Eerste en Tweede Wereldoorlog

  • Period: to

    Economische crisis in het interbellum

    Het interbellum is de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog was er een hoop schade. Die schade moest herstelt worden. Met name Duitsland werd gezien als de oorzaak van alle verwoesting en moest daarom 32 miljard euro betalen aan de andere landen. Hierdoor ontstond er een enorme crisis. Ook andere landen die bij de oorlog betrokken waren geraakt hadden hier last van.
  • Verdrag van Versailles

    Verdrag van Versailles
    Het verdrag van Versailles was een verdrag tussen Duitsland en de Entente. Met dit verdrag werd de Eerste Wereldoorlog formeel beëindigd.
  • Adolf Hitler rijkskanselier

    Adolf Hitler rijkskanselier
    In 1933 werd Adolf Hitler benoemd tot Rijkskanselier. Hij werd leider van de nieuwe regering. Vanaf toen kreeg hij steeds meer macht.
  • Period: to

    Jodenvervolging

    De Jodenvervolging is de onderdrukking van en het geweld tegen de Joodse bevolkingsgroep. Die van de nazi’s in Duitsland is de bekendste Jodenvervolging. Deze vervolging bezet heel Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Duitsland valt Polen binnen

    Duitsland valt Polen binnen
    In 1939 valt Duitsland Polen binnen. Dit was niet mogelijk geweest zonder het Molotov Von Ribbentrop pact. Hitler wilde meer levensruimte creeëren voor de Duitsers. Hierna verklaarden Frankrijk en Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland.
  • Period: to

    Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden een aantal afzonderlijke militaire conflicten uitgevochten die waren samengesmolten in één oorlog. Deze conflicten werden tussen 1939 en 1945 uitgevochten door twee allianties: de geallieerden en de asmogendheden.
  • Period: to

    Generaalgouvernement

    Het Generaalgouvernement was het deel van Polen dat door de nazi´s was bezet. Het gebied bestond vanaf 1939 tot 1945. Het gebied bestond uit de districten Krakau, Radom, Warschau en Lublin.
  • Oprichting RSHA

    Oprichting RSHA
    De RSHA was opgericht in 1939 door Heinrich Himmler. De RSHA (Reichssicherheitshauptamt) was een veiligheidsdienst van het Derde Rijk. De RSHA moest alle vijanden van het rijk bestrijden.
  • Frankrijk wordt bezet door Duitsland

    Frankrijk wordt bezet door Duitsland
    De slag om Frankrijk vond plaats tussen mei en juni. De geslaagde operatie leidde al snel tot de verovering van Nederland, België, Luxemburg en uiteindelijk een gedeelte Frankrijk. Deze landen werden pas in 1944 en 1945 weer bevrijd.
  • Period: to

    Kamp Amersfoort

    Kamp Amersfoort was tussen 1941 en 1945 een gevangenis voor meer dan 35.000 mensen. Deze waren allemaal gevangen door de Duits politie. Kamp Amersfoort was geen concentratiekamp. Het was een klein kamp dat onder toezicht stond van de Sipo/SD.
  • Duitsland valt Sovjet-Unie binnen

    Duitsland valt Sovjet-Unie binnen
    Op 22 juni 1941 valt Duitsland de Sovjet-Unie aan en verbreekt hiermee hun niet-aanvalsverdrag. Hitler was bang voor het groeiende Rode Leger. Ook hoopte de Verenigde Staten op de steun van de Sovjet-Unie. Door de Sovjet-Unie te vernietigen voor dat kon gebeuren zou hij een grote vijand uitschakelen.
  • Japan valt Pearl Harbor aan

    Japan valt Pearl Harbor aan
    Op 7 december 1941 werd er door Japan een verrassingsaanval gedaan op de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbor. De bedoeling was om het grootste deel van de vloot te vernietigen, hierdoor zou Japan vrij spel hebben in de Pacific. Door deze aanval deed Amerika ook mee met de Tweede Wereldoorlog.
  • Period: to

    Slag bij Stalingrad

    De Slag om Stalingrad was een keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. Stalin wist dat de Sovjet-Unie aangevallen zou worden, nadat Duitsland een stad had veroverd aan de Wolga. Het Rode leger vernietigde het Duits 6e leger totaal. Stalingrad werd het symbool voor de wederopstanding van het Rode leger.
  • Period: to

    D-day

    Op D-Day (decision day) vielen de geallieerden Duitsland en het bezette West-Europa aan. De invasie begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944. Met de term D-day wordt de eerste dag van de invasie bedoeld, maar het wordt soms ook gebruikt als naam voor de hele aanval. aangevallen door de geallieerden.
  • Hitler pleegt zelfmoord

    Hitler pleegt zelfmoord
    Omdat het Derde Rijk instortte wilde Hitler zelfmoord plegen. Hij is eerst getrouwd met zijn geheime vriendin Eva Braun. Daarna hebben ze samen zelfmoord gepleegd. Hitler was toen 56 jaar. Hun lichamen zijn verbrand, omdat Hitler zelfs als doodman niet in de handen van de geallieerden wilde komen.
  • Bevrijding Nederland

    Bevrijding Nederland
    In 1945 is de Tweede Wereldoorlog beëindigd. 5 mei is de dag dat het Duitse leger in Nederland zich overgeeft. Op 5 mei is Nederland eindelijk bevrijd.
  • Atoombom VS op Hiroshima

    Atoombom VS op Hiroshima
    Op 6 augustus 1945 wordt de Stad Hiroshima gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht. Door het bombardement zijn er ongeveer 78.000 mensen gestorven. Zelfs na deze aanval wilde Japan zich nog niet zonder voorwaarden overgeven.
  • Atoombom VS op Nagasaki

    Atoombom VS op Nagasaki
    Drie dagen na het bombardement op Hiroshima wordt Nagasaki gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht. Kort na het bombardement capituleerde Japan en kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Door de bombardementen worden de Aziatische landen die Japan hadden veroverd bevrijd.
  • Eind Tweede Wereldoorlog

    Eind Tweede Wereldoorlog
    Het einde van de Tweede Wereldoorlog vond plaats in het voorjaar van 1945. De Duitse commandant Spitsbergen gaf zich over aan de kapitein van het Noorse robbenjachtschip. Dit gebeurd op 4 september 1945. Met deze overgave werd de Tweede Wereldoorlog definitief afgesloten.