Ussr republics numbered alphabetically

Sovjet-Unie

  • De conferentie van Potsdam (USSR)

    De conferentie van Potsdam (USSR)
    Op 17 juli 2 1945 komen Stalin, Truman en Attlee bij elkaar. Afgesproken werd dat elk land voor een gebied in Duitsland ging zorgen. Stalin beloofde Amerika te helpen in de oorlog tegen Japan. Stalin hoopte na het verslaan van Japan, gebieden op te eisen zodat hij zijn invloed kon verspreiden in Azië. Er werd een stokje voor gestoken door Truman die opdracht tot de atoombom op Hiroshima en Nagasaki gaf. Truman had de zet van Stalin doorzien.
  • Stalin lijft in

    Stalin lijft in
    In het jaar 1946 begon de ontwikkeling die later het ijzeren gordijn zullen vormen. Stalin breide zijn machtssferen uit in Oost-Europese landen. Engeland had deze landen in de steek gelaten (geruild) om de voor Engeland gunstige strategische landen in handen te krijgen. het communisme begon verder veel invloed te krijgen in Azië.
  • De USSR en de koude oorlog

    De USSR en de koude oorlog
    In 1948 blokkeerde Rusland routes naar de stad Berlijn om te protesteren tegen de eenwording van de 3 westelijke zones. Dit zou een stap zijn tot een nieuw muntstelsel van de zones. De echte reden van de VS om dit te doen was niet het invoeren van een munt, maar het afpakken van Duitsland. De VS stuurde bommenwerpers naar Berlijn. Het gaf aan dat de VS in staat was tot geweld. De vliegtuigen zorgden voor hulp door een luchtbrug. De Russen konden niets doen. Zij hadden geen atoombom.
  • Igor Koertsjatov en de Russische atoombom (wapenwedloop)

    Igor Koertsjatov en de Russische atoombom (wapenwedloop)
    In Rusland ontwikkelde Igor de eerste Russische atoombom. De monopolie van de VS was doorbroken. Dit veroorzaakte ongerustheid in de VS. De VS hield vast aan de containment politiek, die een defensief karakter had. De angst was niet alleen voor de atoombom zelf, maar ook voor de theorie dat het door spionage in hun handen was gekomen. Dit zorgde voor de radicale paranoia die zal ontstaan in Amerika. De USSR had nu tegenwicht. De wapenwedloop begon.
  • De dood van Stalin

    De dood van Stalin
    De dood van Stalin gaf tegenstanders van Stalin de kans om boven te komen. Er ontstond een opvolgingsstrijd. De SU wilde echter de staten niet los laten. Alle regeringen bleven onder communistisch bewind. De onderdrukte bevolking van de USSR was geschokt. Niet alleen om de dood van Stalin, maar ook het besef dat Stalin niet altijd goed was geweest. De dood van Stalin gaf ze de vrijheid om dat te beseffen. Er was hoop dat de nieuwe leiding gematigder om zal gaan met haar bevolking.
  • Chroesjtov

    Chroesjtov
    Op 25 februari 1956 stond Chroestjov voor het Congres. Hij sprak over de fouten van Stalin. Het gevolg was dat de satellieten de destalinisatie als een mogelijkheid zagen om onder de USSR uit te komen.Er leek een tijdperk van nieuwe openheid aan te breken, talrijke slachtoffers van Stalin werden uit de strafkampen in Siberië bevrijd. Ook op cultureel gebied leek er meer mogelijk. Chroestjov was geen Stalin. Hij wilde kernoorlog vermijden en streefde meer naar internationale ontspanning
  • De USSR bouwt de muur

    De USSR bouwt de muur
    Rusland die zich niet populair maakte in het Oostelijke deel van Europa zag al jaren aan dat er mensen naar het westen vluchten. Kennedy was net president geworden van Amerika. De tijd leek rijp om Amerika aan de tanden te voelen. De welbekende muur werd gebouwd door de Sovjet-Unie. Van de een op de andere dag werden buren en families gescheiden en konden zij elkaar niet meer zien.
  • De Cuba crisis

    De Cuba crisis
    In oktober van 1962 vond het meest dreigende moment van de Koude Oorlog plaats. De Sovjet plaatste raketten op Cuba richting de VS. Eerder had Fidel Castro een deal met de USSR gemaakt. Hierdoor viel de machtsbalans in het voordeel voor de USSR.
  • Gorbatsjov, glasnost en perestrojka

    Gorbatsjov, glasnost en perestrojka
    Toen Tsjernenko in 1985 stierf nam de 53 jarige Gorbatsjov het over. Hij zag dat hervormingen dringend nodig waren. Later bleek dat Gorbatsjov de USSR al snel zelf niet meer onder controle had. In augustus 1991 probeerden communisten van de oude garde de steeds meer uit de hand lopende gevolgen van Gorbatsjovs beleid nog terug te draaien met een couppoging. Boris Jeltsin kwam heel even aan de macht en de lidstaten van de USSR verklaarden zich onafhankelijk.
  • Het einde van de USSR

    Het einde van de USSR
    In 1989 gaf de SU aan dat ze de START akkoorden niet langer zouden koppelen aan de
    Star Wars plannen. maar Bush schoof dit project toch makkelijk in de ijskast en zo werd er in juli 1991 het START akkoord getekend dat voorzag in de reductie van 30% van de raketten opgevolgd door het START2 verdrag in 1993. De 'omgekeerde wapenwedloop' kan gezien worden als een omwenteling in Oost-Europa en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.