tijdbalk ckv

 • 4500 BCE

  kom

  kom
  Kom (4500 v. Chr.) (maker onbekend) Rond het jaar 11.000 voor Christus vond de de eerste landbouwrevolutie plaats. Gewassen werden geleidelijk de belangrijkste voedselbron. Er werd meer voedsel verbouwd en dit moest worden opgeslagen. Een belangrijke ontdekking was de productie van aardewerk, wat werd gebruikt om gebruiksvoorwerpen te maken waarin voedselvoorraden bewaard konden worden
 • Period: 4000 BCE to 3000 BCE

  tijd van jagers en boeren

 • 3500 BCE

  mannetje van willemstad

  mannetje van willemstad
  Mannetje van Willemstad (3500 voor Christus) In samenlevingen van jager-verzamelaars werden sommige voorwerpen met een symbolische functie gebruikt. Bij rituelen werden allerlei attributen om contact te maken met de spirituele wereld,
  zoals dit mannetje.
 • 2551 BCE

  Piramide van giza

  Piramide van giza
  Titel: piramide van gizeh
  Jaartal: 2551 voor Christus Ik vind het indrukwekkend hoe ze vroeger al zulke grote en prachtige constructies konden maken.
 • 432 BCE

  Parthenon

  Parthenon
  titel: Parthenon
  maker: de inwoners van Athene
  jaartal: 447-432 voor Christus (15 jaar) het Parthenon was de tempel voor Athena Parthenos (de godin van de maagdelijkheid), die de beschermgodin was van de stad Athene, de tempel ligt op het hoogste punt van Athene. De tempel vormt het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst .De tempel stond ook symbool voor de welvarendheid van Athene.
 • Period: 300 BCE to 500

  Tijd van grieken en romeinen

 • 130 BCE

  venus van milo

  venus van milo
  titel: venus van milo
  maker: Alexandros van Antiochia
  jaartal: 130 voor Christus De Venus van Milo wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid.
 • 19

  augustus van Pirma Porta

  augustus van Pirma Porta
  jaartal: het beeld is circa 18 na Christus gemaakt
  maker: een romeinse beeldhouwer Het 2,04 meter hoge marmeren beeld toont de keizer in de houding van een veldgeneraal die zijn soldaten toespreekt.
  bij de rechtervoet staat cupido op een dolfijn, cupido is een zoon van de god venus waarvan Augustus ook zegt van af te stammen.
 • 80

  Coloseum

  Coloseum
  Titel: Amphitheatrum Flavium
  Jaartal: 72-80
  Odrachtgever: Vespasianus Het Flavisch Amfitheater beter bekend als het Colosseum, is gebouwd in de 1e eeuw na Chr. te Rome, was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk.
 • Period: 500 to 1000

  Tijd van monniken en ridders

 • Period: 1000 to 1500

  Tijd van steden en staten

 • 1453

  kerk goedereede

  kerk goedereede
  titel: kerk goedereede
  maker: gemeente geodereede met de bouw wordt rond 1453 begonnen. Goedereede maakt dan een economische bloei door en wordt belangrijker dan het oudere Ouddorp. Goedereede wordt daarom in 1450 uitgeroepen tot zelfstandige parochie.
 • 1472

  kathedraal van Florence

  kathedraal van Florence
  titel: Cattedrale di Santa Maria del Fiore
  architect: Arnolfo di Cambio
  opdrachtgever: stadsbestuur florence
  jaartal: 1300-1472 Gedurende de middeleeuwen was Florence een van de belangrijkste steden van het Italiaanse schiereiland geworden. Bij een stad met die positie hoorde een grote kathedraal en eind 13e eeuw besloot het stadsbestuur dan ook dat de oude kathedraal van Santa Reparata moest worden vervangen door een kerkgebouw dat de macht van Florence uitstraalde.
 • 1498

  het laatste avondmaal

  het laatste avondmaal
  titel: Het Laatste Avondmaal (Il Cenacolo of L'Ultima Cena)
  maker: Leonardo Da Vinci
  jaartal: 1498
  in opdracht van: hertog Ludovico Sforza Het is een afbeelding van een scène uit het Laatste Avondmaal van Jezus zoals beschreven in de Bijbel en het is gebaseerd op Johannes 13:21-26 waarin Jezus aankondigt dat een van zijn twaalf discipelen hem zal verraden.
 • Period: 1500 to

  Tijd van ontdekkers en hervormers

 • 1512

  plafond tekening sixtijnse kapel

  plafond tekening sixtijnse kapel
  titel:Het plafond van de Sixtijnse Kapel
  maker: Michelangelo
  opdrachtgever: roomse kerk deze plafond schildering word gezien als het hoogtepunt van de kunst uit de renaissance.
 • 1516

  Johannes de doper

  Johannes de doper
  titel: Johannes de doper
  maker: Leonardo da Vinci
  jaartal: 1513-1516 Het schilderij beeldt Johannes de Doper in eenzaamheid af. Johannes is gekleed in dierenvellen, heeft krullend haar, en lacht op een raadselachtige wijze. In zijn linkerhand houdt hij een rieten kruis vast terwijl zijn rechterhand naar de hemel wijst. mensen denken dat het kruis en de huiden later zijn toegevoegd door een andere schilder.
 • 1564

  david

  david
  titel: david
  maker: Michelangelo
  jaartal: 1476-1564 Het beeld stelt de Bijbelse figuur David voor, terwijl hij op het punt staat, met de geladen slinger over zijn schouder, de reus Goliath aan te vallen.
 • 1571

  Villa Almerico Capra

  Villa Almerico Capra
  titel: Villa Almerico Capra
  architect: Andrea Palladio
  opdrachtgever: Paolo Almerico
  jaartal: 1571 De villa werd gebouwd in opdracht van Paolo Almerico, een pauselijke hoogwaardigheidsbekleder die zich erin wilde terugtrekken na zijn terugkeer naar zijn geboortestad Vicenza.
 • Period: to

  Tijd van regenten en vorsten

 • De nachtwacht

  De nachtwacht
  Titel: De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren
  Jaartal: 1642
  Schilder: Rembrandt Ik vind het knap hoe het gemaakt is
 • melkmeisje

  melkmeisje
  titel: het melkmeisje
  maker: Johannes Vermeer
  jaartal:1660 Het melkmeisje, ook wel De keuken- of melkmeid genoemd, is een schilderij van Johannes Vermeer uit circa 1660. In een veilingcatalogus uit 1696 wordt het werk vermeld als Een Meyd die Melk uytgiet.
 • Period: to

  Tijd van pruiken en revoluties

 • Period: to

  Tijd van burgers en stoommachines

 • Musée de l'Orangerie

  Musée de l'Orangerie
  titel: Musée de l'Orangerie
  jaartal: 1852 in het museum hangen schilderijen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Het museum is vooral bekend door de serie waterlelies (Frans: Nymphéas ) van de Franse impressionistische kunstschilder Claude Monet (1840-1926). Deze grote doeken hebben als onderwerp de waterlelies in Monets tuin in Giverny
 • Red house

  Red house
  Titel: the red house
  Jaartal: 1860
  Architecht: William Morris Red House is een gebouw in de stad Bexleyheath in het zuidoosten van Londen. Mede ontworpen in 1859 door de architect Philip Webb en de ontwerper William Morris.
 • De pauwen kamer

  De pauwen kamer
  Titel: Harmonie in blauw en goud, The Peacock Room
  Jaartal: 1876
  Architecht: James Mcneill The peacock room is James McNeill Whistler's meesterwerk van decoratieve muurschilderingen, gelegen in de Freer Gallery of Art in Washington.
  The peacock is een goed voorbeeld van de art nouveau stijl.
 • Vaas met klaprozen

  Vaas met klaprozen
  Titel: vaas met klaprozen
  Jaartal: 1886
  Schilder: Vincent van Gogh Ik vind dit persoonlijk een van de beste schilderijen die er is door het realisme in het schilderij.
 • Eifeltoren

  Eifeltoren
  Titel: de eiffeltoren
  Jaartal: 1887-1889
  Architecht: Stephen Sauvestre De Eiffeltoren (Frans: la tour Eiffel) is een monument in Parijs en een van bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het 7e van Parijs.
 • de Sterrennacht

  de Sterrennacht
  titel: de sterrennacht
  maker: Vincent van Gogh
  jaartal: 1889 Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het is een uitzicht vanuit een denkbeeldig punt over een dorp met kerktoren en links een vlammende cipres en rechts olijfbomen tegen de heuvels op. Voor het gebruik van complementaire kleuren greep Van Gogh terug op Delacroix.
 • de schreeuw

  de schreeuw
  titel: De Schreeuw (Skrik)
  maker: Edvard Munch
  jaartal: 1893 Op een avond wandelde Munch met vrienden terug naar de stad Oslo. Ze bleven staan op een brug. Terwijl zijn vrienden doorliepen bleef Edvard staan, aangegrepen door het landschap en de lucht met de ondergaande zon. Hij hoorde en voelde het landschap rondom hem schreeuwen. Hij kreeg een onmachtig en depressief gevoel. Deze gebeurtenis maakte zo veel indruk op hem dat hij deze gebeurtenis later vastlegde op doek.
 • Period: to

  Tijd van wereldoorlogen

 • Les Demoiselles d'Avignon

  Les Demoiselles d'Avignon
  Titel: Les Demoiselles d'Avignon
  Jaartal: 1906
  Schilder: Pablo Picasso Les Demoiselles d'Avignon is een van de bekendste werken van Pablo Picasso. Het is geschilderd in Parijs, in een periode van negen maanden gedurende 1906 en 1907
 • de kus

  de kus
  titel: de kus (der kuss)
  maker: Gustav Klimt
  jaartal: 1908 Het schilderij Der Kuss (De kus of The Kiss) van Klimt toont een grote man die een vrouw op haar wang kust. De man heeft een kamerjas met daarop hoekige symbolen om; de kleren van de vrouw tonen ronde symbolen. Het stelletje staat op de rand van een afgrond, in een veld vol bloemen.
 • waterlelies

  waterlelies
  titel: De Waterlelies (Nymphéas)
  maker: Claude Monet
  jaartal: 1926 In de periode 1914-1926 maakte Monet een serie enorme muurpanelen met waterlelies voor het Musée de l'Orangerie in de Tuilerieën in Parijs. Omdat Monet op het einde van zijn leven vermoedelijk grotendeels blind was, zou hij deze serie voornamelijk uit zijn geheugen geschilderd hebben.
 • American Gothic

  American Gothic
  titel: American Gothic
  maker: Grant Wood
  jaartal: 1930 American Gothic is een schilderij van de Amerikaanse kunstschilder Grant Wood uit 1930. Het is in de stijl van het realisme en is 78 bij 65,3 cm groot. Het bevindt zich in de collectie van het Art Institute of Chicago.
 • Guernica

  Guernica
  titel: Guernica
  maker: Pablo Picasso
  jaartal: 1937 Guernica is genoemd naar de plaats Guernica in Spaans Baskenland. Aanleiding voor het schilderij is het bombardement van Guernica door de fascisten onder leiding van Francisco Franco, om de weerstand van de Republikeinen te breken. Het schilderij is een van de meest indrukwekkende en controversiële werken van Picasso.
 • The great dictator

  The great dictator
  Titel: the great dictator
  Jaartal: 1940
  Regisseur/schrijver: Charlie Chaplin vooral een satirische kijk op de toenmalige dictator Adolf Hitler, die in de film Adenoid Hynkel heet. Ook is een parodie op de dictator Mussolini te zien, die in de film Napaloni wordt genoemd. Dit is ook de eerste film waarin Chaplin spreekt. Ik vind dit pure film geschiedenis.
 • Period: to

  Tijd van televisie en computer

 • Musée d’Orsay

  Musée d’Orsay
  Titel: Musée d’Orsay
  Jaartal: 1986
  Architect: Gae Aulenti Het Musée d'Orsay in Parijs is een kunstmuseum dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst.