ROMA I GRÈCIA

Timeline created by Gatogordo
 • Period:
  2,600 BCE
  to
  1500

  CIVILITZACIÓ MINOICA

  Els minoics o cretenses van crear a l'illa de Creta una civilització anomenada Minoica en honor del seu rei Minos. Aquesta civilització devia la seua econòmica al comerç amb imperis com Egipte i va construir palaus amb centenars d'habitacions al voltant de patis i als murs, com el de Cnossos.
  La seua influència cultural i tècnica s'estenia per tota la mar Egea, a les costes de la Grècia peninsular, on establiren relacions amb els micènics.
 • Period:
  1,600 BCE
  to
  1,200 BCE

  CIVILITZACIÓ MICÈNICA

  Els aqueus o micènics van desenvolupar aquesta civilització que rep el seu nom per la ciutat de Micenes, al Peloponès. Els seus reis exercien un poder despòtic i vivien en palaus sòlidament fortificats (Micenes, Atenes...) Era un poble amant de la guerra i la caça i es dedicaven activament a la pirateria i al comerç.
  Els aqueus conquistaren Creta, Rodes, la costa d'Àsia Menor (Troia) i Xipre, controlant, d'aquesta manera, les rutes marítimes del Mediterrani.
 • Period:
  1,100 BCE
  to
  -800 BCE

  EDAT OBSCURA. LA CIVILITZACIÓ DÒRIA

  Les enormes despeses de les empreses reals (com l'expedició a Troia), la sublevació de les poblacions sotmeses als aqueus i l'arribada dels doris provocaren l'emigració d'una part dels aqueus, la creació de les polis i, en general, un empobriment cultural de Grècia.
  La polis, ciutat-estat d'escassa extensió i poca població, estava formada pel centre urbà (amb muralles, temples, àgora, acròpolis...) i pel territori que l'envoltava.
 • Period:
  -800 BCE
  to
  -500 BCE

  ÈPOCA ARCAICA

  Les polis que entren en crisi per:
  - la concentració de la riquesa i el poder polític en uns pocs i molta població
  - escàs rendiment de la terra
  - necessitat de matèries primeres i aliments
  - el deteriorament de la convivència política
  Aquesta situació es va alleujar gràcies a les colonitzacions a diferents punts del Mediterrani i el mar Negre, perquè van proporcionar terres als desheretats.Eren independents de les seues respectives metròpolis.I Esparta i Atenes destaquen.
 • Period:
  -500 BCE
  to
  -336 BCE

  ÈPOCA CLÀSSICA

  El període més florent de Grècia. S'inicia amb les Guerres Mèdiques, en les quals els perses invadeixen la Grècia continental una coalició de polis gregues, amb Atenes i Esparta al capdavant, derrotà als perses a Marató
  Al finalitzar les Guerres Mèdiques, Atenes i les ciutats jòniques crearen una aliança, la Lliga de Delos, amb seu en eixa illa, per defensar-se de futurs atacs perses.
  Atenes es desenvoluparà la democràcia que assolirà el seu màxim esplendor amb Pèricles durant el seu mandat.
 • Period:
  -336 BCE
  to
  136

  ÈPOCA HEL.LENÍSTICA

  Amb el regnat d'Alexandre el Gran, fill de Filip II, que crearà un Imperi amb el qual la civilització grega es va universalitzar i es fusionarà amb la dels pobles conquistats i el grec es va convertir en la llengua d'un territori molt ample.
  La conquesta de la Grècia continental i del regnes hel.lenístics (un segle després) per part de Roma suposà la fi del protagonisme de Grècia, encara que la seua cultura continuarà expandint-se de la mà de Roma.