Tarih

  • Haçova Muharebesi

    Haçova Muharebesi
    Nedeni: Avusturya'nın Osmanlı Devleti'nin ilerleyişini durdurmak istemesi. Sonuç: Savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştır Önemi: Osmanlı Devleti'nin kazandığı bu savaş en son kazanılan büyük meydan savaşı olmuştur.
  • Zitvatoruk Antlaşması

    Zitvatoruk Antlaşması
    Önemi:
    *Osmanlı Devleti, savaşlarda gösterdiği başarıyı Celali isyanları ve İran savaşları sebebiyle barış görüşmelerinde gösterememiştir. *Osmanlı Devleti'nin Kanuni Sultan Süleyman döneminde kazandığı üstünlük Avusturya vasıtasıyla Avrupa üstündeki siyasi üstünlüğü sona ermiştir. *Osmanlı Devleti’nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır.
  • Nasuh Paşa Antlaşması

    Nasuh Paşa Antlaşması
    Önemi: Osmanlı İmparatorluğu, topraklarından vazgeçtiğini bildirdiği ilk antlaşma Nasuh Paşa Antlaşması’dır.
  • Serav Antlaşması

    Önemi: İki devlet arasında bu antlaşmanın ardından 17 yıllık bir barış dönemi başlamış ve bu sürenin ardından 1635-1639 Osmanlı-İran savaşları patlak vermiştir.
  • Hotin Antlaşması

    Hotin Antlaşması
    Önemi: Hotin Antlaşması ile padişah askere ve orduya olan güveni sarsılmıştır. Bir dizi kararlar alarak yeni ve kesin sonuçlu bir askeri birlik kurmayı hedeflemiştir.
  • Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Önemi: *Bu antlaşma ile birlikte devam eden Osmanlı devleti ve Safevi devleti savaşı sona ermiştir. *Aynı zamanda Bağdat'ta Osmanlı imparatorluğu topraklarına katılmıştır. *Bu antlaşma neticesinde Osmanlı'nın doğu sınırları da belli olmuştur.
  • Vasvar Antlaşması

    Önemi: Vasvar Antlaşması ile Osmanlı devlet, ekonomik yönde oldukça önemli bir pozisyona gelmiştir. Çünkü hemen hemen her cephede bir başarı elde edip bu başarılar soncunda tazminatlar almaktadır. Ayrıca Vasvar Antlaşması ile Osmanlı Devleti tekrar orta Avrupa’nın hâkimi olmaktadır.
  • Girit’in Fethi

    Girit'in büyük kısmı Osmanlılarca savaşın ilk yıllarında fethedilip Girit Eyaleti yapılsa da, Kandiye kalesi uzun süre direnmeye devam etmiştir.
  • Bucaş Antlaşması

    Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
  • Bahçesaray Antlaşması

    Bahçesaray Antlaşması
    Bahçesaray Antlaşması Osmanlı devleti ile Rus devleti arında imzalanan ilk anlaşama olarak bilinmektedir. Bu anlaşma ile Osmanlık devleti gücünü Rus devleti üzerinde hissettirmiştir.
  • II. Viyana Kuşatması

    II. Viyana Kuşatması
    İkinci Viyana Kuşatması'nın Osmanlı tarihinde önemi büyüktür. Şimdiye kadar bu denli büyük bir yenilgiye uğramayan Osmanlı Devleti artık gerilemeye başlıyordu. İkinci Viyana Kuşatması'ndan sonra Avrupa Devletleri Türkleri Avrupa'dan çıkarma umuduna kapılıp kutsal ittifakı kurdular.
  • Karlofça Antlaşması

    Karlofça Antlaşması'nın sonucunda Osmanlı Devleti gerileme dönemine girmiş olup, bu durum antlaşmanın en büyük önemini vurgular.
  • İstanbul Antlaşması

    Bu antlaşma ile Avrupa'daki güçler dengesi iyice Osmanlı lehine kaymış ve Kutsal Roma İmparatoru V. Karl kısa bir süre sonra Osmanlı'nın üstünlüğünü kendiliğinden kabul ederek inzivaya çekilmiştir.
  • Prut Antlaşması

    Prut Savaşı sonunda, Karadeniz’deki kazanımlarını kaybeden Rusya bundan sonra sıcak denizlere ulaşmak için uzun müddet beklemek durumunda kalacaktır. Ruslar, Akdeniz üzerinden ticaret yapma düşüncelerinden vazgeçmek zorunda kalmışlardır.
  • Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması ile batıda savunma durumuna geçildi. Osmanlı tarafında Avrupa devletlerine karşı alınan üst üste mağlubiyetler Avrupa'nın geçilemeyeceğini gösterdi.
  • Ahmet Paşa Antlaşması

    Safeviler kaybettiği topraklar üzerine Afşarlardan yardım istedi ve böylelikle topraklarının bir kısmını geri almayı başardı. Bu sırada Patrona Halil İsyanı sonucunda 1730 tarihinde tahta 3. Ahmet yerine 1. Mahmut geçti.
  • Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil İsyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır.
  • Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşması
    Belgrad Antlaşmaları Osmanlıların 18. yüzyılda imzaladığı en son kazançlı antlaşmalardır. Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz’in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi. Bu antlaşma ile Karadeniz'in Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır.
  • Kapitülsyoların sürekli hale gelmesi

    Ekonomik anlamda Osmanlı Devleti, bu ayrıcalıkların kapsamını genişletmesi ile birlikte dış devletlere kendi sınırları içinde epey büyük ekonomik egemenlikler sağlamış, bir süre sonra dış devletler için hammadde yönünden sağlam bir sömürü kaynağı haline gelmiştir.
  • Kerden Antlaşması

    Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1742 yılında başlayan ve 1746 yılında sona eren savaşlar bu antlaşma ile tamamen bitirilmiştir. Daha sonra da yani Kerden Antlaşmasının imzalanmasından sonra 1775 yılına kadar Osmanlı ile İran Devleti arasında savaş ve çatışma olmamıştır. Uzun yıllar süren bir barış dönemine girilmiştir.
  • Çeşme Baskını

    1770 yılının 6 Temmuz gecesi Çeşme Limanındaki Osmanlı donanmasına Rus donanması tarafından gerçekleştirilen baskın, dönemin Osmanlı deniz gücünün tümüyle yok olmasıyla sonuçlanmıştı
  • Küçük Kaynarca Antlaşması

    Önemli maddeleri:
    - Rusya Karadeniz'de donanma bulundurma hakkına sahip olacak.
    - Rus gemileri boğazlardan daha etkin şekilde geçebilecek.
    - Eflak-Boğdan ve Akdeniz'deki tüm Adalar Osmanlı Devleti'ne bırakılacak.
    - Osmanlı Devleti Ruslara savaş tazminatı ödeyecek.
  • Kaynakçalar

    *"Haçova Savaşı Tarihi Ve özeti - Haçova Muharebesi Tarafları, Nedenleri Ve Sonuçları Kısaca Bilgi." Hürriyet Ana Sayfa. Web. 27 Sept. 2021.
    *"Kerden Antlaşması Nedir? Kerden Antlaşması Tarihi, Maddeleri, önemi Ve Sonuçları Kısaca özeti." Hürriyet Ana Sayfa. Web. 27 Sept. 2021.
    *Tozlumikrofon. "1618 Serav Antlaşması Nedir? Önemi Ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Padişah Döneminde İmzalanmıştır?" Tozlu Mikrofon. 23 Sept. 2018. Web. 27 Sept. 2021.
  • Kaynakçalar

    *Osmanlı Web Sitesi - Padişahlar - FORSNET. Web. 27 Sept. 2021.
    *ALİ ERDEMİR Twitter'da Takip Edin Bir E-posta Göndermek, Ali Erdemir, Twitter'da Takip Edin, and Bir E-posta Göndermek. "Patrona Halil İsyanı Nedenleri Ve Sonuçları." Derliyo. 21 Jan. 2021. Web. 27 Sept. 2021.
    *Akagündüz, Ceren Melis, and Selim Güneş Dedi Ki:. "Osmanlı Devleti'nde Kapitülasyonların Sürekli Hale Getirilmesi - Ders: Tarih." Ders. 30 Oct. 2020. Web. 27 Sept. 2021.