AL-ÀNDALUS

  • 711

    Batalla de Guadalete

    La batalla de Guadalete és una batalla que va tenir lloc l'any 711 entre els musulmans i els visigots, amb la derrota dels darrers, i com a conseqüència les tropes del Califat van expandir-se i conduïren la invasió musulmana d'Hispània.
  • 711

    Desembarcament de Gibraltar

    Un exercit format majoritàriament per berbers però dirigits per una minoria àrab van travessar l'estret de Gibraltar, iniciant la coquesta del regne visigot
  • Period: 711 to 718

    La conquesta musulmana a la Península Ibèrica

    Un exèrcit format majoritàriament per berbers pero dirigits per una majoria àrab van travessar l'estret de Gibraltar, iniciant la conquesta del regne visigot.
    Els visigots van ser incapaços d'oposar-hi resistència.
    Els exèrcits musulmans van controlar tota la Península Ibèrica i van travessar els Pirineus. La regió asturiana va restar al marge de la ocupació i alguns nobles on clergues hispanoisigots s'hi van refugiar. La noblesa va pactar amb els musulmans per conservar el poder i les terres.
  • Period: 718 to 756

    Emirat Dependent de Còrdova

    Els musulmans van anomernar el territori peninsular Al-Àndalus i el van convertir en una província de l’Imperi omeia, nomenant un valí que governaria el territori en nom del califa.
    Els exèrcits musulmans van intentar continuar la conquesta a l’altra costat dels Pirineus. Allà es van trobar amb el regne franc que va poder fer front i derrotar els musulmans a la batalla de Poitiers (732), obligant les tropes islàmiques a replegar-se al sud dels Pirineus.
  • 722

    Batalla de Covadonga

    La batalla de Cuadonga va ser la primera victòria militar de la cristiandat, a Ibèria, des de la conquesta musulmana del 711-718. Després de la batalla es va crear un principat cristià independent, que posteriorment es convertiria en el regne d'Astúries, convertint-se en un bastió de la resistència cristiana a l'expansió del domini musulmà.
  • 732

    Batalla de Poiters

    Va tenir lloc el 10 d'octubre de l'any 732 entre les forces comandades pel líder franc Carles Martell i un exèrcit islàmic a prop de la ciutat de Tours, a França. Durant la batalla, els francs derrotaren l'exèrcit islàmic i el seu comandant fou mort. Aquesta batalla va fer aturar la invasió d'Europa pels musulmans i aleshores es va preservar el cristianisme com la fe dominant durant un període en què l'Islam arrasava les restes dels antics imperis romà i persa.
  • Period: 750 to 1258

    Califat Abbàssida

    Les divisions internes van afavorir la instauració d’una nova dinastia califal, la dels abbàssides, que van traslladar la capital a Bagdad -actual Irak-, des d’on van dominar la major part del món islàmic a partir del 750. El poder del califa va augmentar, ja que, a més de cap polític i militar, es va convertir en cap espiritual de la comunitat islàmica.
  • 751

    Batalla de Talas

    L'avenç musulmà cap a orient es va veure frenat a la Batalla de Talas davant les tropes xineses
  • Period: 756 to 929

    Emirat Independent de Còrdova

    Les disputes entres les famílies nobles establertes a Al-Àndalus van ser feqüents, així com les baralles amb la població hispànica.
    El príncep Abderrahman va trencar els vincles polítics amb el califat, mantenint només la depèndencia religiosa i es va proclamar emir de Còrdova.
    L’any 750 la família Omeia va ser destronada i assassinada pels Abbàssides de Bagdad . Només l’últim descendent va poder escapar-se refugiant-se a l’Al-Àlandalus, conseguint fer-se amb el poder del territori.
  • 800

    Reconquesta de Barcelona

    La conquesta de "Barxiluna" (actual Barcelona) va ser l'operació militar realitzada per un exèrcit franc amb tropes d'Aquitània, Bascònia, Borgonya i Gòtia amb l'objectiu de reconquerir Madínat Barxiluna, que havia estat vuitanta anys sota domini del Califat de Còrdova. El setge i posterior conquesta s'emmarca dins la conquesta carolíngia d'Hispània.
  • 929

    Abderraman III és proclamat Califa

    L'any 929 Abderraman II es va sentir prou fort com per independitzar-se religiosament del califat de Bagdad, iniciant el període més conegut com a Califat de Còrdova.
  • Period: 929 to 1031

    Califat de Còrdova

    L’any 929 Abderramán III s’independitza religiosament del califat de Bagdad, iniciant el període més conegut com Califat de Còrdova
    Va ser el període de màxima esplendor i estabilitat de l’Al-Àndalus. Durant aquest període es va produir un comerç marítim molt actiu, es frenà l’expansió dels regnes del nord que va organitzar Almansor i una gran expansió econòmica
  • 985

    Conquesta musulmana de Barcelona

    Barcelona va ser el lloc d'enfrontament militar lliurat durant el juliol de 985, entre les forces del Califat de Còrdova dirigides per Almanzor i les del comptat de Barcelona dirigides per Udalardo. Les tropes musulmanes es van endur la victòria i la destrucció total de la ciutat homònima
  • Period: 1031 to 1238

    Els regnes de Taifes

    A partir del segle XI la unitat de califat es va desfer i es van anar formant territoris independents anomenats “Taifes”.
    Les Taifes van viure una època de gran prosperitat econòmica pero no van ser capaces de frenar l'avens dels regnes cristians haven de pagar uns tributs per tal de mantenir la pau i no ser conquerides.
    Al llarg d’aquest període es va produir l’arribada de dos exèrcits musulmans a l'Al-Àndalus, primer va ser els almoràvits i després els almohades.
  • 1212

    Batalla de les Navas de Tolosa

    La batalla de les Navas de Tolosa (16 de juliol de l'any 1212), anomenada també batalla fou una batalla decisiva dins el conflicte conegut com la Reconquesta, perquè és el punt en què l'hegemonia musulmana dóna pas a l'hegemonia dels regnes cristians. Segons els autors musulmans, la batalla es va lliurar dimarts 15 de sàfar del 609, que correspon al 17 de juliol del 1212.
  • Period: 1238 to 1492

    Regne Nassarita de Granada

    Va ser l'últim territori musulmà a la Península Ibèrica dirigit per la dinastia nassarita.
    Aquest regne ocupava un ampli territori amb importants ciutats portuàries motiu pel qual tenia una important activitat comercial amb altres ciutats europees.
    Això li va permetre seguir pagant les pàries als regnes cristians fins que van ser conquerits pels Reis Catòlics
  • 1248

    Reconquesta de Sevilla

    La reconquesta de Sevilla va tenir entre l'agost de 1247 i el 23 de novembre de 1248 per part de les tropes cristianes de Fernando III de Castilla. La ciutat es trobava sota el domini musulmà del caíd Axataf.
  • 1491

    Rendició de Granada

    Va ser signada i ratificada el 25 de novembre de 1491 davant el rei de l'Emirat de Gharnata i els Reis Catòlics. Pel tractat es renunciava a la sobirania musulmana del Regne de Granada (fundat diversos segles abans) a favor dels monarques catòlics. El tractat posava fi a la guerra de Granada, garantint una sèrie de drets als musulmans, inclosa la tolerància religiosa i el seu just tractament en compensació per una rendició i