Sovjet

Sovjet Unie

  • Stalin

    Stalin
    In 1941 kwam Stalin aan de macht in de Sovjet. Hij was de leider van het land tijdens de tweede wereldoorlog en het begin van de koude oorlog. Na zijn dood in 1953 kwam Chroestjov aan de macht, die een trend van destalinisatie inzette.
  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Tijdens de conferentie van Jalta spraken Churchill (Engeland), Stalin (Rusland) en Roosevelt (Amerika) over het Europa van na de oorlog. zo spraken ze over de verdeling van Duitsland en besloten ze dat Duitsland geen herstelbetalingen hoefde te betalen, maar de geallieerden mochten zich wel schadeloos stellen.
  • Overgave Japan

    Overgave Japan
    Nadat de oorlog in Europa al was afgelopen, duurde de oorlog nog even voort in Azië. Nadat de Amerikanen een atoombom op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki hadden gegooid gaven de Japanners zich over, wat het officiële einde van de tweede wereldoorlog betekende. Dit was tegen het zere been van de Russen, omdat die zelf gebieden zou bevrijden, zodat zij sterker zouden staan m.b.t. invloedssferen tijdens de vredesonderhandelingen.
  • Oprichting VN

    Oprichting VN
    Na de tweede wereldoorlog besloten de wereldleiders om een samenwerkingsverband te stichten, die tot doel moest hebben het diplomatiek oplossen van conflicten tussen landen zodat er geen oorlog uit zou breken. In tegenstelling tot de voorganger van de VN, de volken bond, mocht Rusland aan deze samenwerking wel meedoen. Amerika en Rusland kregen beide een veto recht over de beslissingen van de Verenigde Naties.
  • Blokkade van Berlijn

    Blokkade van Berlijn
    Tijdens de blokkade van Berlijn blokkeerde de Sovjet het westelijke deel van Berlijn, waardoor de bevolking een tekort kreeg aan levensmiddelen. De Amerikanen schoten de West-Berlijners te hulp door de zogenaamde luchtbrug te bouwen. Dit deden ze door onafgebroken vliegtuig na vliegtuig volgepakt met levensmiddelen te laten landen in West-Berlijn. Dit was de eerste keer dat de Amerikanen hun superioriteit ten opzichte van de Sovjet etaleerden.
  • Russische atoombom

    Russische atoombom
    Na een succesvolle test van een Russische atoombom, was Rusland ineens een serieuze tegenstander voor de Verenigde Staten geworden in de wapenwedloop.
  • Chroetsjov

    Chroetsjov
    Na de dood van Stalin kwam Chroetsjov aan de macht in de Sovjet Unie. Hij was iets minder van de terreur dan zijn voorganger, maar regeerde wel met ijzeren hand. Zo speelde hij bijvoorbeeld een grote rol in de Cuba crisis door een kernwapen installatie op Cuba te plaatsen. Ook heeft hij kernwapentechnologie aan het eveneens communistische China gegeven.
  • Warschaupact

    Warschaupact
    Als antwoord op de Westerse NAVO, richtte Rusland samen met de communistische landen in Oost-Europa het Warschaupact op. Dit was een militaire samenwerking die heeft bestaan tot 1991.
  • Bouw Berlijnse muur

    Bouw Berlijnse muur
  • Salt akkoorden

    Salt akkoorden
    In 1969 starten de onderhandelingen tussen Rusland en Amerika om de raketsystemen te reduceren en deze onderhandelingen eindigden in 1979 met de afspraak om de hoeveelheid lanceerinstallaties ook terug te brengen. Deze afspraken waren het begin van het einde van de atoomdreiging in de koude oorlog
  • INF verdrag

    INF verdrag
    Het Intermediate-range Nuclear Force verdrag (INF) werd gesloten in 1987 tussen Rusland en Amerika. Het verdrag stelde dat beide landen geen nucleaire raketten meer mocht produceren en de bestaande nucleaire raketten moesten op 1 juni 1991 vernietigd zijn.
  • Gorbatsjov

    Gorbatsjov
    In 1990 kwam Gorbatsjov aan de macht in de Sovjet Unie. Hij was de man die probeerde om de communistische partij te hervormen, wat uiteindelijk leidde tot het einde van de koude oorlog en het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Hier heeft Gorbatsjov ook de nobel prijs voor de vrede mee gewonnen.
  • Ontmanteling Sovjet

    Ontmanteling Sovjet
    In 1990 koos de Sovjet ervoor om het eenpartijstelsel op te geven. Dit gaf in de landen die bij de Sovjet hoorden de kans aan politieke partijen die afscheiding van de Sovjet Unie wilden. De beweging begon in Letland en Estland en eindigde toen Oekraïne voor onafhankelijkheid stemde. Dit was het officiële einde van de Sovjet Unie.