Sovjet-Unie

By Zwier
  • Period: to

    Persoon: Jozef Stalin

    Jozef Stalin was na Lenin de Secretaris-Generaal van de communistische partij en leider van de Sovjet-Unie. Onder zijn bewind kreeg het communisme in de Sovjet-Unie vorm: Het stalinisme.
  • Russische Atoombom

    In 1949 kreeg de Sovjet-Unie een eigen atoombom. Dit was een begin van de wapenwedloop met de Verenigde Staten. Vanaf nu kon de Sovjet-Unie (terug) aanvallen met atoomwapens.
  • Stalin sterft.

    Stalin sterft.
    Wanneer Stalin sterft, lijkt er een ontdooiing in de koude oorlog te ontstaan. Er vindt een destalinisatie plaatst en er komen korte opstanden in Oost-Europa tegen het regime.
  • Period: to

    Persoon: Nikita Sergejevitsj Chroesjtsjov

    Chroesjtsjov was Secretaris-Generaal van de communistische partij en leider van de Sovjet-Unie. Hij handelde onder andere af met de Cuba crisis.
  • Warschaupact.

    Het Warschaupact werd ingevoerd om de Sovjet-Unie militair te versterken. Een militaire bond tussen de oost-Europese landen zou goed zijn voor hun positie. Wanneer ze werden aangevallen zouden ze sterker staan tegen vijanden.
  • Afzetting Chroesjtsjov

    Chroesjtsjov werd afgezet door een paleiscoup. Veel critici vonden het beschamend dat hij graan uit Amerika moest importeren. Tijdens een vakantie werd hij door een Centraal Comité van al zijn functies ontheven.
  • Period: to

    Persoon: Leonid Iljitsj Brezjnev

    Brezjnev was Secretaris-Generaal van de communistische partij. Onder zijn leiding werd de Brezjnev-Doctrine ingevoerd.
  • Breznjev Doctrine

    Breznjev Doctrine
    Deze doctrine werd afgekondigd op het Vijfde Congres van de Poolse Communistische Partij. Het hield in dat Socialistische landen elkaar moesten helpen en moesten ingrijpen wanneer een land leek af te zakken naar het kapitalisme
  • Russische inval in Afghanistan.

    In 1979 vielen de Russen Afghanistan in. Zij wilden daar een andere communistische leider. Ze hadden er op deze manier weer een bondgenoot bij. Amerika was verontwaardigd. Het was een nieuwe achteruitgang in de koude oorlog.
  • Period: to

    Opvolgingscrisis in het Kremlin

    Na de dood van Breznjev werd er gezocht naar een nieuwe leider. Er werd een aantal keer voor oude, zieke mannen gekozen. Dit zorgde voor onrust. Tot in 1985 Gorbatsjov gekozen werd.
  • Gorbatsjov wordt secretaris-Generaal

    Gorbatsjov wordt secretaris-Generaal
    Gorbatsjov wordt secretaris-Generaal van de Sovjet-Unie. HIj voert perestrojka en glasnost in. Hij wil de Sovjet-Unie hervormen. Uiteindelijk leidt dit tot de ondergang van het communisme binnen Europa.
  • Period: to

    Persoon: Michail Sergejevitsj Gorbatsjov

    Gorbatsjov was secretaris-Generaal en leider van de Sovjet-Unie. Hij voerde perestrojka en glasnost in. Hij wilde het communisme hervormen, maar leidde de Sovjet-Unie de 'afgrond' in.
  • Reykjavik Summit

    Deze conferentie tussen Gorbatsjov en Reagen worden gezien als het begin van het einde van de koude oorlog. Het was voor het eerst dat er gesproken werd over mensenrechten en het verwijderen van bestaande kernwapens.
  • topconferentie van de CVSE

    De Sovjettroepen trokken zich terug uit oost-Europa. Dit aan de hand van de bovengenoemde conferentie. Bij de conferentie werd nieuwe verhoudingen binnen Europa vastgesteld. De macht van de Sovjet-Unie nam af.
  • Augustuscoup

    Gennadi Janajev stelt zichzelf aan als hoofd van een hoofdcomité.
    Zij wilden de macht overnemen om de Sovjet-Unie te redden van de ondergang. Hiervoor was het uitroepen van de noodoproep noodzakelijk, echter weigerde Gorbatjov dat. Boris Jeltsin riep het volk op om zich tegen de coup te keren en zo werd een machtsovername uitgesteld.
  • Definitieve ontbinding Sovjet-Unie

    Jeltsin stuurde een decreet uit om de Opperste Sovjet en het congres van volksafgevaardigden te ontbinden. Hij had in de jaren hiervoor al stappen gezet om de Sovjet-Unie te ontbinden. Communistische tekens werden weggehaald en namen werden veranderd.