216d35a

Relația mentor-stagiar Raluca Georgiana Ciociu, Monica Iuliana Ciubotaru, Sânziana Nesiu, Monica Chifor, Marinela Onițiu, Victoria Șerban, Camelia Luminița Anghel, Cristina Nechifor, Ildiko Maria Molnos și Carmen Caragea

By camilum
  • Orientarea

    Orientarea
    Înainte de a începe o relație mentor / stagiar,exista o perioada de orientare.Această orientare ar trebui să înceapă cu întrebări și răspunsuri de bază pentru a obține cunoștințe de bază, înainte de a începe o conversație mai profundă despre motivul pentru care fiecare persoană dorea să fie mentor sau mentor. Aceste conversații inițiale ajută mentorii și stagiarii să se cunoască mai bine unul pe celălalt, precum și să ofere o perspectivă asupra motivației lor .
  • Elaborarea unui plan

    Elaborarea unui plan
    După introducerea inițială urmează elaborarea unui plan de acțiune. Stagiarii ar trebui să precizeze exact ceea ce caută îndrumare și sprijin, iar mentorii ar trebui să precizeze exact cum pot oferi cele mai bune ajutor. Acest plan de acțiune ar trebui să fie orientat pe obiective pentru ambele părți.
  • Monitorizarea succesului în mentorat

    Monitorizarea succesului în mentorat
    Următoarea fază implică mentori și stagiari care dezvoltă o modalitate de a evalua dacă planul este implementat cu succes. Într-un fel, mentorii și stagiarii se gândesc la o modalitate de a-și evalua succesul celuilalt. De exemplu, mentorul ar putea evalua stagiarul în funcție de capacitatea persoanei de a-și îndeplini sarcinile auto-selectate, iar stagiarul ar putea evalua mentorul pe baza dorinței mentorului de a oferi feedback atunci când i se cere.
  • Menținerea relației

    Menținerea relației
    Pe masura ce planul de actiune se desfasoara si relatia de mentorat continua, mentorul si stagiarul trebuie sa lucreze pentru mentinerea eficacitatii relatiei.Ei se pot întâlni pentru a revizui evaluările relației și pentru a face ajustări ale planului de acțiune. De exemplu, după o săptămână dificilă, stagiarul ar putea insista ca el și mentorul să se întâlnească mai des, astfel încât să i se garanteze feedback și sprijin adecvat atunci când are nevoie de el.