk heeft Duitsland dit niet gewonnen. Hier waren veel redenen voor.
 • De hongerwinter.

  De hongerwinter.
  Mensen denken vaak snel dat er altijd honger was de hele oorlog lang. Natuurlijk waren er voedselbonnen en was het leven niet meer zoals eerst, maar de echte hongerwinter was pas in de winter van 1944 - 1945.
 • Duitsland capituleert.

  Duitsland capituleert.
  Duitsland capituleert dus geeft zich over op 8 mei. Hiermee is de tweede wereldoorlog eigenlijk al afgelopen. Nederland was al bevrijd op 5 mei 1945, dat vieren wij nog elk jaar.
 • Japan capituleert.

  Japan capituleert.
  Dit is het moment dat Japan capituleert en daarmee is de oorlog officieel afgelopen.