6aba0c6e 731b 4e6d 9957 52553087fe5d

Geschiedenis opd tijdlijn

By Hical
  • 2. Engeland en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog

    in augustus 1939. Engeland, Frankrijk en Duitsland waren erbij betrokken. Nadat Duitsland twee dagen eerder Polen binnen is gevallen, besluiten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk Nazi-Duitsland de oorlog te verklaren.
  • 1. Duitsland valt Polen aan

    1. Duitsland valt Polen aan
    1 September 1939, nazi-Duitsland en Polen waren erbij betrokken. Het vond plaats in Polen. Duitsland en de Sovjet-Unie sloten een niet-aanvalsverdrag. In een geheime clausule verdeelden beide landen Polen. Op 1 september viel Hitler het land binnen. Groot-Brittannië en Frankrijk verklaarden daarop Duitsland de oorlog. Drie weken later viel ook de Sovjet-Unie Polen binnen.
  • 4. Nederland capituleert

    in mei 1940. Dat vind plaats in Nederland, Nederland en Duitsland zijn hierbij betrokken. Nederland gaf zich over na het bombardement in Rotterdam.
  • 6. Frankrijk capituleert

    6. Frankrijk capituleert
    1. Duitsland en Frankrijk waren hierbij betrokken en het vond plaats in Frankrijk!
  • 3. Blitzkrieg in West-Europa

    In april 1940. Door de Duitsers werd met een indrukwekkende overmacht in een moordend tempo Denemarken, Noorwegen, Nederland, België en Frankrijk ingenomen.
  • 5. Rotterdam bombardement

    5. Rotterdam bombardement
    14 mei 1940. Bij deze gebeurtenis waren de Duitsers betrokken, en Rotterdam waar deze bombardement plaats vond. En het gebeurde in Nederland Rotterdam. Het bombardement was de reactie van de Duitse invallers op het verzet van de Nederlandse troepen.
  • Period: to

    7. Battle of Britain

    10 juli 1940 – 31 oktober 1940. Het was een luchtoorlog tussen Duitsland en Engeland, het vond plaats in Engeland, het kanaal, de Noordzee. De bedoeling van de Duisters was door een groot aantal bombardementen de Britten tot overgave te dwingen.
  • Period: to

    8. Operatie Barbarossa

    22 juni 1941 – 5 december 1941. Duitsland was hier bij betrokken! Operatie Barbarossa was de codenaam voor de aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie. Het vond dus plaats in de Sovjet-Unie.
  • 9: Japanse aanval op Pearl Harbor

    9: Japanse aanval op Pearl Harbor
    op 7 december 1941 viel de Japanse Keizerlijke marine de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbor aan. Een groot deel van Amerikaanse schepen in de haven werden beschadigd of tot zinken gebracht, de aanval op Pearl Harbor zorgde ervoor dat de VS bij de WO11 betrokken raakte Het gebeurde in Pearl Harbor en de VS, de Japanse Keizerlijke marine, Amerika en Pearl Harbor waren erbij betrokken
  • 10: De Verenigde Staten verklaart de oorlog aan Japan en Duitsland

    Op 7 December 1941 raakt de VS echt betrokken bij de oorlog, door de aanval van Japan op Pearl Harbor verklaart Amerika de oorlog aan Japan en Duitsland.
  • Period: to

    11: Japan bezet Nederlands-Indië

    In januari 1942 valt het Japanse leger het eiland Taraken binnen, de eerste gevechten op zee vinden dan snel plaats. Het Koninklijk Indisch leger capituleert op 9 maart 1942
  • Period: to

    12: Batte of Midway

    in 1942 van 4-7 juni was de slag bij Midway, dit is een zeeslag tijdens WO11 tussen Japan en de VS. De slag bij Midway was een keerpunt in de oorlog in de Grote Oceaan, na de slag raakte de Japanse Keizerlijke marine langzamerhand haar overwicht kwijt en kwam in het defensief terecht.
  • Period: to

    13: Slag bij el-Alamein

    van 1 juli tot 27 juli 1942 was de Slag bij El Alamein. De slag was in Egypte. Aan de zijde van de asmogendheden vocht het Afrikacorps, onder het bevel van veldmaarschalk Erwin Rommel. Dit was een beslissende veldslag in Noord-Afrika tijdens WO11.
  • Period: to

    14: Slag bij Stalingrad

    23 augustus 1942 tot 2 februari 1943 is de Slag om Stalingrad. Dit is een keerpunt van de WO11, het Duitse 6e leger werd uiteindelijk volledig vernietigd door het rode leger.
  • 15: D-day

    15: D-day
    D-day was op 6 juni 1944. D-day is een ander woord voor decision-day. Dit is een term die gebruikt word door militaire planners gebruiken voor de eerste dag van een operatie. In het dagelijks gebruik is D-day het begin van de bevrijding van West-Europa.
  • Period: to

    19. De bevrijding in Nederland

    september 1944 - mei 1945

    De bevrijding in Nederland start op 12 september 1944, de Amerikanen kwamen Limburg bevrijden. Britsen, Amerikaanse en Canadese troepen wouden in 1 keer door naar Arnhem, de aanval mislukt en ze komen niet de grote rivieren voorbij. Daarom gaan ze eerst Berlijn proberen te veroveren dat lukte ze in eind april. De meeste Duitsers geven zich over. Op 5 mei 1945 gaven de Duitsers zich over en is heel Nederland bevrijd.
  • Period: to

    16: Slag om Arnhem Battle of the Bulge

    De slag vond plaats in de Ardennen, van 16 december 1944 tot 25 januari 1945, en werd gewonnen door de geallieerden.Bij de Engelse mensen heet dit Battle of the Bulge, omdat de frontlijn de vorm had van een zak.Op 16 december begon het offensief .
  • Period: to

    17. Conferentie van Jalta

    4 februari 1945 - 11 februari 1945
    Op de conferentie van Jalta kwamen 3 leiders bij elkaar: Roosevelt van de Verenigde Staten, Churchill van het Verenigd Koninkrijk en Stalin van de Sovjet-Unie. Ze bespraken daar wat er na de oorlog zou gebeuren. De conferentie was in de badplaats Jalta op de Krim, de samenkomst was daar omdat Stalin had geweigerd zijn grondgebied te verlaten
  • 18. Hitler wordt verslagen

    18. Hitler wordt verslagen
    april 1945
    Het Duitse leger werd steeds minder machtig maar Hitler gaf niet op en gaf de opdracht om door te vechten, iedereen moest meevechten vrouwen, oude mannen, jonge jongens. toen de Russen in april 1945 Berlijn hadden veroverd wist Hitler dat het voorbij was hij heeft toen zelfmoord gepleegd.
  • 20. Capitulatie van Duitsland

    4 mei 1945
    Op 4 mei 1945 word in het hoofdkwartier van veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide een document getekend dat de onvoorwaardelijke capitulatie inhoudt van de Duitse legers. De afspraak is dat alle wapens zullen zwijgen vanaf 5 mei om 8 uur s'ochtends. Op 5 mei overhandigd de Canadese generaal Foulkes in hotel de wereld in Wageningen de capitulatievoorwaarden aan de Duitse generaal Blaskowitz, het document word door bekende generales ondertekend.
  • Period: to

    21. Conferentie van Potsdam

    17 juli 1945 - 2 augustus 1945
    Op de conferentie van Potsdam kwamen de Sovjet-unie, verenigd koninkrijk en de verenigde Staten. De conferentie was in het Ceilienhof te Potsdam in Duitsland. De bestuurders van Rusland, Frankrijk, Engeland en Amerika spraken af dat ze samen aan de economische opbouwen van Duitsland zouden werken.
  • 22. Atoombom Hiroshima

    22. Atoombom Hiroshima
    6 augustus 1945
    De atoombomaanval op Hiroshima vond plaats op 6 augustus 1945 die zijn uitgevoerd door de Amerikaanse luchtmacht. Kort daarna staakte het Japanse rijk, hiermee kwam er een eind aan de tweede Wereldoorlog. De gevolgen van die atoombom was groot er kwamen 80.000 mensen om bij de atoombom en de jaren erna nog 60.000 aan de gevolgen de de bom.
  • 23. Atoombom op Nagasaki

    23. Atoombom op Nagasaki
    9 augustus 1945
    De atoombomaanval op Nagasaki vond kort na de aanval op Hiroshimabommen plaats op 9 augustus. Ook bij deze atoombomaanval kwamen er veel mensen om. Daarna is het precies hetzelfde gebeurt als wat er bij de atoombom op Hiroshima gebeurde.
  • 24. Capitulatie van Japan

    2 september 1945
    De overgave van Japan op 2 september 1945 was het einde van de tweede Wereldoorlog. Na de atoombomaanvallen nam keizer Hirohito op 14 augustus het besluit dat ze over gaan op capitulatie. De capitulatie werd ondertekend aan boord van USS Missouri, in de baai van Tokio.