Roma y Grecia

Timeline created by Nasira15
 • Period:
  2,600 BCE
  to
  1,500 BCE

  CIVILITZACIÓ MINOICA

  Els minoics o cretenses van crear a l'illa de Creta civilització anomenada Minoica en honor del seu rei Minos. Aquesta civilització devia la seua prosperitat econòmica al comerç amb grans imperis com Egipte i a una potent armada i va construir palaus.La seua influència cultural i tècnica s'estenia per tota la mar Egea, especialment a les costes de la Grècia, on establiren relacions amb els micènics. Entrà en crisi després de l'erupció del volcà Thera i l'arribada dels aqueus.
 • Period:
  1,600 BCE
  to
  1,200 BCE

  CIVILITZACIÓ MICÈNICA

  Els aqueus o micènics van desenvolupar aquesta civilització que rep el seu nom per la ciutat de Micenes, al Peloponès. Els seus reis exercien un poder despòtic i vivien en palaus sòlidament fortificats (Micenes, Atenes...) Era un poble amant de la guerra i la caça i es dedicaven activament a la pirateria i al comerç.
  Els aqueus conquistaren Creta, Rodes, la costa d'Àsia Menor (Troia) i Xipre, controlant, d'aquesta manera, les rutes marítimes del Mediterrani.
 • Period:
  1,100 BCE
  to
  -800 BCE

  EDAT OBSCURA. LA CIVILITZACIÓ DÒRIA

  Les enormes despeses de les empreses reals (com l'expedició a Troia), la sublevació de les poblacions sotmeses als aqueus i l'arribada dels doris provocaren l'emigració d'una part dels aqueus, la creació de les polis i, en general, un empobriment cultural de Grècia.
  La polis, ciutat-estat d'escassa extensió i poca població, estava formada pel centre urbà (amb muralles, temples, àgora, acròpolis...) i pel territori que l'envoltava.
 • Period:
  -800 BCE
  to
  -500 BCE

  ÈPOCA ARCAICA

  Les polis entren en crisi per:
  -la concentració de la riquesa i poder polític
  -superpoblació de les ciutats
  -poc rendiment de la terra
  -falta de matèries primeres
  -el deteriorament de la convivència política
  La situació va millorar gràcies a les colonitzacions al Mediterrani i mar Negre. Les colònies eren independents de les seues respectives metròpolis, però solien mantindre relacions amistoses.
  Atenes i Esparta comencen a destacar sobre la resta, amb estils de vida oposats.
 • Period:
  -753 BCE
  to
  -509 BCE

  Roma MONARQUIA

  Amb l'acossament d'etruscos i sabins, els llatins, es van asentar en la colina Palatí, la van fortificar i naix Roma. El domini es va estendre a les sis colines dels voltants.
  La fàcil defensa i la ruta comercial pel riu Tíber, explica la importància estratègica i económica.
  El primer rei serà Ròmul i després tres reis sabins i tres etruscos.
  D'aquesta època procedeix la distinció entre patricis,i els plebeus.
  Al 509a.C. desapareix la monarquia etrusca i s'instaura un règim republicà.
 • Period:
  -509 BCE
  to
  -27 BCE

  Roma: república

  Serà l'època més llarga i activa ja que es van aconseguir més drets per als plebeus i les institucions i es van realitzar grans conquestes (domini dels pobles del centre d'Itàlia, Magna Grècia, Macedònia, Síria, Àsia menor i la victòria sobre els cartaginesos)
  Tres guerres civils posaran fi a aquest periode:
  -En la segona, Juli Cèsar es convertirà en dictador amb tots els poders, el què li costarà la vida.
  -En la tercera, Octavi va vèncer a Marc Antoni i Cleòpatra, unint Egipte a Roma
 • Period:
  -500 BCE
  to
  -336 BCE

  ÈPOCA CLÀSSICA

  El període més florent de Grècia. S'inicia amb les Guerres Mèdiques contra els perses.
  En Atenes es desenvoluparà la democràcia que assolirà el seu màxim esplendor polític, econòmic, naval i cultural amb Pèricles. La seua supremacia la portarà a l'enfrontament amb Esparta en la Guerra del Peloponès, on morirà Pèricles i Atenes serà derrotada.
  Filip II de Macedònia, aprofitant la debilitat de Grècia, la conquistarà posant fi a la independència de les polis gregues.
 • Period:
  -336 BCE
  to
  -146 BCE

  ÈPOCA HEL.LENÍSTICA

  Inicia amb el regnat d'Alexandre el Gran, que crearà un Imperi on la cultura grega s'expandeix i es fusiona amb la dels pobles conquistats i el grec es fa la llengua principal.
  Al morir, els seus generals es repartiren l'imperi i contruiren els regnes hel·lenístics.
  La conquesta per part de Roma suposà la fi del protagonisme de Grècia, però la seua cultura continuarà expandint-se. Amb la divisió de l’imperi romà i la caiguda de l’Imperi d’Occident, formarà part de l’imperi d’Orient.
 • Period:
  -27 BCE
  to
  284

  Roma: alt imperi, el Principat

  Fou un període d'estabilitat per la prosperitat econòmica, el suport d'un exèrcit a la creació d'una eficaç administració. Continuà l'expansió territorial al nord, la frontera estarà al Rin i al Danubi, a l'oest a les illes Britàniques, al sud al Sàhara i a l'est en Mesopotàmia.
  Comença amb Octavi. L'epoca es carateritzà per la concentració de poders d'una sola persona. Les funcions del Senat i les assemblees ciutadanes quedaren molt reduïdes. Coneguda com la Pax augusta.
 • Period:
  -27 BCE
  to
  476

  Roma: imperi

  Aquest període es divideix en l'alt imperi, el principat (27 a.C - 284) i el baix imperi, el domini (284-476)
 • Period:
  284
  to
  476

  Roma: baix imperi, el Domini

  Entrà en crisi per:
  -la dificultat de governar un imperi tant extens: Dioclecià, divideix l'imperi en dos i crea la tetrarquía. Constantí els tornà a unificar, però Teodosi repartirà l'Imperi entre els dos fills i no tornaran a unir-se.
  -la pax romana disminuieix els ingressos de l'Estat
  -augment de la pobresa
  -crisi política per continus canvis d'emperador
  -invasió de pobles germànics
  L'Imperi d'Occident caurà amb la conquista de Roma pels pobles germànics i d'Orient, conquistada pels turcs.