Geschiedenis

By haffie
  • Period: to

    luxemburgse kwestie

    Een cartoon van koning Willem III, gepubliceerd in Luxemburg in 1867. Willem III (Pfusch-Händler) probeerde als straatverkoper Luxemburg (aardewerk als schapen) op de markt te verkopen, maar werd geweigerd door de politieagent, Markt-Polizist. . De eerste helft van drie cartoons uit het "Duitse weekblad voor politieke satire en humor" (Kladderadatsch) op 14 april 1867.
  • Period: to

    caoutchouc-artikel

    Dit artikel roept op tot stemrecht: bepaald door de kieswet als een "teken van geschiktheid en maatschappelijk welzijn". Dat wil zeggen, de consenttelling is de meest gebrekkige maatstaf voor stemrecht (totdat ze mogen kiezen tussen 20 en 160 gulden aan directe belastingen).
  • Period: to

    begin eerste wereldoorlog

    De directe oorzaak van het wereldwijde conflict (de lont in de buskruitloop) is de Bosnisch-Servische nationalist Gavrilo Princip, die in Sarajevo werd vermoord door Francis Ferdinand en zijn vrouw Sophie Chotek. (Sophie Chotek).
  • Period: to

    wapenstilstand tussen rusland en centrale

    Na de mislukte Slag om de Marne slaagden de Duitsers er niet in om aan het westfront door te breken. Toch slaagden de Duitsers er nog steeds in om met de Russen af ​​te rekenen, wat de belangrijkste reden was voor het uitbreken van de Russische revolutie. De bolsjewieken die in november 1917 aan de macht kwamen, beloofden vrede, land en brood. Ze zijn bereid grote stukken land aan de Duitsers te geven. De wapenstilstand met het Duitse rijk was een feit op 15 december 1917.
  • Period: to

    Troelstra doet revolutiepogin

    in 1918 verklaarde troelstra dat de regering het recht had verloren zichzelf te zien als de aangewezen verdediger van de belangen van het volk, maar troelstra Had een fout gemaakt in de relatie en moest de volgende dag zijn woorden intrekken.
  • Period: to

    verdrag van versailles

    Het verdrag stelde duidelijk dat de oorlog aan Duitsland moest worden toegeschreven. De hoge compensatie en het vernederende akkoord veroorzaakten een politieke en economische crisis in het land. In dit turbulente klimaat kwam Hitler na ongeveer tien jaar eindelijk aan de macht.
  • Period: to

    een verkiezing waar vrouwen en mannen mogen deelnemen.

    Aletta vecht met anderen die ook willen dat vrouwen gelijke rechten hebben. Deze vrouwen waren de eerste "feministen". Ze zijn erg actief. Ze organiseren tentoonstellingen, produceren kranten en schrijven artikelen over vrouwenkiesrecht. Ze demonstreerden en dienden een verzoekschrift in bij de regering. Met deze petities vroegen ze de regering of het Lagerhuis om de wet te wijzigen.
    en op 5 juli 1922 mogen de Nederlandse vrouwen eindelijk voor het eerst naar de stembus.
  • Period: to

    machtsovername door aldolf hitler

    Door dat aldolf hitler valse afspraken ging maken met de bevolking zoals , hij beloofde dat het land een einde kreeg aan ellende.
    1932 werd de NSDAP de sterkste partij in de Rijksdag. Op dat moment waren veel tegenstanders al vermoord of opgesloten in illegale gevangenissen.
  • Period: to

    kristalnacht

    Is een nacht dat joodse kerken en bedrijven en winkels werden kapot gemaakt of verband . En de brandweer kreeg een verbod om te blussen . En het heet de kristalnacht , omdat er veel glas is kapot gegaan .
  • Period: to

    Japanse aanval op Pearl Harbor

    Op 7 december 1941 viel de Japanse Keizerlijke Marine de Amerikaanse marinebasis in Pearl Harbor aan. Veel schepen in Amerikaanse havens zijn tot zinken gebracht of beschadigd. De aanval op Pearl Harbor bracht de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog.
  • Period: to

    februaristaking

    Uit protest hield de Communistische Partij op 25 februari een staking in februari. Amsterdam stagneerde en vonken sloegen over naar Haarlem, Zaanstrike, Gouy en Utrecht. De Duitser brak de strijd met zware handen. Na drie jaar spoorwegstakingen (1944) was dit een van de weinige proteststakingen in bezet Europa omdat In 1941 trokken mensen van de Nationaal Socialistische Beweging Weerdienst (WA) naar de Joodse wijk in Amsterdam om joden te misbruiken.
  • Period: to

    begin operatie barbarossa

    Duitsland lanceerde op 22 juni 1941 een offensief tegen de Sovjet-Unie: Operatie Barbarossa. Hitler sloot in 1939 een niet-aanvalsverdrag met de Sovjet-Unie, alleen om aan het begin van de oorlog conflicten op beide fronten te vermijden. Aangezien het grootste deel van West-Europa nu onder Duitse controle staat, vindt hij dat dit het juiste moment is om zijn Lebensraum-beleid uit te voeren.
  • Period: to

    Japan bezet Nederlandse - Indie

    Sommige mislukte Europeanen werden geïsoleerd van de Aziatische bevolking en gevangen genomen als krijgsgevangenen of burgerkampen. Aanvankelijk steunde het Indonesische volk de Japanners, maar naarmate hun situatie verslechterde, zou deze houding veranderen. Miljoenen Indonesische mannen worden door Japan tot arbeid (dwangarbeid) gedwongen, onder meer aan de spoorlijn in Myanmar. Ook Nederlandse en geallieerde krijgsgevangenen werden gedwongen te werken, onder meer op het spoor.
  • Period: to

    keerpunt : slag bij stalingrad .

    Op 2 februari 1943 werd de slag om Stalingrad gewonnen. Deze strijd wordt beschouwd als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Voor het eerst werd de opmars van de Duitsers gestopt en werd het hele Duitse leger bijna vernietigd. Na Stalingrad is er hoop voor de hele wereld om de nazi's te verslaan.
  • Period: to

    De spoorwegstaking

    De spoorwegstaking was de laatste grote staking voor de bevrijding van Nederland. In tegenstelling tot andere stakingen in Nederland kwam deze staking niet spontaan tot stand. Minister Gerbrandy is de meest fervente voorstander van dit idee. Op 17 september 1944 bracht de Nederlandse regering een uitzending uit waarin werd opgeroepen tot een staking. Daardoor verspreidt de informatie zich door heel Nederland.
  • Period: to

    D-day begin tweefrontenoorlog

    D-Day begon met Operatie Neptune en omvatte de plaatsing van Amerikaanse parachutisten achter Duitsland, en omdat de landing van amfibievoertuigen en vuursteun van marineschepen daar ook deel van uitmaakten, werd het het aanvalsplan "Operatie Neptune" genoemd. Duizenden tanks en andere voertuigen werden aan de kust achtergelaten en werden bestuurd door 150.000 soldaten uit verschillende landen.
  • Period: to

    Duitsland capituleert.

    Ze beschreven precies hoe de troepen zich moeten gedragen voordat ze ontwapenen. Blaskowitz moet ook alle informatie verstrekken over zijn troepen, militaire voorraden, mijnenvelden, voorraden, enz. Op de tweede dag, 7 mei, trekken de Britten en Canadezen het door Nederlanders bezette westen binnen
  • Period: to

    atoombommen op japan , japan capituleert .

    De atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki waren twee atoombombardementen uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht in 1945. Op 6 augustus werd de Japanse havenstad Hiroshima gebombardeerd; op 9 augustus werd de stad Nagasaki gebombardeerd. Kort daarna gaf het Japanse rijk zich onvoorwaardelijk over.
  • Period: to

    Nederland bevrijd

    De bevrijding van Nederland begon in september 1944 en duurde tot mei 1945. Op 6 juni 1944 werd het vertreksein afgegeven op het strand in Normandië. Vervolgens gaven duizenden soldaten hun leven om ontwikkeling in Europa mogelijk te maken. Vervolgens vochten de geallieerden om de meeste Duitse troepen uit Frankrijk en België te verdrijven. Vervolgens staken de geallieerden Nederland over en bevrijdden het grootste deel van het land.
  • Period: to

    Bevrijding van indonesie

    Van 1945 tot 1949 was het een Indonesische kwestie. Na de Japanse capitulatie riepen Soekarno en zijn nationalistische aanhangers onmiddellijk de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Nederland erkent de Republiek niet en doet er alles aan om Nederlands-Indië te beschermen. Het parlement en de overgrote meerderheid van de bevolking steunen het kabinetsbeleid. Periodes van diplomatie en onderhandeling worden afgewisseld met periodes van conflict.
  • Period: to

    politionele acties

    De eerste "politieoperatie" was van 21 juli tot 5 augustus 1947. Onder leiding van generaal Simon Spur, de bevelhebber van het leger, werd een "actieplan" ontwikkeld om belangrijke economische gebieden in het westen en oosten te bezetten. Het tweede gebied bij het eiland Java en de enclave op Sumatra, van 19 december 1948 tot 5 januari 1949.
  • Period: to

    soevereiniteitsoverdacht : indonesie onafhankelijk.

    Op 27 december 1949 eindigde de Nederlandse koloniale overheersing in Nederlands-Indië. Voordien is er al meer dan vier jaar militaire en politieke strijd. Nederland beschouwt de op 17 augustus 1945 uitgeroepen onafhankelijkheid van Indonesië als een direct gevolg van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en wil deze daarom niet erkennen.
  • Period: to

    hongaarse opstand.

    Op 4 november 1956 vielen de troepen van het Warschaupact Hongarije binnen. Ongeveer twee weken geleden kwam het land in opstand tegen het communistische regime. De opstand werd geïnitieerd door een groep studenten van de Technische Universiteit van Boedapest. De studenten spraken hun steun uit voor de fabrieksarbeiders in Poznan, Polen. Daar werd een paar maanden geleden de rebellie tegen het communistische regime brutaal onderdrukt. Officieel kwamen 74 mensen om het leven.
  • Period: to

    bouw berlijnse muur.

    Met het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland verdeeld in verschillende bondgenoten (Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie) en werden sectorale grenzen geboren. Het Democratisch Republikeinse leger heeft altijd de grens bewaakt, maar in 1961 nam het harde maatregelen en werd de grens met Berlijn afgebakend door een betonnen muur. Nadat de Duitse Democratische Republiek lange tijd standhield, stemde de Sovjet-Unie in
  • Period: to

    cubacrisis

    Tot Kennedy's schrik bleek echter in oktober 1962 dat een Amerikaans verkenningsvliegtuig Sovjetraketten had ontdekt in Cuba. Kennedy voelde dat hij werd aangevallen en de raket was slechts een steenworp afstand van zijn land verwijderd, maar Chroesjtsjov zei dat hij alleen de verdediging van Cuba wilde steunen. De exacte oorzaak van Chroesjtsjov is nog niet vastgesteld, maar er zijn onmiskenbare persoonlijke spellen.
  • Period: to

    oprichting EG:

    in 1967 fuseerden de instellingen van de drie gemeenschappen. Sindsdien is er een Europese Commissie, een Raad van Ministers en een Europees Parlement. Het wegnemen van wederzijdse handelsbelemmeringen is een van de belangrijkste doelstellingen van de Europese Gemeenschap.
  • Period: to

    grondwetswijziging :sociale

    grondrechten in de grondwet.
    De grondwet werd in 1983 volledig herzien. De hoofdstukken werden gewijzigd, de tekst werd gemoderniseerd, onnodig geachte clausules werden geschrapt en er waren bepalingen over sociale basisrechten en algemene bepalingen ter bestrijding van discriminatie.
  • Period: to

    val berlijnse muur

    Met de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989 kwam er een einde aan de opdeling van Duitsland in een communistisch en democratisch land en werd het gezin een paar jaar later herenigd. De ineenstorting van de scheidingsmuur luidde ook het einde van het Europese communisme in. Het "ijzeren gordijn" dat Europa in tweeën verdeelde na de Tweede Wereldoorlog werd in relatief korte tijd "afgebroken".
  • Period: to

    srebrenica

    Vanaf 11 juli 1995 werd de stad Srebrenica in Bosnië gedeporteerd van 7.500 naar 8.000 moslimmannen en -jongens, die vrijwel allemaal later door Servische troepen werden vermoord.