ROMA

By Lucindy
  • 800 BCE

    ROMA, UNA BRILLANT CIVILITZACIÓ

    ROMA, UNA BRILLANT CIVILITZACIÓ
    Els romans van crear una brillant civilització que va durar dotze segles, des del segle viii aC fins al segle v dC. En aquesta llarga història es distingeixen tres etapes: La monarquia.
    La república.
    L’ imperi.
  • 753 BCE

    LA MONARQUIA AL IMPERI ROMÀ

    Era governada per un rei triat pels representants de les famílies més importants de la ciutat: els patricis. El rei era auxiliat pel senat, una assemblea formada pels senadors, que eren els caps de les famílies principals.
    Al segle vi aC els etruscos van conquerir Roma. Però els pobladors de Roma mai no van acceptar l’autoritat etrusca i s’hi van enfrontar fins que els van vèncer.
    L’any 509 aC, l’últim rei etrusc, Tarquini el Superb, va ser destronat per una revolta. Així va acabar la monarquia.
  • 509 BCE

    LA SOCIETAT ROMANA

    LA SOCIETAT ROMANA
    La societat romana es dividia en dos grans grups: els patricis i els plebeus.
    Els patricis eren una minoria formada per les famílies més riques i poderoses. Deien que descendien dels fundadors de la ciutat.
    Els plebeus eren tots els altres habitants: els pagesos, els artesans i els comerciants. Eren el grup més nombrós.
    A més, hi havia esclaus. No eren considerats persones, sinó objectes propietat dels seus amos.
    Les dones tenien una situació especial.
  • 509 BCE

    LA REPUBLICA ROMANA

    LA REPUBLICA ROMANA
    Després de l’expulsió dels etruscos, va establir una nova forma de govern: la república. Tenia tres institucions principals: els comicis, les magistratures i el senat.
    ​Els comicis eren assemblees en què els ciutadans romans es reunien per votar les lleis i triar els magistrats.
    Les magistratures eren els diferents càrrecs del govern. Els magistrats eren triats per un any. Els més importants eren els dos cònsols, que dirigien el govern i l’exèrcit.
    El senat era la institució més important.
  • 500 BCE

    L'EXPANSIÓ PEL MEDITERRANI 1/2

    L'EXPANSIÓ PEL MEDITERRANI 1/2
    Durant la república, Roma va conquerir molts territoris. En les conquestes es distingeixen tres etapes: Primer, Roma va derrotar tots els pobles que vivien a la península Itàlica (entre els anys 500 i 250 aC).
    Després va vèncer els cartaginesos, comandats per Anníbal, en les anomenades guerres púniques. Els cartaginesos dominaven el nord de l’Àfrica i part de la península Ibèrica i les Balears. Aquesta victòria va permetre a Roma expandir-se pel Mediterrani occidental (segles iii i ii aC).
  • 500 BCE

    L'EXPANSIÓ PEL MEDITERRANI 2/2

    Finalment, va conquerir Grècia i el Mediterrani oriental i va continuar estenent-se per Europa: el centre i el nord de la península Ibèrica, la Gàl·lia, Britània.
    En aquest enorme territori hi havia pobles molt diferents, però tots van ser sotmesos a l’autoritat romana. Els pobles que van intentar resistir-se als romans van rebre un càstig dur: les ciutats van ser arrasades i els habitants van ser fets presoners i venuts com esclaus.
    Roma va ser dividit en províncies per facilitar el govern.
  • 48 BCE

    LES CONSEQÜÈNCIES DE L'EXPANSIÓ TERRITORIAL 1/2

    LES CONSEQÜÈNCIES  DE L'EXPANSIÓ TERRITORIAL 1/2
    CONSEQÜÈNCIES DE LES CONQUESTES
    Econòmiques Polítiques Socials
    Les conquestes van proporcionar grans riqueses:
    Terres.Productes de les zones conquerides.Botí de guerra.Esclaus.Impostos.
    Les estructures polítiques republicanes estaven pensades per governar una ciutat, no un imperi.
  • 48 BCE

    LES CONSEQÜÈNCIES DE L'EXPANSIÓ TERRITORIAL 2/2

    El senat tenia poc control sobre els governadors de les províncies, que eren molt lluny.
    Per això, a les províncies es va estendre la corrupció.
    Les riqueses que proporcionaven els territoris i pobles conquerits quedaven en mans d’uns pocs. Cada vegada hi havia més desigualtats entre els més rics i la resta de la població. Això va provocar un fort descontentament social i revoltes constants.
  • 27 BCE

    LLUITA DELS PLEBEUS A LA SOCIETAT ROMANA 1/2

    Al principi de la república només els patricis tenien drets polítics, és a dir, intervenien en l’elaboració de les lleis i podien ser magistrats i senadors. Per això, els plebeus van lluitar per igualar la situació. A poc a poc, van aconseguir grans avenços:
  • 27 BCE

    LA LLUITA DELS PLEBEUS CONTRA LA SOCIETAT ROMANA 2/2

    LA LLUITA DELS PLEBEUS CONTRA LA SOCIETAT ROMANA 2/2
    ​Al segle v aC van aconseguir que un representant, el tribú de la plebs, defensés els seus interessos al senat.
    Es va establir el Codi de les Dotze Taules, que reunia les lleis de Roma a fi d’evitar els abusos als quals eren sotmesos els plebeus.
    Al segle iv aC els plebeus podien ser magistrats i senadors.
  • 8 BCE

    INICI DE L'IMPERI ROMÀ

    INICI DE L'IMPERI ROMÀ
    Al segle viii aC els llatins van aixecar diversos poblats a la vora del riu Tíber, en una zona coneguda amb el nom dels Set Turons. De la unió d’aquests poblats en va sorgir la ciutat de Roma. Roma tenia una situació excel·lent. D’una banda, era un lloc fàcil de defensar, perquè estava protegit pel riu i els turons. També era molt adequat per al comerç, perquè era a l’encreuament de les rutes entre el nord i el sud d’Itàlia i entre l’est i l’oest del mar Mediterrani.
  • 6 BCE

    ROMA, UNA CIUTAT MÉS GRAN

    ROMA, UNA CIUTAT MÉS GRAN
    Durant molt temps, Roma va ser una ciutat petita. Però a partir del segle vi aC, els habitants de Roma van conquerir territoris immensos. Primer van conquerir la península Itàlica i, després, es van expandir per Europa, l’Àsia i l’Àfrica, sobretot pels territoris del voltant del mar Mediterrani. Per això, els romans l’anomenaven mare Nostrum, que vol dir ’el nostre mar’. Així, Roma va crear l’imperi més gran conegut fins llavors. Aquest imperi es va formar mitjançant guerres continues.
  • Font d'informació

    profe no ens cabia tota la informació per poder posar el link. Com tot ho hem tret del mateix lloc aqui et deixem el link a la d'informació:
    https://aulavirtual.santillana.es/av3online/login